Как да заведем дело в Страсбург


Как да заведем дело в Страсбург
29 Януари 2015, Четвъртък


Пенсионер съм, на 65 г. Попаднах в нелепа ситуация, в капан, подготвен от мой съсед – 32-годишен, работещ във военно поделение като шофьор.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Същият предизвика умишлено инцидент, като заведе дело срещу мен, твърдейки че съм го набил. На 4 юни 2014 г. съдът в града, в който живея, отсъди в негова полза, а аз обжалвах пред Окръжен съд. И двете присъди са на база свидетелски показания и медицинско свидетелство, представено от тъжителя. В съдебна зала доказахме, че в регистрите на Бърза помощ, където уж лицето е било освидетелствано, името на тъжителя не е отбелязано. Съдът обаче не взе под внимание това доказателство.
При анализ на мотивите на съда за произнесената присъда има редица несъответствия в показанията на свидетелите на тъжителя. Един път се твърди, че съм го ударил веднъж с тояга, друг път – че съм му нанесъл повече от един удар с тоягата.

Моята молба е, тъй като няма по-горна инстанция от Окръжен съд по тези наказателни дела, както ми обясняват адвокатите, да ми отговорите, изчерпани ли са възможностите ми за възмездие? Съобразих се с решението на съда, заплатих отсъдените суми на тъжителя, но беше засегнато дълбоко моето човешко достойнство – от невинен ме признаха за виновен.
Мога ли да се обърна към Европейския съд за правата на човека и скъпо ли ще ми струва да водя такова дело?
Иван Симеонов

Към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) можете да се обърнете единствено ако сте изчерпали всички възможности за съдебна защита в България.  Във вашия случай дори делото формално да не подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд, ако искате да заведете дело пред ЕСПЧ, следва да оспорите решението на Окръжния съд.
Ако смятате, че основни права и гаранции, предоставени от Конвенцията  за защита правата на човека и основните свободи, са нарушени, може да се обърнете към ЕСПЧ като подадете жалба в срок до 6 месеца от датата на решението на последната съдебна инстанция в страната. След изтичането на този срок съдът няма да я приеме за разглеждане.

Жалбата може да подадете на български език като в писмото до съда трябва ясно да посочите предмета й. Ако се затруднявате, може да поискате формуляр от секретариата на ЕСПЧ, който след това трябва да върнете до съда, попълнен със съответните данни.
Жалбата трябва да има следните реквизити:

● трите имена, дата на раждане, националност, пол, професия и адрес;
● името, професията и адресът на вашия представител (ако жалбата се подава от представител);
● държавата-страна по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС), срещу която е насочена жалбата – във вашия случай Република България ;
● кратко изложение на фактите;
● посочване на правата, гарантирани от ЕКЗПЧОС, които са нарушени;
● описание на всички вътрешноправни средства, които сте използвал за защита на нарушените права, като се посочва и датата на всяко съдебно решение или решение на друг орган, постановено в тази връзка;
● посочва се в какво се изразява искането ви като жалбоподател, включително и претенцията ви за справедливо обезщетение по чл. 41 от ЕКЗПЧОС.

Жалбата задължително трябва да бъде подписана от вас като пострадал от нарушение или от вашия адвокат. Съдът не допуска анонимни жалби и ако искате самоличността ви да не бъде разкрита, трябва да информирате съда незабавно като посочите основателни причини за това. В този случай задължително посочвате името си, но молите то да не бъде разкрито като излагате съответните съображения. Жалба може да се прати по пощата или факс на адрес:

Европейски съд по правата на човека
Съвет на Европа
F-67075 Strasbourg cedex
Франция
Тел.: +33 (0)3 88 41 20 18
 Факс: +33 (0)3 88 41 27 30

ЕСПЧ уведомява писмено за всяко свое решение. Прегледът на жалбата от съда е безплатен, но вие поемате разходите за   адвокатски хонорари, за експертизи и за кореспонденция. В правилника на ЕСПЧ съществува възможност след постановяване на решение за допускане на жалбата за разглеждане да ви бъде отпусната помощ за правна защита. Това става служебно или по ваше искане, когато средствата ви са недостатъчни за покриване на разноските по делото. Преценката е на председателя на отделението, което разглежда допустимата жалба.

Ако ЕСПЧ установи нарушение на Конвенцията, той може да ви присъди обезщетение, което се състои от финансова компенсация за претърпените загуби при нарушаването на вашите права. Съдът може също така да изиска от държавата да възстанови разходите, направени от вас по делото. Ако ЕСПЧ установи, че не е налице нарушение на ЕКЗПЧОС, вие като жалбоподател няма да платите никакви допълнителни разходи (включително разходите, направени от държавата по делото).
Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие както при подаване на жалби пред българските съдилища, така и при процедури пред ЕСПЧ.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Реджеб
07.02.2022 23:10:31
0
0
За отнето едиствено жилище което беше ипотекилано преди около7 тждини мога ли да съдя държавата в Страсбург
1
галин Борисо
24.12.2018 23:15:28
0
0
как мога да съдя полицията за неправомерно отнемане на свидетел за оправлеие на мпс

отнеха книжката за наркотици аз никога не съм използвал тези вещеста един месц чакм кръвентст полицат кото ми отне докоентие имаме комфликт заради накаква негова биша аснеси сповням кояе
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки