Ново 20: 100 лева глоба за селските патки


Ново 20: 100 лева глоба за селските патки
Санкциите за паша на хвъркатите на „нерегламентирани места“ ще бъдат налагани от селските кметове
30 Януари 2015, Петък


Бабите във великотърновските села много трябва да внимават къде извеждат хвъркатите на паша

Автор: Здравка Христова

Бабите на село вече ще бъдат глобявани, ако си позволят да пуснат на поляната пред къщите си домашните кокошки и патки да кълват зърно и тревичка. Ако тези поляни по статут се водят зелени площи, старците ще трябва да бъдат санкционирани от 100 до 500 лева от селския кмет или кметски наместник.
Защото това вече ще се води нарушение на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система в община Велико Търново. Рестриктивната мярка беше приета тази седмица от Великотърновския общински съвет и предизвика ужас у селските кметове.

Сега те ще трябва да следят за пашата на патките и добитъка и да налагат глобите. 
Същото парично наказание грози и хората във Велико Търново, които са си направили зеленчукова градинка в междублоковото пространство, което е общинска собственост и се води за озеленяване.
„Освен че ще ги санкционираме, може да викаме и полицията, която да ни съдейства за разваляне на незаконните бахчи. Използвали сме вече тази практика, когато хората от кв. „Бузлуджа", например, трябваше да премахнат незаконните си колци с домати и лехи с лук и чушки от поляната, където сега е паркът в квартала“, пояснява Зорница Кънчева-Миладинова, началник отдел „Околна среда" в Община Велико Търново.

Освен бахчите под блока, новата наредба за великотърновци забранява да държат дърва за огрев или да складират други материали по балконите си или до блоковете. Всички собственици са длъжни да следят за наличие в имотите си на болни и изсъхнали дървета, като са длъжни да ги премахват своевременно и за своя сметка.
Но наредбата категорично забранява отсичане, кастрене, изкореняване или увреждане на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им. Нарушителите ги грози глоба от 500 до 5000 лева.


Прилича на местопрестъпление, но не е. Полицаи ще скубят колците с домати...

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мразя ГЕРБ
03.02.2015 17:56:22
0
0
Пачите мозъци на гейберастите да учат патките да вървят само вдясно. А вие си нагласете по една цепеница за представителите на ГЕРБ, които ще проверяват терасата ви за дърва.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки