Ще възстановяват войнишки мемориал


30 Януари 2015, Петък


„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” изказва пълната си подкрепа на решението на СОС и Столична община за възстановяването на мемориала на 1-ви и 6-ти пехотни полкове


пред НДК. Понастоящем има взето решение от Столичния общински съвет за преместване на паметника „1300 години България” и реаранжиране на пространството, включително възстановяване на войнишкия мемориал.
Не приемаме организираната в последните седмици кампания рушащият се паметник „1300 години България” да бъде запазен в този си вид в градинката пред НДК. Аргументите на защитниците на статуквото са основани на „естетични” и „професионални” съображения или поне така се представят. Не могат обаче да бъдат изказани никакви аргументи срещу възстановяването на войнишкия паметник.

Припомняме за пореден път позицията, защитавана от нас в Столичния общински съвет, че паметникът в сегашния му вид олицетворява точно българската държава – рушаща се, и в никакъв случай не бива да бъде възстановяван. Този мемориал се превърна в символ на липсата на държавност и разруха.
Относно естетическите спорове считаме, че е много по-удачно възстановяването на войнишкия мемориал и преместването на паметника „1300 години България” на ново място след привеждането му в технически изправно и безопасно състояние.

Мнозинството столичани, както и редици неправителствени организации (включително всички военни организации), са на мнение, че е необходимо паметникът „1300 години България” да бъде преместен на друго място и да бъде възстановен мемориалът на 1-ви и 6-ти пехотни полкове от Първа софийска шопска дивизия. Дължим го на загиналите за свободата и обединението на България български войници и офицери.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки