Лечение на алергиите с природни средства


29 Януари 2015, Четвъртък


От съществено значение е болният системно да извършва физически упражнения

Автор: проф. Христо Мермерски

Алергията е проява на състояние на свръхчувствителност към домашен прах, яйца, цветен прашец, сирене, мляко, белтъци и т.н., които за хората с нормална реактивност нямат никакво дразнещо действие.
Веществата, които предизвикват алергии, са стотици. Към горепосочените могат да се добавят спори от мухъл, акация, животински косми, храни, прахове за пране, химически препарати, лекарства, насекоми и др.

Алергията е защитна реакция на организма срещу вещества, които всъщност са безвредни. Веществата, които ги предизвикват, се наричат алергени.
Алергиите са и наследствени и те са били установени при 40 до 80% при децата. Ако майката страда от алергия, склонността на бебето към това заболяване е около 50 – 60 процента. Ако бащата има алергия, този процент намалява на 30. Ако и двамата родители са с такова заболяване, има 70% вероятност и детето да развие алергична реакция.

По наследство обаче се предава не реакцията към определен алерген, а самата предразположеност към болестта. Така, ако имате алергия например към цветен прашец, вашето дете може да развие алергия към домашни животни или нещо друго.
Много важно е точно и навреме да се определи веществото (или веществата), което предизвиква алергията. Това става в специализирани лаборатории, като целта на това изследване е да се открие конкретният за човека алерген, за да може да се изключи контактът му с него. Освен това от съществено значение е болният системно да извършва физически упражнения и въобще да бъде физически активен, за да повиши устойчивостта на организма си към външни дразнения от алергичен тип.

Заболелите трябва да ограничат консумацията на свинско е телешко месо, да спрат пушенето и пиенето на алкохол. По време на появата на полена да прекарват по-малко време навън и освен това всеки ден да почистват с влажна кърпа стаята си.
Алергиите могат да бъдат локални и общи.
Към локалните спадат зачервяване на кожата, оток, сърбеж, обрив.
При общата алергична реакция се появяват главоболие, виене на свят, прилошаване и повръщане, треска, простудни симптоми. Хремата, кашлицата и сълзенето могат да бъдат симптоми на алергия, а не на простуда. По-рядко явление са стомашно-чревните прояви на алергия. В медицината те се наричат „замаскирани алергии“.

От такъв вид специфични заболявания – към млякото и към белия хляб, страдат много от възрастните хора. При този вид алергии не се наблюдават обриви по кожата, нито кашлица или хрема. Тя дава да се разбере за нея по-друг начин – чрез развитие на гастрити, колити, дискинезия на жлъчните пътища.
Така че при възникване на такива заболявания може да се предположи, че при по-възрастните хора те са вторични и са свързани преди всичко с алергия към млякото и белия хляб.

Алергичните реакции се развиват по различен начин. Понякога това става бавно – в рамките на 1 до 4 дни, в други случаи – бързо, буквално минути след атаката на алергена. Възрастните хора трябва да имат предвид, че чувствителността към алергените е най-силна вечер.
Алергичните симптоми в дихателните пътища, вкл. бронхиалната астма, най-често се предизвикват от спори на плесенните гъбички, отделяни от домашните животни. А за децата е по-свойствена хранителната алергия, която има кожни прояви.

От алергични дерматити страдат деца до 3-годишна възраст. След това при много от тях освен вече наличната алергия се прибавят ринит и дихателна реакция към алергените. В тези случаи има голяма вероятност от развитието на бронхиална астма.


Как да се справим със заболяването

Рецепта 1 (Гроздена Пашкулева): През 1980 г. се разболях от шарка. Като малка не съм боледувала, но от децата ме прихвана. Лекарката ме лекува от грип, тъй като годините ми бяха такива, че тя не можеше да повярва, че е шарка. Шарката, както е известно, не трябва да се лекува с антибиотик. От една ампула само от това лекарство по цялото ми тяло избиха мехурчета. Получих възпаление на яйчниците, три поредни дни получавах алергични шокове. В Пазарджик 90 дни лежах в болницата на системи, повръщах, не се хранех. Пиех лекарства, поставяха ми инжекции, това за малко овладяваше положението, но скоро следваха страхотни кризи. Ето как се излекувах.

Вземат се 2 с.л. широколист живовлек, 1 с.л. жълт кантарион е 1 с.л. маточина. Заливат се с 1 л студена вода. Ври 10 мин, маха се от печката, сипва се в термос и това се изпива за един ден – сутрин, обед и вечер по една ч.ч. преди хранене. През деня се изяжда 1 лимон заедно с кората.
На втората седмица имах вече коренна промяна. С тази рецепта се лекувах първия път 3 месеца, докато изчезнат всички симптоми. Сега вече с нея за 1 седмица се оправям.
На доста хора съм дала тази рецепта, които впоследствие ми се обадиха, че има ефект.
Правя и нещо друго – когато почувствам сърбеж и се изрина от нещо, мажа се веднага с лавандулов спирт, а когато той изсъхне – с риванол.

Рецепта 2 (Първолета Филипова, Монтана, при алергична хрема): а) 3 пъти на ден се мажат дълбоко ноздрите с бадемово масло;
б) Смесват се 3 ч.л. сок от червено цвекло с 2 ч.л. пчелен мед. От сместа 4 пъти на ден във всяка ноздра се капват по 3 капки.

Рецепта 3 (Мита Маринова, при студова алергия): Комбинират се 1 с.л. орехова шума, 1 с.л. коприва, 1 с.л. полски хвощ и 4-5 борови връхчета. Всичко това се слага в 600 мл вряща вода и се вари 5 мин. Пие се за 1 ден – три пъти един час преди храна. За 4 дни аз се излекувах.

Рецепта 4 (Кирилка Димова, с. Лозенец, община Царево, област Бургас): В 1 ч.ч. кисело мляко се слага 1/3 ч.л. сяра за пиене (от аптеката). Разбърква се добре и може да се прибави и 1 ч.л. захар, за да не е толкова неприятно за пиене. Приема се всяка сутрин 30 мин. преди хранене наведнъж. Прави се 15 поредни дни. Има хора, при които ефектът идва още на шестия ден.

Рецепта 5 (Христина Колева, Сандански, за студова алергия): При усещане на студ в крайниците, коленете, лактите и пръстите с китка коприва да се шибат студените участъци на тялото. След около 10 процедури студовата алергия изчезва.

Рецепта 6 (Маргарита Вълкова, Варна, при алергични отоци): Леко се препича медицинска хума и от нея с върха на ножа се слага в чаша турско кафе. Разбърква се добре, може да се подслади. Пие се сутрин на гладно. За да се излекува напълно и да не се възобновява отново, рецептата трябва да се изпълнява поне 3 месеца.
Освен прякото си назначение, рецептата спомага и за пречистване на кръвоносните съдове от натрупани плаки.

Рецепта 7 (при дихателна алергия): Разбъркват се 7 с.л. мед и 3 ситно нарязани глави лук. Прибавят се 2 ч.л. медицинска дъвка и всичко се разбърква. Залива се с 250 мл вода и се вари, докато водата остане наполовина. Прецежда се и се прибавя 250 г добре разбито краве мляко. Приема се на гладно сутрин и вечер по 1 ч.л.

Рецепта 8 (Динко Апостолов, с. Самуилово, Благоевградско): Жена ми получи алергия, цялата се обрина до такава степен, че не можеше да търпи дрехите по себе си. Една жена ме посъветва да направя силно концентриран разтвор с морска сол. Направих го и я намазах. След пет минути тялото й гореше от намазаното. След 90 минути сърбежът и болките изчезнаха. На другия ден остана само едно малко петно, което бях пропуснал. Намазах го и то също изчезна.

Рецепта 9 (Маргарита Митракова, Русе, против поленова алергия при цъфтеж на липите): В 50 мл вряла вода се слагат 2 щипки коприва. Престоява, докато изстине. На ден се пият по 2-3 такива чашки.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
radost
15.12.2020 13:51:06
0
0
zdraveite, az sam s alergiq ot mnogo nechta moje li telefon za vrazka
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки