Кои растения са най-добри съседи и кои не се понасят


Кои растения са най-добри съседи и кои не се понасят
Ароматът на тагетисите прогонва много вредители и червеи
22 Юли 2017, Събота


В частните стопанства често участъците, отредени за отглеждане на зеленчуци, са твърде ограничени. А ни се иска да засадим доста неща.

Автор: Дина Харизанова

Преди това обаче трябва да подберем така различните култури, че тези, настанени в съседни лехи, да бъдат съвместими. Правилно избраните растения си помагат едно на друго да се защитават от вредители, да използват от почвата различни питателни вещества и правилно да изтеглят влагата и хранителните вещества, нужни за развитието им.

Съвместимостта между отделните растения е особено важна за получаването на добра реколта, тъй като някои са антагонисти и при взаимодействието си може да си пречат помежду си.

Още в средновековна Европа трудолюбивите монаси, грижейки се за манастирските градини, са натрупали ценни сведения за съвместимостта на различните овощни и зеленчукови култури. Те са забелязали, че много от отглежданите от тях лекарствени растения оказват благотворно въздействие на съседните култури.

Много насекоми откриват подходящите за храненето си растения по техния аромат. Така например намират зелето зелевите мухи и пеперуди, които го нагризват и провалят реколтата. Но ако човек посади край лехите със зелките силно миришещи растения – като чубрица или салвия, или пък ги напръскат с екстракт от тях, това ще „заглуши” миризмата на зелето и ще го направи по-малко привлекателно за вредителите.

Тук ще дадем още няколко примера за добро взаимодействие между различните култури.
За гроздето добри съседи са ягодата, копърът, краставиците, спанакът, пъпешът, репичките, елдата, цвеклото и розите. Несъвместими с него са патладжаните, магданозът, картофите, копривата, глухарчето, пиперът, девисилът.

Любопитно е да се отбележи, че за доматите краставиците са лоши съседи, докато за краставиците съседството на доматите е напълно подходящо. Така че не е задължително между отделните видове растения да има взаимна поносимост.
Грахът се чувства добре, когато е засаден в близост до моркови, репички, краставици и царевица, но не понася лука, чесъна, картофите и гладиолите.
Добри съседи на картофите са фасулът, целината, копърът, цвеклото и лукът, но не засаждайте до тях тикви, краставици, домати и малини.

Лукът и чесънът понасят прекрасно съседството на цвеклото, ягодата, доматите, салатите и морковите, но не търпят до тях да растат грах и фасул.
Краставиците се чувстват прекрасно в компанията на фасула, царевицата, граха, репичките и слънчогледа, но линеят, когато край тях се отглеждат картофи.
Спанакът вирее най-добре до ягодите, тиквата – до царевицата, цвеклото до лука, а доматите – до лук и магданоз.

Тиквите обичат да са до царевицата, но далече от картофите. Ряпата и репичките се развиват чудесно, когато до тях са насадени грах, салати и краставици.
Ето и ползата от засаждането на някои подправки и ароматни треви до различни културни растения.
Босилекът подобрява растежа и вкуса на доматите. Той пропъжда мухите и комарите.
Ментата подобрява общото състояние и вкуса на зелето и доматите.

Копърът се развива добре до зелето, но не понася морковите.
Покрай чесъна растат прекрасно розите и малините. Той спомага за доброто състояние на тези растения.
Цикорията трябва да се отглежда извън градината, защото повечето зеленчукови култури не я понасят.
Тагетисите пък може да се засаждат навсякъде из лехите, тъй като неприятният аромат на листата им прогонва много вредители и червеи.


За доматите краставиците са лоши съседи, докато краставиците се чувстват добре в съседството на доматите

В категории: Новини , Съвети за земеделието , Хубавият двор , Земеделие и скотовъдство

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Д.Кънев
03.04.2022 17:02:38
0
0
С удоволствие чета вашите публикации.Добре че ви има.
1
йокин
21.02.2016 10:56:42
1
0
Супер ценни съвети.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки