Повтаря ли се сценарият от 2013 година?


Повтаря ли се сценарият от 2013 година?
30 Януари 2015, Петък


67 000 жители на Варна бяха сурвакани от „Енерго-про„ с по две сметки за декември, от Патриотичния фронт поискаха отново лицензите на ЕРП-тата

Автор: Ани Петрова

Високо напрежение, опасно за живота на правителството, бе регистрирано през седмицата от премиера Бойко Борисов. Става дума за недоволството на 67 000 жители на Варна, които бяха сурвакани от „Енерго-про” с по две сметки за последния месец на 2014 г., при това дължими до една и съща дата.
Обяснението на електроразпределителното дружество е, че по този начин се избягва формирането на фактура за период по-голям от 30 дни, което де юре е така, но де факто хората трябва да платят двете сметки в един и същи краен срок, което е и причината за техния гняв.

Случилото се наложи министърът на енергетиката Теменужка Петкова да извика на спешна среща ръководството на това ЕРП и да получи уверенията им, че срокът за плащане на втората фактура ще бъде удължен с 15 дни. Това обаче не предотврати гневната реакция на министър-председателя.
От стенограмата на последното заседание на правителството става ясно, че премиерът Бойко Борисов е твърдо убеден, че проблемът със сметките за ток във Варна е създаден с умисъл. Според него с това се повтаря сценарият от събитията през февруари 2013 г., които изкараха хората на улицата и свалиха предишното правителство на ГЕРБ. Тогава уличните бунтове отново тръгнаха от Варна заради високи сметки за ток.

„Аз съм убеден, че това не са случайни неща. Паралелно с това във фейсгрупите във Варна се подготвя протест на 1 февруари, а едновременно с това и всичко останало. Това е абсолютен умисъл за мен, отново във Варна – повтаря се абсолютно същият сценарий”, заявява Борисов пред министрите си.

„Предишният път беше на 20%. Обаче от тези 20% излязоха 10 000 на протест. Сега на тези 67 000 абоната 6000 да излязат на протест – без да имаме никаква вина. И казват: софтуерът се развалил нещо и така направил. Как не направи поне на всичките?”, пита премиерът и настоява: „каквото трябва да се промени в парламента: 10, 15, милиони трябва да бъдат глобите, след като нанасят такива поражения. И сега виждате, че хората непрекъснато пращат сигнали. Преобърнати електромери на нощна и дневна тарифа, отчитане. Просто тоя път, имайки и цялата парламентарна подкрепа, трябва да се възползваме да си оправим правилата", казва премиерът на заседанието на МС.

Буквално ден по-рано бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ председател на ресорната парламентарна комисия Делян Добрев обяви, че промени в закона предвиждат десетократно увеличаване на глобите за ЕРП, които проявяват некоректност спрямо клиентите си. Предвидените в закона санкции и в момента не са никак малки – от 20 000 до 1 млн. лева.

А КЗП вече глобява

И сякаш като доказателство, че проблемът не е от вчера, от Комисията за защита на потребителите (КЗП) дойде съобщение, че глобява „Енерго-про Продажби" и „Енерго-про Мрежи" с по 25 000 лева заради неравноправни клаузи в общите им условия за продажба на електрическа енергия.
Преди време от Комисията заведоха 4 колективни иска срещу ощетяващите потребителите условия. Два от тях вече са спечелени, а клаузите са обявени за нищожни. До глобите се стига, защото дружествата не са спазили решението на съда да отстранят тези клаузи от общите си условия.

Едната клауза намалява драстично сроковете, в които клиент може да претендира за обезщетение. Според законодателството тези срокове са между 3 и 5 години, а дружествата предоставя възможност на потребителите да претендират за обезщетение в рамките на не повече от 90 дни, казаха от комисията, оглавявана от Веселин Златев.

С другата неправомерна клауза дружествата задължават своите клиенти при възникнал спор да се обръщат само към един определен арбитражен съд. Според КЗП по този начин дружествата ограничават правото на потребителите да се обръщат към други съдилища.
От ДКЕВР обаче изтекоха добри новини за „Енерго-про”. Според председателката на енергийния регулатор Светла Тодорова за момента като че ли няма правни основания дружеството да бъде глобено заради двете фактури с един и същи падеж.
Окончателното решение на ДКЕВР ще стане ясно до петък. На този етап няма информация другите две ЕРП да са процедирали като „Енерго-про”, но пък е ясно като бял ден, че декемврийските сметки за ток са по-високи – най-малкото заради повишеното потребление по коледните и новогодишните почивни дни.

Ще паднат ли главите на ЕРП-тата?

Двойните фактури за ток във Варна и последвалото напрежение сред жителите в морската столица предизвика бърза реакция на парламентарната група на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ в Народното събрание. Патриотите повдигнаха въпроса да бъде продължена процедурата по отнемането на лицензите и на трите електроразпределителни дружества на територията на страната.
"В тази държава има някакви правила и ако няма респект от държавните институции, очевидно всеки монополист може да прави каквото си иска”, коментира депутатът от ПФ Искрен Веселинов. Той допълни, че процедурата за отнемане на лицензите на ЕРП-тата е започнала още преди една година. По нея обаче нищо не се прави.
"Масови са случаите, в които инкасаторите не минават с месеци и пишат прогнозни суми. След това се получава така, че при изравняването в края на годината плащаме проценти от предишни сметки”, каза Искрен Веселинов.

На 27 януари Патриотичният фронт излезе с декларация, в която настоява произволът на монополистите да бъде овладян:
„Множество са сигналите от граждани, че проблемът с януарското отчитане далеч не е само в двете фактури за различни периоди. Както преди две години, така и сега хората твърдят, че сумите, за които претендират ЕРП-тата, са два-три пъти над обичайните. Държавните институции този път заявиха, че започват проверки, което е окуражително, но настояваме за гаранции, че сега произволът на монополистите ще бъде овладян.

В тази връзка Патриотичният фронт счита за задължително:
- Продължаване процедурата по отнемане лиценза на ЕРП-тата, започнат от предишния състав на ДКЕВР. Според чл. 69 от Закона за енергетиката енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти, а нарушенията по тази глава са основание за отнемане на лиценза.
- Нови законови правомощия и задължения за държавния регулатор по текущ контрол на отчитането на потребената енергия. Такива ще бъдат предложени от народните представители на Патриотичния фронт за второто четене на Закона за енергетиката.
- Настояваме за проверка на електромерите, ползвани от ЕРП-тата, в лаборатории на БАН или Техническия университет за на-деждността на софтуера, за да се докаже могат ли те да бъдат манипулирани.“

Смут и около здравните вноски

По предложение на министъра на здравеопазването Петър Москов правителството предлага законови промени, свързани с неплащането на здравни вноски.
Държавата дава шестмесечен гратисен период на гражданите, които желаят да възстановят здравноосигурителните си права, като платят задълженията си само за три години назад, според сегашния ред. След гратисния период ще се дължат всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване, т.е. от 2000 година насам. Новината съобщи лично министър Москов, а след това и горещо я защити.
Промените в закона за здравното осигуряване предвиждат още разделяне на медицинските услуги на спешен, базов и допълнителен пакет. Първият ще се поема от държавата, вторият от здравната каса, а третият - от пациента, т.е. въвежда се официално модел на платено здравеопазване.

Не закъсняха и първите гневни реакции срещу предвижданите промени. Представители на пациентски организации коментираха, че евентуалните нововъведения са не само противозаконни, но и противоконституционни.
„Здравните вноски са периодични плащания, които по закон имат погасителна давност до 3 години. Законите не позволяват с обратна сила да се въведе задължение за плащане, което вече е било погасено”, обясни Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От КНСБ също остро възразиха. Според експертите на синдикалната централа с решението си за промени в Закона за здравното осигуряване правителството одобрява нормативни актове от обхвата на тристранното сътрудничество, без да се е консултирало със социалните партньори.
Законът е осигурителен, а неговият предмет попада в кръга на т.нар. жизнено равнище, поради което проектът за промени е следвало предварително да бъде съгласуван в тристранния съвет, заявяват от КНСБ.

От синдиката очакват отговор защо това не се е случило и настояват социалният министър и председател на тристранния съвет Ивайло Калфин незабавно да организира обсъждане на законопроекта в НСТС. Ако това не се случи, от КНСБ очакват законопроектът да бъде върнат за становище от НСТС.
Вероятно ще последва и реакция от страна на омбудсмана на републиката Константин Пенчев.

В идеята здравно неосигурените българи да бъдат принудени да платят вноските за за 15 години назад има обаче страшно много политически експлозив. Става дума за най-малко един милион български граждани, а може би и за 1,5 милиона – всичките до един с права на гласоподаватели. А също така и достатъчно добре информирани, че в Конституцията е записано правото на безплатна медицинска помощ.
В България гневът на един милион човека е повече от достатъчен за да предизвика оставката на което и да е правителство.

Това ще влезе и в сметките на вносителите на тези промени, ще бъде казано на висок глас и по време на обсъждането на промените в закона в парламентарните комисии и в пленарната зала.
Би трябвало да очакваме, че няма да се стигне до приемането на противоконституционни разпоредби и ще се намери по-разумен и практически приложим начин за приобщаване на здравнонеосигурените към платците на Здравната каса.


Правителството обмисля нов данък

След като въведе ДОД върху лихвите от влоговете, правителството огласи намерението си да въведе данък и върху сделките на фондовата борса. Намерението е част от приоритетите в данъчната програма на кабинета в следващите три години. Според експерти, ако това се случи, то би довело до двойно оскъпяване на сделките.
В момента  финансовите операции на капиталовия пазар не се облагат.

Ако това се промени, от решението ще бъдат засегнати както индивидуалните участници на пазара, така и бизнесът, коментира по БНР инвестиционният консултант Камелия Лазарова. Тя допълни, че на практика тежестта на данъка ще се носи от клиентите на инвестиционните посредници, които търгуват на капиталовите пазари, а в същото време ползите за бюджета биха били минимални.  Според Лазарова реално самото прилагане на данъка може да излезе по-скъпо на държавата, отколкото приходите, които биха се получили.


Парламентарната група на ПФ излезе с декларация, в която се настоява за отнемане на лицензите на ЕРП-тата Централата на „Енерго-про” във Варна – много лукс за ЕРП-то и двойни сметки за гражданите Шефът на КЗП Веселин Златев заведе от името на Комисията 4 колективни иска срещу ЕРП-тата заради ощетяващи потребителите условия

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
наблюдател
01.02.2015 13:59:11
0
0
ТОЗИ СЦЕНАРИИ ПРЕЗ 2013 БЕШЕ РЕЖИСИРАН ОТ РУСИЯ И БКП,ЗА ДА ПРЕДИЗВИКАТ ПРОЛИВАНЕ НА КРЪВ ОТ БОЙКОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО.ДОЬРЕ ЧЕ БОЙКО РАЗБРА И ПОДАДЕ ОСТАВКА,АБЕ УМНОТО СИ Е УМНО.СЕГА ПЛДГОТВЯТ СЪЩИЯ СЦЕНАРИИ ,НО НЯМА ДА УСПЕЯТ ,ЗАЩОТО СЕ ОСРАХА С ОРЕХЧОВОТОТПРАВИТЕСТВО. НАРОДА ГИ РАЗБРА,ТЕЗИ ОТ БСП ,АТАКА И БДЦ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки