Българка снима биографичен филм в Холивуд


Българка снима биографичен филм в Холивуд
Делка Ненкова и Уилям Мур по време на снимките на филма за българката
26 Януари 2015, Понеделник


Бившата гимнастичка Делка Ненкова, която живее от 10 години в САЩ, има редица участия в задокеански ленти, сред които „Железният човек 2“

Автор: Георги Ваташки

Една българка снима филм в Меката на киното Холивуд по сценарий, базиран на собствения си живот. Това е Делка Ненкова, която живее в Америка вече цяло десетилетие. Тя не само изпълнява главната роля в автобиографичната кинолента, но е и неин продуцент и съсценарист. 
За колорита на сагата, озаглавена „Делка: Възход и падение", допринасят и други българи, живеещи в Лос Анжелис, които имат роли в нея. Така например трикратната световна шампионка по бокс Деси Кирова се въплъщава в бодигард на един от главните герои, а музикалното семейство Иван и Цветанка Варимезови дават своя принос за саундтрака на филма.

"Делка: Възход и падение” не е първият кинопроект на нашенката зад Океана. Амбициозната българка участва и в нашумелия блокбъстър „Железният човек 2“, в който изпълнява ролята на рускиня и си партнира със звездата Мики Рурк. Последната й роля е на Красимира Стоянова – племенницата на Ванга, в руския сериал „Вангелия“, който беше заснет по истинската история на пророчицата от Рупите и бе посрещнат с огромен интерес по света и у нас. Делка е родена в Пловдив и от седемгодишна се занимава активно със спортна гимнастика. Завършва спортно училище в родния си град и печели многобройни медали от национални и международни състезания.

Следва в Националната спортна академия, която завършва с магистърска степен, като в следващите пет години е част от националния отбор на България по спортна гимнастика.
След приключването на кариерата си на подиума Делка пътува по света като рок акробат с цирк „Балкански” и като джаз балетист с група „Веда” на корабите на норвежка круиз компания. Желанието й да бъде пред камерата я кара да се завърне в България, където почти  веднага е наета да играе главната роля във филма „Царица Йоана”, появил се по родните екрани през 2001 г.

Мечтата й да опита късмета си в Холивуд става реалност и през 2005 г. пристига със „зелена карта” в САЩ. След кратък престой в Чикаго тя се установява в Лос Анджелис, където веднага се захваща да усъвършенства езика. В продължение на шест месеца по девет часа на ден взема уроци по английски и даже специално се заема с изчистване на източноевропейския си акцент.
Само след шест месеца младата актриса е приета в известната актьорска школа на Лий Страсбърг, сред чиито ученици са имена като Ал Пачино и Харви Кайтел.

„Исках да се потопя в света на актьорството и да получа най-доброто професионално образование, за да мога да намеря своя собствен стил и техника", разказва сънародничката ни. След шест месеца следване Делка довършва образованието си в консерваторията на Стела Адлър – преподавател по актьорско майсторство на суперзвезди като Марлон Брандо, Ник Нолти и Дарил Хана. Именно там нашенката е забелязана от няколко продуценти, които я ангажират за епизодични роли.

Българката се отличава не само заради перфектната си спортна форма, останала от професионалната й кариера, но и от класовете по пантомима, които е посещавала в България. „Пантомимата е доста рядко изкуство, но много изразително, което помага да предадеш настроение, идея, чувство чрез мимики и жестове. Те са много по-красноречиви от думите, които са само заместител на чувствата и настроенията. Намирам този клас незаменим за израстването ми като актриса. Тренирала съм и обичам също така и бойните изкуства, което ми помага при заснемането на бойни сцени. При снимките на филма „Японска връзка”, където играя ролята на руски агент, борещ се срещу японската мафия, се справям сама във всички сцени и не използвам никъде дубльори“, хвали се напълно заслужено Ненкова.

Нейната смелост се проявява и докато е на снимачната площадка на „Железният човек 2”. Екипът ахва, когато Делка отказва каскадьор в една от сцените, в която трябва да изпълни сложен въздушен номер със звездата на цирк „Варгас“ – знаменития акробат Патрик Маринели.
„За осъществяването на тази част от сценария помогна и известният наш гимнастик Стоян Башлийски. Той осигури връзка на екипа с цирка и покани на приятелски начала Маринели, който също влезе в актьорския състав на филма", споделя сънародничката ни.

Заради нейния талант, опит, знания, съвършени бойни и пантомимни умения по-сериозните предложения от страна на кинаджиите към нея не закъсняват. През 2010-2012 г. нашенката е сред актьорския състав на филмите Stalker chronicles, What would Jesus do? и No leaf clover.
„Винаги съм постигала целите си и съм наваксвала недостатъците си с много работа. Спортът ме е научил на това. Вярвам, че когато си сериозен и се трудиш упорито, Господ ти помага. Вярвам и че късметът няма да ми изневери“, уверена е българката.

За създаването на „Делка: Възход и падение“ тя основава собствена продуцентска компания, наречена „Mермейд ентъртеймънт“, заедно с писателя, режисьор и главен актьор в кинопродукцията Уилям Мур, който е работил за прочутата киностудия „Парамаунт“.
„С Уил даваме шанс на хора от различни националности и възрасти да участват във филма, но най-вече привличаме млади творци. За него този филм е неговият режисьорски дебют и затова работим ежедневно, за да се получи наистина една добра история, достойна за големия екран.

За успеха на лентата ще помагат и българи, живеещи в Калифорния, които изобщо не попитали за хонорар, за да участват в масовите сцени“ споделя актрисата.
Сценарият на „Делка: Възход и падение“ е повече от завладяващ. Едно българско момиче, което отива на Запад, за да търси реализация на мечтите си, е ограбено и продадено като бяла робиня. Пътуващ цирк се оказва нейното спасение, чрез него тя се възстановява физически и психически. Героинята Рина (Делка Ненкова) успява да завърти успешно колелото на своя живот, но точно когато е най-щастлива, я сполетява нова беда. Циркът изгаря в пожар, а тя едва оцелява в огнения ад.

Изпаднала в безсъзнание, пътуващи кинаджии я спасяват на своята яхта на път за Калифорния. Така приключенията на Рина не спират и държат в напрежение зрителите от първата по последната минута.
„Филмът е смесица от драма, романтика и трилър. По-голяма част от него се снима в Америка и малко в България. Скоро приключват снимките и творбата ще бъде показана през май в Америка, а месец по-късно и на родна земя.

След всички превратности в моя живот в България и Европа действието се пренася в Щатите и се разказва за трудностите, които среща всеки емигрант, който започва всичко от нулата. Културният шок, който изживява всеки новопристигнал, е голям, но когато човек следва мечтите си с достойнство и ценностите, които носи, има шанс да постигне набелязаните цели“, разказва сънародничката ни.
След като завърши продукцията на „Делка: Възход и падение“ на българката й предстои участие в новия филм „Последните мигове на краля” на знаменития режисьор Джералд Уолф, чиято премиера е насрочена за началото на 2016 г.


Бившата гимнастичка все още демонстрира перфектна спортна форма

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки