Вече сме първенци по темп за нарастване на дълга


Вече сме първенци по темп за нарастване на дълга
30 Януари 2015, Петък


Гърция и България са на челни позиции в две негативни класации, измерващи дълговото бреме на държавите от ЕС.

Автор: Десант

Съседката ни е №1 по държавен дълг, отнесен към мащабите на националната икономика – 176% от БВП.  А нашата страна е №1 по най-бързо растящи борчове. Това сочат данните на Евростат за третото тримесечие на 2014 г. 
Държавният ни дълг е отбелязал скок с 3,6 процентни пункта само за тримесечие. 
Следващите са Португалия и Дания с под 2 пункта увеличение. В същото време половината членки на ЕС са смалили дълговото си бреме - като Унгария, Италия, Австрия и дори Гърция.

На годишна база, най-голямо задлъжняване регистрират Словения, Хърватия и България. 
Междувременно БНБ съобщи, че външният дълг на страната ни е надхвърлил 5 млрд. евро в края на ноември. Това е увеличение с над 1,6 млрд. евро спрямо нивото от година по-рано. Преди дни пък Министерството на финансите обяви, че държавата има да връща на вътрешния пазар 4,018 млрд. евро.
Въпреки бързото нарастване, България все още е сред страните с най-ниски публични задължения в ЕС - 23% от брутния вътрешен продукт (БВП), и е на трето място след Естония и Люксембург, но доскоро бяхме на първо място по този показател.

България заема 55-о място сред 178 страни в класацията за икономическата свобода на неправителствената фондация „Херитидж“. Страната ни попада в графата на „умерено свободните страни“ от икономическа гледна точка и има индекс 66,8, което е подобрение от 1,1 пункта в сравнение с миналата година.

По-силните резултати се дължат на подобрения в инвестиционната свобода, освободеността от корупцията и валутната свобода, които са надделели над влошаването на бизнес свободата и свободата на пазара на труда. България е 26-а сред 43 европейски страни, индексът й е по-добър от средното световно ниво, но по-лош от този в региона. Фондацията отбелязва, че за последните 5 години икономическата свобода в България се е подобрила с близо 2 пункта.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки