Турция финансира нова джамия в Кърджали


Турция финансира нова джамия в Кърджали
Минарета, високи по 35 метра, ще се извисяват над Кърджали
30 Януари 2015, Петък


Събуждането на града с молитви от високоговорители е гарантирано

Автор: Гергана Костова

Две нови минарета ще бъдат забити в небето над Кърджали,  строителството на новата джамия е пред старта си, за което говори и неотдавна поставената табела в края на терена. Мюсюлманският храм ще бъде вторият мега проект по вложени средства след прословутото Водно огледало на река Арда. А това, от което местните хора се опасяваха – че молитвите от мощните високоговорители ще влудяват целия град, вече е напът да се сбъдне.

Кой плаща за минаретата?
Дирекцията по вероизповеданията при правителството на Турция дарява безвъзмездно 12 млн.лева и архитектурен проект. Членът на джамийското настоятелство Ферад Саид потвърди намерението на турската държава да финансира молитвения дом.
Първоначално той лансира версията, че в края на квартал „Възрожденци” ще бъде издигната най-голямата джамия у нас на площ от 1400 кв.метра и тя ще побира спокойно 1500 души.

Арх. Радосвета Хаджиева обаче уточни, че общата площ на храма е 357 кв. метра, като от тях 160 кв. метра са предвидени за „женската галерия“. Хаджиева е автор на архитектурния проект, за изработването на който са ангажирани и други нейни колеги – българи, турци и един арменец.
Още през юли 2007 г. местните общински съветници подкрепиха решението за строежа на нова джамия. Тогава бе определен и теренът, който се намира край пътя за стената на язовир „Кърджали”. Както „Десант“ многократно е писал, земите са били собственост на тракийски бежанци

и потомците им, заселили се в града, които са получили други парцели в замяна. Преди около 9 г. също имаше отреден парцел за мюсюлмански храм – на десния бряг на река Арда, в непосредствена близост със спалните на хората в квартал „Възрожденци”.
Протестна подписка обаче блокира намеренията на местната управа и мюфтийството за събуждане с ислямски молитви от високоговорители.
Инвеститор на големия обект е Главното мюфтийство на мюсюлманите в България. Няма обаче кой да потвърди или да отрече, че дарението от турското правителство е постъпило по сметката на мюфтийството в София.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед твърди, че средствата за изграждането се събират от дарителски акции сред мюсюлманите у нас и изселниците в Турция.
Две са фирмите, които се състезаваха още миналата година да поемат голямата поръчка за изграждането на джамията. Едната е „Балканстрой инженеринг”, която построи новата сграда на средното мюсюлманско училище за момчета и момичета в Момчилград. То също бе финансирано от Турция с 5 милиона лева.
Конкурентната фирма бе „Марс 66”, която изгради втория корпус на турската фабрика за производство на каучукови изделия „Теклас” край Кърджали.

Няма друга сграда през последните 20 години в града или в цялата област, която да е глътнала такава инвестиция от 12 милиона лева. Според местните хора целта на цялата тази парадност е прозрачна – да се подмени християнският облик на Кърджали и постепенно да бъдат заглушени църковните камбани в родопския град.
Дори в Турция отдавна не се изпълняват подобни грандомански обекти, това тук е демонстративно показване на мускули. Лошото е, че всичко се извършва с мълчаливото съгласие на държавата, недоволстват хората в региона.

Докато държавните институции обаче толерират изграждането на джамии, за да не „дразнят“ южната ни съседка Турция (както обича да казва президентът Росен Плевнелиев), телевизия СКАТ осъди кмета на Кърджали.
След жалба на медията Административният съд отмени мълчаливия отказ на кмета Хасан Азис да предостави пред обществото информация за строежа на джамията.
Делото бе заведено на 14 януари миналата година. След като ответната страна – общината, не е обжалвала решението на съда в законовия срок, е длъжна да предостави исканата от медията информация, се казва в мотивите на съда.

Преди това 2 години СКАТ прави няколко опита да получи информация на какъв терен ще се извършва строежът, кой е дал разрешение за него, с какви средства ще бъде финансиран и в крайна сметка, каква е целта на целия проект. От медията подадоха заявление по Закона за достъп до обществена информация, но след като не получиха отговор от общинското ръководство, казусът влезе в съда, а магистратите отсъдиха в полза на телевизията.


На тази табела е единствената информация за строежа. Подробностите за него бяха държани в тайна от кмета Хасан Азис

В категории: Общини , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
Комаров
12.02.2015 15:30:42
0
0
Това не е просто джамия - това е умишлена провокация, джамия не по българската архитектурна традиция за такива храмове, това е джамия проектирана в Турция по османотурски образец, вероятно за да напомня на българите, че тук е било Турция и може пак да бъде.
7
04.02.2015 17:37:34
0
0
Управниците продадоха и майчиното си мляко за пари!
Само от колониалните страни се изнася златото им и скъпоценните камъни. Кой български предател сключи договор за износ на злато на безценица, на 100 лева за България остава по малко от 2 лева? Българио мила, земя на герои, много предатели са се родили в теб! Предадоха те за пари!
6
04.02.2015 17:33:31
0
0
Тоя Аспарух е побъркан, това ли му е работа на българина - да строи джамии? Не може ли да произвежда стокова продукция, идиот такъв!
5
04.02.2015 17:30:12
0
0
От само няколкото православни църкви в Турция не позволяват да се чува камбанен звън, пази се абсолютна тишина.До кога ше слушаме виенето от джамиите, което тормози българите в собствената им държава? До кога ще строите джамии, български предатели?
4
ASPARUH
03.02.2015 08:25:19
0
0
NEKA SE STROI DJAMII,TSARKVI,SINAGOGI,FABRIKI,I T.N. DA IMA RABOTA ZA VSEKI BALGARSKI GRAJDANIN. DA NE HODEM PO EVROPA DA 4ISTIM ZADNITSITE NA ZAAPADNITE BOGATA6I,PO DOBRE E DA RABOTIM V KA6TI.
3
ASPARUH
03.02.2015 08:25:19
0
0
NEKA SE STROI DJAMII,TSARKVI,SINAGOGI,FABRIKI,I T.N. DA IMA RABOTA ZA VSEKI BALGARSKI GRAJDANIN. DA NE HODEM PO EVROPA DA 4ISTIM ZADNITSITE NA ZAAPADNITE BOGATA6I,PO DOBRE E DA RABOTIM V KA6TI.
2
XV
31.01.2015 09:24:52
0
0
Защо не търсят инвестиции за производство , да има работа и доходи за хората ,ами джамия ще строят, да се мачкат българите и да се изселят оттам!!!
1
123
31.01.2015 09:19:08
0
0
За пари управляващите са готови майка , баща , град и държава да продадат!!!Кой ще ги спре?!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки