В Харманли искат лагера за бежанци да е от закрит тип


В Харманли искат лагера за бежанци да е от закрит тип
Областният управител на Харманли иска жандармерия да охранява бежанския лагер в града
30 Януари 2015, Петък


Кметът на Харманли Михаил Лисков изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и Народното събрание, с което поиска бежанският лагер

Автор: Янко Георгиев

да бъде преобразуван от открит в закрит тип.
Областният управител пък Добри Беливанов е изискал от председателя на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков информация за вътрешните правила на територията на лагера в Харманли и тяхното спазване, както и анализ за дейността на наетата охранителна фирма. Освен това той и директорът на полицията Ангел Цанков ще направят мотивирано искане до вътрешния министър за възстановяване на жандармерия в областта, като част от служителите й да бъдат командирована в бежанския лагер.

Спокойствието на хората в града е нарушено и те се страхуват. Бежанците разбиват магазини и заведения, извършват кражби на малка стойност, което не подлежи на санкция от прокуратура и МВР, поради което ги пускат на свобода и още на другия ден рецидивът се повтаря, каза пред журналисти тези дни кметът Лисков.
Като потвърждение на думите му идва едно решение на Районен съд - Харманли от миналата седмица. Сириец бе осъден на 250 лева глоба за непристойно държание и оскърбително отношение към гражданите. Присъдата е издадена от Харманлийския съд по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ). На 19 януари вечерта, около 22.30 ч. той влязъл във фоайето на хотел „Хеброс“ с бутилка водка в джоба си. Крещял и буйствал, затова се наложило полицията да го задържи и да го предаде на магистратите за съд по бързата процедура. 

В писмото си до премиера Лисков посочва още, че гражданите протестират срещу настаняването на бежанците в лагера, както и срещу неефективната охрана там. Трябва още отсега да се вземат законодателни мерки, тъй като всички смятат, че през пролетта бежанският поток ще се увеличи и в Харманли ще е невъзможно да има някакъв ред, каза още кметът.
Пред „Десант” директорът на полицията в града Ангел Цанков обясни, че идеята за връщане на жандармерията е добра, но преди да се отправи мотивираното искане, трябва да има точен анализ на ситуацията. По думите му, през изминалата 2014 г. престъпленията, свързани с чужденците, са едва 5. Според него не можело да се говори за влошаване на крими обстановката в малкия град.


От бюлетина на МВР

Двама бежанци влязоха в ресторант „Чайката” и задигнаха пари и ножове от там, съобщава пресцентърът на МВР в бюлетина си от изтеклата седмица. С тежък предмет те строшили стъклопакета на входа. В бистрото пребъркали всички чекмеджета и задигнали сумата около 30 лева. След това влезли в кухнята и прибрали 4 ножа. Малко по-късно мъжете бяха арестувани в лагера. Единият от тях е иракчанин, а другият - сириец. При друг случай бежанец е задигнал три кутии цигари от павилион за тютюневи изделия и е избягал. Собственикът е тръгнал към полицията, за да съобщи и по пътя е видял крадеца. Автопатрул го е задържал светкавично, още преди да влезе в лагера.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
райбер
30.01.2015 14:22:09
0
0
Махайте ги.Обратно в пустинята[devil][geometry]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки