В Пазарджик поискаха разпити на принцове и шейхове


В Пазарджик поискаха разпити на принцове и шейхове
13-те имами обжалваха във вторник присъдите си в Апелативния съд в Пловдив
30 Януари 2015, Петък


Те ще се разкарват чак от Саудитска Арабия заради делото за радикален ислям

Автор: Камен Колев Снимка: Авторът

Адвокатите на част от 13-те имами, осъдени в края на март м. г. от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на радикален ислям у нас, поискаха чрез съдебна поръчка да бъдат призовани за разпит принцове и шейхове от Саудитска Арабия. Това стана във вторник на първото заседание по делото в Пловдивския апелативен съд, където духовниците обжалват присъдите си.

Имената на високопоставените членове на фондацията са споменати в осъдителното решение на съда в Пазарджик като свързани с фондация „Ал Уакф ал Ислами”, по чиито указания, според прокуратурата, са действали осъдените имами. Адвокат Ина Лулчева и колегата й Васил Василев, които защитават шестима от мюсюлманските проповедници, настояват принцовете и шейховете да свидетелстват ходили ли са български ислямски духовници в Мека през 2005 г. и получавали ли са там инструкции да създадат у нас организация за популяризиране на исляма.

„Обвиняват нашите подзащитни, че са разпространявали краен ислям, финансирани от фондация „Ал Уакф ал Ислами”, собственост на семейството на краля на Саудитска Арабия Абдула. А когато той почина преди няколко дни, кралица Елизабет Втора изказа съболезнования и заяви, че той е един от най-големите радетели за мир в света. Барак Обама пък отмени визитата си в Индия, за да отиде в Рияд”, заяви пред съда адвокат Ина Лулчева.Защитниците на осъдените поискаха и нови експертизи във връзка с процеса.

Те смятат, че досегашните експертни оценки, в чиято основа са осъдителните присъди, са направени от недостатъчно компетентно вещо лице. Това е специалистът Александър Шунин, който, според защитниците, е завършил само бакалавърска степен по арабистика в Софийския университет и няма нужната компетентност да превежда религиозни текстове.
„В хода на делото в Пазарджик бяха констатирани много грешки. Например „старейшина” беше преведено като„шейх”, а подобни тълкувания са цитирани в мотивите на присъдата”, изтъкна Лулчева. Колегата й Васил Василев поиска по делото да бъде назначен грамотен в областта на исляма експерт.

Адвокатите подчертаха и че имамите са осъдени не за съдържанието на проповедите си, а за книгите, намерени у тях. „Всеки от нас има в дома си книга, с чието съдържание не е съгласен“, подчертаха те.  Част от мотивите на съда за проповядване на антидемократична идеология са, че тя се изразява в „противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода”. Като контрааргумент адвокат Лулчева представи в съда заверени копия на Библията.

В нея, според защитничката, се говори, че „мъжът ще господства над жената”. Библията, като основа на православието, според Конституцията не проповядва антидемократична идеология, мотивира се Лулчева.
Прокуратурата поиска седемдневен срок, за да се запознае с новите доказателствени искания на адвокатите. След това на закрито заседание ще се произнесе дали ги приема, или не и ще насрочи нова дата за делото.

В края на март м. г. Окръжният съд в Пазарджик осъди имама от пазарджишката джамия „Абу Бекир” Ахмед Муса Ахмед на 1 г. затвор и 5000 лв. глоба за проповядването на омраза и на антидемократична идеология. Той обаче има друга условна присъда от 3 години, която заради новото наказание става ефективна. Имамът от Сърница Саид Мутлу получи една година условно и ще плати 3000 лв. глоба, а районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих се сдоби с условно наказание от 10 месеца и също глоба от 3000 лв.

Останалите 10 имами са наказани само с глоби. Това са Неджим Дъбов – мюфтия на Смолян, Хайри Шерифов - имам в Рудозем,  Байрам Ушев - имам в джамия в Мадан, Ахмед Абдуррахманов – теолог от Сатовча, Изет Джалев - имам в с. Кочан, общ. Сатовча, Мохамед Камбер - имам в с. Лъжница, общ. Гоце Делчев, Юсуф Горелски - учител в ОУ “Пейо Яворов” с. Горно краище, общ. Белица, Найме Горелска, Али Хайраддин - бивш районен мюфтия на Смолян и София, и Али Ходжа - зам. районен мюфтия на Пазарджик.


Патриотите са против разпространението на радикален ислям

Членове и симпатизанти на ВМРО и НФСБ проведоха мълчаливо бдение пред Съдебната палата в Пловдив по времето, когато магистратите разглеждаха жалбите на осъдените в Пазарджик имами за разпространението на радикален ислям.
През март 2014 г. Окръжният съд постанови ефективна присъда за Ахмед Муса и глоби за останалите проповоедници. През ноември Муса пък бе арестуван при специализирана акция в циганския квартал в Пазарджик отново по обвинение за пропагандиране на антидържавна идеология.

„Тук сме, за да изразим своята гражданска позиция в подкрепа действията на българския съд и да се обявим против разпространението на антидържавната идеология, кореняща се в радикалния ислям”, посочиха протестиращите.
Областният координатор на ВМРО Александър Сиди заяви, че акцията се провежда в отговор на присъствието на ръководството на Главното мюфтийство на всички заседания на съда. Според Стефан Послийски, областен председател и член на националното ръководство на партията, по този начин от Мюфтийството се опитват да оказват натиск върху магистратите.

Припомняме, че неведнъж и депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов бе част от поддръжниците на имамите по време на съдебните заседания.
От Патриотичния фронт обясняват, че тяхното присъствие не е с цел провокация, а за да покажат несъгласието си с опитите за влияние върху независимата съдебна система. Те са категорични, че всеки акт на подкопаване на демократичните устои  на държавата и всяка заплаха за националната сигурност трябва да бъде обществено осъждано.

“Безразличието към проблем от такъв мащаб подхранва разпространението на радикална идеология. Това не е партийна кауза, това касае всеки български гражданин. Извращенията на джихадистите от „Ислямска държава“ излязоха извън границите на Близкия изток, затова всяка т. нар. „спяща клетка“ трябва да бъде неутрализирана навреме, за да не изживеем ужаса от тероризма”, изтъкват още патриотите.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
30.01.2015 14:54:38
0
0
ami regresia ne e agresia i sublimazia ne e iluminazia
tova znashi da ne postavjame pod obsht znamenatel teroristi i bogati vidni semejstva koito davat pari za borba s terorisma .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки