Учредиха „БМОРК Илинден-Преображение“


Учредиха „БМОРК  Илинден-Преображение“
Момент от учредяването на „БМОРК-Илинден-Преображение“
30 Януари 2015, Петък


Гражданското сдружение ще брани родната история и памет и ще възражда българския дух и култура

Автор: Десант

Гражданско сдружение „БМОРК Илинден-Преображение“ отбеляза официално своето учредяване. Сред членовете и ръководството на родолюбивата организация са учени, историци, журналисти, българи от Македония и родственици на български възрожденци и революционери.

Родолюбивата организация получи регистрация в съда няколко месеца след основаването си. „БМОРК Илинден-Преображение“ бе учредено през лятото на 2014 г. в София, в навечерието на годишнината от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Сдружението е продължител на граждански комитет „БМОРК-2013-Илинден-Преображение“, създаден по инициатива на Българския културен клуб – Скопие (БККС) по повод честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК.

Възраждане на българския дух и култура, възстановяване на културно-историческото ни наследство у нас и зад граница, както и обединение на българите, останали извън пределите на Родината ни, са част от целите на „БМОРК Илинден-Преображение“.
Сред учредителите на сдружението са Райна Дрангова – внучка на славния български полковник Борис Дрангов и дъщеря на видния деец на ВМРО и революционер Кирил Дрангов, Михаил Развигоров – внук на щипския войвода Мише Развигоров и син на ръководния деец на ВМРО Страхил Развигоров, Елисавета Шапкарева – внучка на поетесата Елисавета Багряна и правнучка на българския възрожденски книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев, както и родственикът на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров – Владимир Тодоров, който е и председател на сдружението.

Негов заместник-председател е Мирослав Ризински, превърнал се в знаков пример за борбата за правата на осъзнатите българи в Македония. Той заплати със свободата си, излежавайки в македонски затвор политическа присъда заради изразеното си българско национално самосъзнаие и смелостта да го обяви ясно и недвусмислено в Република Македония.

Членове на Управителния съвет на сдружението са и историкът доц. Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт, д-р Ваня Стоянова – председател на Тракийския научен институт, Иво Антонов – историк и експерт по военните паметници в Министерството на отбраната, Симеон Попов – председател на Младежки консервативен клуб и адвокат Валери Николов.

Сред учредителите са и научният изследовател Трендафил Кръстанов, Петър Харалампиев – настоящ зам.-областен управител на София, журналистът от телевизия СКАТ Мария Цветкова, избрана за говорител на сдружението, която от години се занимава с теми, свързани с българските общности в Македония и Западните покрайнини, Георги Дракалиев, автор на документалния филм – „Концлагерът Трикери“, посветен на ужаса, изживян от българското население през 1913 г. в Солун и околностите му, както и на лентата  „Ениджевардарското слънце”, която разказва за легендарния Апостол войвода.

Официалното празненство по повод учредяването на „БМОРК Илинден-Преображение“, състояло се тази сряда, започна със звучене на българския национален химн и слова на членовете на ръководството Владимир Тодоров, Мирослав Ризински и доц. Александър Гребенаров. Специални гости на събитието бяха ансамбъл „Гоце Делчев“ и председателят на БККС Лазар Младенов, който пожела „На добър час!“ на представителите на новорегистрираното родолюбиво гражданско сдружение.

Присъстващите на събитието изпяха заедно химните на Страндажа „Ясен месец“ и на ВМРО „Изгрей зора на свободата“, както и станала химн на сдружението - „Питат ли ме дей зората“ по текст от стихотворението на Иван Вазов „Де е България?“.


Заместник-председател на сдружението е Мирослав Ризински (правият), който бе тикнат в македонски затвор заради изразеното си българско национално самосъзнаие

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки