Таксите за детските градини в Търново са незаконни


30 Януари 2015, Петък


Таксите, които плащат родителите за децата си в детските градини и ясли във Велико Търново, са незаконни от 9 месеца.

Автор: Здравка Христова

Решението е на Административния съд и е от 11 април 2014 г., но въпреки това едва в края на януари 2015 г. съветниците отмениха текстовете от общинската наредба, които определяха размера на таксите и задължението на родителите да имат чисто данъчно минало, за да вземат децата им в забавачките.
Освен това се оказа, че няма икономическа и финансова обосновка на таксите, нито е разписано какви услуги се покриват с парите, които родителите плащат.

По старата наредба, която съдът обяви за незаконна, за целодневните детски градини в старопрестолния град родителите плащат 15 лв. постоянна месечна такса и по 4 лева за всеки присъствен ден, което прави 99 лв. на месец. Ако родителите са изрядни данъкоплатци, парите се намаляват наполовина. С новите текстове постоянната такса става 21 лв. на месец и 36 лева присъствена такса, пропорционално разпределена за всеки работен ден, в която детето е на градина. Това прави сумарна сума от 57 лева на дете за месец. Общината поема 42,77 % от разходите за месечната издръжка на детето, а останалото до 99,60 лева се плаща от родителя.

Според подробно разписаните харчове, които съдът изиска да бъдат направени и общинските съветници приеха, се оказа, че в таксите за общинските забавачки във Велико Търново са включени мита, данъци и дори командировки в чужбина.
Разбивката на парите показва, че на месец за изхранването на едно дете отиват 43,47 лева и едва по 28 стотинки за учебен разход. Начисляват се по 5,05 лева за външни услуги и по 1,85 лв. за текущи ремонти, както и по 2,98 лв. за постелъчно бельо и инвентар. Родителите плащат и за командировки в чужбина. От месечната издръжка на всяко дете по този параграф се начисляват по 2,09 лв. Децата обаче не ходят в чужбина.

Аналогично е положението и за издръжката на децата в яслите. С новите текстове постоянната месечна такса е 26 лв. плюс 31 лева присъствена такса, разделена на всеки работен ден, в който детето е било на ясла или общо 57 лв. от родителя.
Разчетите показват, че месечната издръжка на дете в яслена група е 132,16 лв. От тях Общината поема 56,87 %. Храненето е 43,83 лв. на дете, 3 стотинки отиват месечно за медикаменти, 6,16 лв. за чаршафи, пижама и работно облекло на учителките и медицинските сестри, по 11,25 лв. за външни услуги и още 4,21 лв. за материали.
Тук поне няма включени командировки в чужбина.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки