Има ли давност за стари задължения към Топлофикация


29 Януари 2015, Четвъртък


Имам проблем, който е свързан с Топлофикация - гр. София. Към съответното учреждение имам стари неплатени сметки от 2009, 2010, 2011 г.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

В момента оправям сметките от 2013 и 2012 г., като при всяко плащане указвам по коя фактура е.
Не съм сключвала договор за равномерно изплащане на задълженията.
Има ли давностен срок за плащане на стари задължения към Топлофикация и колко години назад?
Автоматично ли отпадат задълженията, ако има такъв срок, или е необходимо да се напише уведомление или писмо?
Какво трябва да се направи, за да влезе в действие този давностен срок (ако има такъв)?
Златка Керанчева

Интересуващата ви уредба се съдържа в чл. 110 – 120 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Давността почва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. Тя се прекъсва с предприемане на действия за принудително изпълнение. От прекъсването на давността почва да тече нова давност.
Ако вземането е установено със съдебно решение, срокът на новата давност е всякога пет години. Съгласно чл. 111, б. „в” с изтичане на тригодишна давност се погасяват вземанията за периодични плащания.

В мотивите на Тълкувателно решение № 3 от 2011 г. Върховният касационен съд е установено, че вземанията на топлофикационни, електроснабдителни и водоснабдителни дружества, както и на доставчици на комуникационни услуги са периодични плащания по смисъла на чл. 111, б. ”в” ЗЗД и за тях се прилага тригодишна давност.
От изложеното е видно, че дължимите от вас суми към Топлофикация - София за 2009 г., 2010 г. и 2011 г. са погасени по давност.

С погасяването на главното вземане се погасяват и произтичащите от него допълнителни вземания например лихви, макар давността за тях да не е изтекла. Следва да имате предвид, че давността не се прилага служебно. Необходимо е да направите възражение за изтекла давност в рамките на започнало съдебно производство или след получаване на покана за доброволно изпълнение в рамките на изпълнително производство. В последния случай е важно да възразите веднага, за да не изпуснете 14-дневния срок, посочен в поканата.  

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки