След сигнал на патриотите: Разследват Агенцията по храните в Пловдив за корупция


След сигнал на патриотите: Разследват Агенцията  по храните в Пловдив за корупция
Борис Ячев (вляво) и Славчо Атанасов (в средата) са предали копие от цялата документация и на парламентарната Комисия за борба с корупцията
30 Януари 2015, Петък


В основата на скандалните разкрития са депутатите от ПФ Борис Ячев и Славчо Атанасов

Автор: Десант

Районна прокуратура – Пловдив е започнала проверка за наличието на сериозни корупционни схеми в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ ). Това обявиха на 26 януари пред журналисти в Града под тепетата народните представители от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Борис Ячев и Славчо Атанасов. 
Разследването стана възможно след среща на двамата депутати с министъра на земеделието Десислава Танева. По време на разговорите те предали на Танева обемни папки с десетки сигнали за злоупотреба с власт от страна на служители на пловдивската инспекция.

Копие от цялата документация е изпратено и на парламентарната Комисия за борба с корупцията, със скандалните факти ще бъде запознат и премиерът Бойко Борисов.
„Министър-председателят трябва да вземе отношение по случая, защото става въпрос за престъпления и корупция, осъществявани близо десет години. Ако кабинетът не вземе мерки на виновните да бъде потърсена отговорност, това означава, че е опънат политически чадър над ОДБХ в Пловдив, при това на висше властово ниво“, категоричен бе Борис Ячев.
Както „Десант“ вече писа, благодарение на депутатите от родолюбивата коалиция стана известно, че над 80 фирми от региона са засегнати от различни форми на корупция и рекет от страна на пловдивската ОДБХ.

Главните действащи лица в случая са изпълнителният директор Теодора Севова и главният счетоводител Ивелина Стефанова. Търговци и производители от региона масово са били принуждавани да плащат така наречената такса „Спокойствие“. Схема, която функционира от години и притиска бизнеса в областта - от най-дребните търговци на банички и сокове, до производители на млечни и месни изделия. Мизата варирала между 10-20 лева до 25-35 хиляди лева месечно, като парите, разбира се, се давали на ръка.
Теодора Севова пък си позволявала в абсолютно противоречие на закона да сключва граждански договори с лица, които са на щат към агенцията и по този начин нейни хора, служители на ОДБХ-Пловдив, получавали по две заплати - една по трудов и една по граждански договор.

Самата Ивелина Стефанова изпълнява три длъжности. Освен поста си на главен счетоводител, за който и в момента получава заплата, тя изпълнява функциите още на „завеждащ човешките ресурси“, пуснала си е и граждански договор като финансов контрольор.
Рекетираните фирми са сигнализирали многократно Министерството на земеделието през годините. По някои от случаите са започвали проверки, които са завършвали със сериозни констатации за нарушения. В резултат на тях Севова и Стефанова вече са били отстранявани от постовете си. Но не за дълго.

Вместо да бъдат разследвани и съдени, те били скривани за известно време на подобни длъжности в други поделения на агенцията, докато бурята над главите им отмине.
По време на срещата с медиите депутатите от ПФ се спряха и на темата за рекета на монополите, налаган над българските граждани. Ячев и Атанасов припомниха, че родолюбивата коалиция внесе миналата седмица законопроект в Народното събрание за изменение на скандалния чл. 417 от Гражданско-процесуалния кодекс. В момента той дава възможност на банки и монополни дружества като „Топлофикация“ да съдят всеки потребител, без да доказват, че той е реален длъжник. Според патриотите този несправедлив текст няма място в нормативните уредби.

„Освен това, съществува и една институция, наречена Арбитражен съд. Която е една формална институция и се състои от няколко адвоката. Те се събират в отсъствието на клиента и решават в негов ущърб, че дължи определена сума. Така обикновените хора са поставени пред свършен факт, когато на вратата им позвъни частният съдебен изпълнител. Само за 2012 г. в Пловдив така бяха загубени от граждани на общината над 35 хиляди имота, подчерта в края на пресконференцията Борис Ячев.


Срещу Теодора Севова и друг път е имало проверки, но явно политическият чадър, който я пази, е непробиваем

В категории: Политика , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
очевидец
05.02.2015 06:00:00
0
0
нищо не се е променило.госпожата е в болнични и пак се е скрила както винаги.моллов я предупредил. ще изчака затишие и пак ще отпочне нейната дейност.не вярвайте на публикации.депутатите защо не и проверат болничните.и докога ще бъде в болнични.това са нейни номера от години.вижте колко дела има срещу нея.
5
oщетен
04.02.2015 16:56:16
1
0
министърката защо държи още пламен моллов.та той я пазеше и я местеше ту в софия,а после в пловдив за да я скрие.и в софия има такса спокойствие,само че си мълчат.моллов съсипа агенцията.докога ще седи тоя корумпиран плъх.нищо не разбира от храни и ветеринария.
4
korumpiraniya
31.01.2015 23:11:21
0
0
Tочно с повече публичност и откритост могат да се променят нещата. Наистина много добре, че Танева е реагирала адекватно
3
korumpiraniya
31.01.2015 23:11:20
0
0
Tочно с повече публичност и откритост могат да се променят нещата. Наистина много добре, че Танева е реагирала адекватно
2
korumpiraniya
31.01.2015 23:11:19
0
0
Tочно с повече публичност и откритост могат да се променят нещата. Наистина много добре, че Танева е реагирала адекватно
1
korumpiraniya
31.01.2015 23:11:16
0
0
Tочно с повече публичност и откритост могат да се променят нещата. Наистина много добре, че Танева е реагирала адекватно
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки