ДФЗ финансира инвестиции в рибния сектор


ДФЗ финансира инвестиции в рибния сектор
27 Януари 2015, Вторник


Те ще са за близо 6 милиона лева


Държавен фонд „Земеделие“ финансира инвестиции за близо 6 млн. лв. по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г.
Субсидия в размер на близо 1 800 000 лв. е изплатена на пет фирми. Средствата са за изграждане на стопанство за производство на шаранови и есетрови видове, възстановяване на съществуваща рибовъдна ферма за топлолюбиви видове риби в землището на с. Острица, както и за изграждане на комбинирано рибно стопанство за отглеждане на европейски сом и шаран.

Разплащателната агенция изплати авансово 997 971 лв. за изграждане на рибовъдно стопанство за отглеждане на риба в плаващи мрежени клетки в язовир «Княжево». Проектът ще се реализира на три етапа. Общият размер на инвестицията е 4 012 846 лв., а одобрената субсидия е на стойност 2 407 707 лв. Крайният срок за изпълнението на проекта е 31 август 2015 г.  Направено е и окончателно плащане на стойност 827 785 лв. за реконструкция на недействащо рибовъдно стопанство в гр. Левски. Проектът се осъществява на три етапа. Общият размер на инвестицията е 2 646 316 лв., а изплатената субсидия е на стойност 1 562 302 лв.

Мярката е инвестиционна и се финансира от Европейския фонд за „Рибарство” (ЕФР). Одобрената субсидия представлява до 60% от целия размер на одобрената инвестиция, от които 75% са европейски средства и 25% национално доплащане от държавния бюджет.
Държавен фонд „Земеделие” изплати и над 1,112 млн. лв. по мярка 4.1 „Развитие на рибарските области” на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР). Субсидията е за седем проекта. Със средствата ще бъде модернизирано предприятие за преработка на риба в община Сливо поле, ще бъдат построени шест рибарски бунгала в Шабла, както и крайбрежна пешеходна алея на брега на язовир „Доспат“.

Друг от проектите, за който е изплатено финансиране, е за благоустрояване и подобряване на инфраструктурата на терен в полза на малка рибарска общност и развитието на туризма в с. Тюленово. Община Приморско е получила авансово плащане на стойност над 290 000 лв. за изграждане на пристройка и преустрояване на общинска сграда в музей.
С подпомагане по мярка 4.1 на ОПРСР община Сливо поле ще облагороди населените места по поречието на Дунав, а Тутракан ще изпълни проект за превръщането на града в модерна дестинация на риболовен туризъм, интегриран с история, традиция и изкуства.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки