Европа превръща България в гето за имигранти


Европа превръща България  в гето за имигранти
В сряда в Община Бургас бе представен нов проект за насърчаването на притока на висококвалифицирани имигранти към Югоизточна България
30 Януари 2015, Петък


Благодарение на щедро европейско финансиране, у нас се изпълняват безумни проекти за наемане на чуждоземна работна ръка

Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

Покрай неудържимите емоции, разтърсили политическата сцена у нас през миналата година, обществената атмосфера бе нагнетена и от изключително драматични вълнения около не спиращите да прииждат през граничната бразда тълпи от имигранти.
Вече никой не може да си затвори очите за това, че тяхното присъствие на българска земя е изпитание за цялата нация и за много от държавните институции. Наложилият се термин – Бежански проблем, по сила и по мощ може да се каже, че е съизмерим едва ли не с Източния въпрос, разбунвал Балканите и Европа от края на ХVІІІ в., та чак до Първата световна война.

Това изпитание ни се стовари на главите още през 2013 г., когато са регистрирани първите плахи поточета от бежанци, достигнали до границата ни и пропълзели през нея чак от размирна Сирия. Лека-полека, засилващото се „пълноводие“ на този безспирен поток породи чувствително социално напрежение сред българските граждани.
Масло в огъня наля и родната ни еврокомисарка Кристалина Георгиева, която най-безотговорно изтърси, че бежанците можели да ни помогнат за решаване на демографските ни неволи, както и проблемите на трудовия пазар в страната.
Откакто госпожата вербализира тези си мъдри мисли, измина повече от година, но не се видя никаква промяна нито в демографската картина, нито в икономическата ситуация в България.

Коефициентът на безработица в милата ни родина продължава да е висок (по официални данни към октомври 2014 г. той е 11,1 %, докато по същото време незаетостта в страните от ЕС е на ниво от 10,1 на сто, б. а.). Което обаче не пречи на чиновниците в Брюксел да измислят все по-нови и нови програми, по които да харчат парите на европейските данъкоплатци за адаптация и интеграция на чужденците на наша територия.
Най-новата схема за предоставяне на безвъзмездна помощ е финансирането на проект, озаглавен  „Насърчаване на социално-икономическата активност на имигранти от трети страни на територията  на Югоизточен регион“, чиято финансова рамка е в размер на 50 000 лева.

Те ще се потрошат за създаването на „информационна система, отразяваща потребностите от работна сила на пазара на труда на територията на Югоизточен регион“.
Та тази платформа, съгласно прессъобщение на бенефициента, явяващ се сдружение на общините от въпросната териториална локализация – а именно Бургас,  Сливен, Стара Загора и Ямбол – щяла „да позволи на работодателите от приемащото общество в района да предлагат вакантни работни места и по този начин да се поощри привличането на образовани, квалифицирани имигранти“. Нещо повече – интерактивната работна борса щяла била да „прескочи географските ограничения на физическите борси”, като по този начин щяла да даде възможност за привличане на висококвалифицирани имигранти, намиращи се на територията на цялата страна и даже извън нея.

Като ги слуша човек тези работи, ще рече, че у нас вакантни работни места – бол, пък видиш ли, нямаме си достатъчно специалисти, които да ги заемат! И затуй ще си внасяме работна ръка и от зор заман ще ползваме услугите на благоволилите да се заселят у нас араби и африканци, повечето от които идват от страни от Третия свят – термин, използван, за да се обозначат нациите с нисък индекс на човешко развитие. Но нейсе, да не придиряме чак толкоз.

Пък и един документ, създаден естествено пак с финансовата подкрепа на ЕС и изследващ профила на емигрантите в България, твърди, че в страната ни живеят „предимно икономически активни, добре образовани и материално осигурени чужди граждани, които имат принос за нейното развитие и се интегрират успешно в българското общество“.
Туй не е цитат от научно-фантастичен роман, а е речено най-отговорно през април миналата година. Но пък, като го погледнеш от друга страна, докладът в този дух и ред на мисли е финансиран от... Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни.

Какво друго може да се очаква с такъв „инвеститор“, който на всичко отгоре сърдито отбелязва, че „тези факти рядко достигат до широката публика, което подхранва негативните нагласи към чужденците и особено към определени имигрантски групи“.
Тук е мястото да отворим скоба, че наистина една част от пристигащите у нас чужденци, особено в последно време, идват и от Русия и Украйна. Това са бели хора със славянски корени и те биват радушно приети от местното население. И наистина проблем създават предимно „определени имигрантски групи“.

Може би затова през април миналата година е започнало изпълнението на проект под гръмкото име „Национална информационна кампания за правата на имигрантите и по-доброто им възприемане от българското общество“.
Но въпреки тези усилия ситуацията у нас продължава да се нагнетява – първо, от безсилието на родните ни политици да овладеят адекватно и ефективно положението, второ, от раболепното им удряне на теманета пред брюкселските чиновници и трето, от отчайващата международна обстановка и зловещи прогнози за засилване на бежанския поток.

Така например, през април 2014 г. Агенцията за управление на оперативното сътрудничество по външните граждани на държавите от ЕС (ФРОНТЕКС) лансира предвиждането си, че броят на нелегалните имигранти от Близкия изток в България може да достигне 40 хиляди души. Нищо чудно – само през миналата година закрила у нас са потърсили официално над 11 хиляди човека. Колко са „неофициалните“ е Божа работа.
Но тъй или иначе, както отговорните фактори у нас се оправдават, като пълноправен член на ЕС нашата държава си имала ангажименти за „създаване на атрактивна среда за привличане на висококвалифицирани имигранти“, та в този дух цитираният по-горе проект бил принос за изпълнението им. 

А неговата реализация щяла да създаде „подкрепяща среда и инструменти за повишаване информираността  на имигрантите от трети страни по отношение на атрактивните и дефицитни за българския пазар на труда висококвалифицирани работни места”, като осигуряването на тази „импортна“ имигранска работна ръка щяло да запълни „дефицитите на българската икономика“и щяло било да повиши „ефективността и производителността й“. Едва ли не трябва ръка да целуваме на африканците и азиатците! Стойте и гледайте как като се развъртят из родните ни фирми, те ще цъфнат и вържат ефективно и производително!

Тези обещания, апропо, не ви ли напомнят твърде натрапливо за онези скверни слова на госпожата Кристалина Георгиева (за демографията и пазара на труда имам предвид)?!
Но да видим реално за какво става въпрос с европейските интеграционни проекти.
В прессъобщение на Сдружението на общините от Югоизточен регион се уточнява, че сега стартиралият проект за привличане на висококвалифицираните емигранти на нашия трудов пазар се явявал „надграждане на предишен, който помогна на десетки чужденци да научат български език, да станат пълноценна и полезна част от обществото“.

Има се предвид този, озаглавен „Насърчаване на социално-икономическата активност на имигранти от трети страни", по който бяха изхарчени безвъзмездно дадените 79 287 лева. През юни 2013 г. Община Бургас рапортува: „Успешно бе изпълнен проектът за обългаряване на имигранти“ и уточнява, че в неговите рамки „е създадена и интегрирана интернет страница, която действа като обучителна платформа в няколко направления”.
Покрай тези направления има и подраздел „за деца“. Най-любопитен в него е модулът „Български народни приказки“, в който, както е анотирано, „са подбрани и включени три броя от най-известните български народни приказки с поука за най-малките“.

Хайде да видим дали някой ще познае кои са тези три поучителни сказки?! Едва ли. Защото това, което първо ще научат от нашето приказно богатство малките сирийчета, афганистанчета, патагончета и прочее, са... стихотворната поемка „Работна мецана“, дето пустата Меца-мецана става за смях из Балкана (нали помните – чорбата й извря, а мечетата й така и заспаха гладни). А и другата представена творба – „Болен здрав носи“, е твърде „поучителната“ с тарикатлъците на лисицата и глупостта и наивността на вълка .   
Впрочем, едва ли някой се е замислил, пък и разровил да види колко много други проекти с гръмки имена дружно и с вдъхновение се изпълняват из татковината ни в тон с девиза „От имиграция към интеграция“. И те, оказва се, изобщо не са някакво ново явление в усвояването на еврофондовете.

Още през 2009 г. у нас се е реализирал проектът „Имигранти: за всеки има хляб под слънцето“. От известно време се изпълнява и „Информационна кампания за имиграционния феномен“. С европейско финансиране е и проектът на Сдружение „Бизнес Агенция” от 2011 г. с гръмкото и твърде шантаво име „Врата към България: уан-стоп-шоп за устойчива интеграция на имигранти”! По него се предлата провеждане на „допълващо обучение на имигранти на английски, руски, турски и български език“. За българския е ясно защо – като са преминали през вратата към нашата страна, чужденците поне да ни научат езика, ама от какъв зор трябва да усъвършенстват английския си или руския не е ясно.
Както е тръгнало, може скоро  да се наложи да се правят проекти за изучаването на чуждите имигрантски езици от българите. Дали обаче Европа ще финансира курсове по арабски, да речем, за българи – ето това е въпросът.


Таблица на Държавна агенция на бежанците, представяща броя на лицата, потърсили закрила у нас в периода 1993 – 2014 г.

В категории: Горещи новини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Боил
05.02.2015 12:54:58
0
0
119
0
Свързано с нарушителите на Българската граница
Г-н Министър говорите за натиск към България от страна на нелегално преминали държавната граница.Решението е много просто,прибираме си Българите от Украйна ,изхвърляме нелегалните нарушители и имаме повече от половин милион здрави и корави Българи издържали на руската и украйнската асимилация.Здрав генетичен материал.Не трябва да допускаме наши българи да гинат в чужда война!!!!!!

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2015/02/04/proveriavat-za-nebalansirana-mobilizaciia-v-ukraina.253500

6
04.02.2015 18:01:57
0
0
Ти, Аспарух, предателю, дето призоваваш българите да строят джамии! Първо се образовай, защото плещиш глупости. Скрий се и не се обаждай, защото не знаеш какво говориш!
5
04.02.2015 17:58:23
0
0
А у нас има толкова безработни! Циганите, имигрантите, които трябва да работят, докато са тук и ядат! А не да идват още окупатори под всякакви предлози! Толкова българи от много, много години искат да се завърнат в България - ТЯХ НЕ ПУСКАТЕ! Предатели на България и българския народ! Господ вас ще ви съди, няма да ви се размине!
4
04.02.2015 17:54:24
0
0
Разпродават българската земя, предприятията, вече няма фабрика и завод, няма производствено предприятие. Те самите заграбват земя и забогатяват по врякакви начини и имат безброй имоти в страната и чужбина. Народ и държава изобщо не ги интересуват. Загрижени са само за собственото си обогатяване. Като ни хвърлят в световна война ще изчезнат от тук, може би в джоба си имат и самолетни билети. Всичките им пари са в чужбина, където учат децата им.
3
04.02.2015 17:48:57
0
0
Вече 25 години ни управляват национални предатели. Унищожиха културата ни, образованието ни, селското стопанство, нямаме никаква промишленост, здравеопазване, отбрана, никаква сигурност. Разградили са границата, никой не я пази! Дори са отворили цяьлата южна граница за нахлуване на ислямисти от ИД, турци,араби, който иска. Докараха чужди монополисти да ни ограбват и не искат да им отнемат лицензите. Да спрем да плащаме сметки, за да фалират. Управляващите са мафиоти, свързани с мвафията и взаимно ни ограбват, държат чадъри над мафиоти, престъпници и убийци. Сега чрез санирането ще отнемат и жилищата на хората, не ги санирайте, това е поредното предателство. Остана да ни хвърлят във война срещу Русия. Как ще изглеждаме след това в собствените си очи и пред света - ще бъдем предатели и агресори!
2
ASPARUH
03.02.2015 08:36:37
0
0
KAKVO MISLITE,4E EVROPA 6TE JALI LI BALGARIA.? DUMA DA NE STAVA. ETO TI 4LENSTVO V EVROPEISKIA SAIUZ. OSAZNAITE SE BALGARI. VIZANTIITSI,TURTSI,RUSSNATSI,GERMANTSI,PAK RUSNATSI,EVROPEITSI,AMERIKANTSI VSE ZAVISIMI OT NEKOI..DOKOGA? NIE SME SI VINOVNI ZA VSI4KO. ZATOVA SME NAI BEDNIA NAROD NA EVROPA. SLED 30 GODINI NEMA DA IMA DARJAVA NA IME B A L G A R I A.
1
pensioner
01.02.2015 07:18:18
0
0
Природата не търпи празно пространство.Българите се прогонват и на тяхно място се заселват чужденци.Друг е въпросът кой,защо и на какво основание го прави.От много години българските управници изразяват своето отвращение от българският народ по един или друг начин и все искат да управляват някакъв друг народ.Един искаше да ни прави 16 република,друг Швейцария на Балканите,били сме и прусаци на Балканите и какво ли още не.Извинявайте господа УПРАВЛЕНСКИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ,но след като толкова не ви харесваме идете да управлявате други народи,ние все някак ще се оправим и без вас.Отвращението ни е взаимно.И ние искаме да ни управляват нормални хора,а не национални предатели!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки