Турският гамбит на Путин го чака провал


24 Януари 2015, Събота


„Приказката“ за новия „поток“ е нужна на руския президент, за да покаже, че Москва остава ключов играч, твърди украинският посланик в югоизточната ни съседка


Провъзгласената от Русия идея за прекратяване на транзита на газ през Украйна и преминаването към „турския маршрут“ към 2020 г. се явява фантастична и не й е съдено да бъде реализирана. Това отбелязва в статията „Прохладните води на „Турския поток“ докторът на физико-математическите науки Сергей Корсунски, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в Турция.
Авторът доказва, че елементарният анализ свидетелства, че проектът не струва, също както и „Южен поток“.

Предложението на Русия е следното – подводната част на тръбата от компресорната станция „Руская“ да се насочи вместо към българското пристанище Бургас към европейската част на Турция, западно от Истанбул. От 63-те кубически метра газ заявена мощност на тръбата примерно 14 милиарда ще са за вътрешно потребление на Турция. Оставащите почти 50 млрд. ще достигат до турско-гръцката граница, откъдето – забележете – европейските компании сами ще си взимат газа и по построени от самите тях газопроводи ще го доставят до потребителите в Европа.

Така всъщност се заобикаля изискването на ЕС за изпълнението на условията на Третия енергопакет. Русия сякаш казва: сами си стройте и сами си потребявайте, отбелязва Корсунски. „Но единственото, което е реално от всичко това, е предложената на Турция смехотворна отстъпка от 6 %, която така или иначе трябва да бъде предоставена във връзка с промените в цените на нефта“ - изтъква дипломатът.
Той обръща внимание и на крайно високата предполагаема стойност на проекта. По негова оценка газопроводът ще струва около 16 милиарда долара. Освен това, проектът предполага извършване на строителство на хранилище за природния газ на границата между Турция и Гърция, за което също ще са нужни огромни инвестиции.

„Газпром“ е замислил да изгражда „Турски поток“ в условия, когато в Европа още в най-близко време ще влязат в действие три нови терминала за втечнен газ с обща мощност 10 милиарда кубически метра. Освен това, Турция и Азербайджан вече са пристъпили към строителството на газопровода ТАНАП, по който 10 млрд. кубически метра ще постъпват в Гърция и оттам в Италия чрез газопровода ТАП“ – пояснява още авторът.

Той напомня също, че на фона на постоянното намаляване равнището на потребление на синьото гориво в Европа на европейския пазар следва да се очаква появата на излишък от втечнен газ. Не трябва да се забравя също за доставките на шистов газ от САЩ, които ако не започнат днес, то ще стартират утре. По мнението на Корсунски, приказката за „Турския поток“ е нужна на Путин, за да покаже на вътрешния пазар – вижте, че Русия остава ключов играч и не е в изолация – Китай, Индия и Турция са с нас. „Несериозно е да се разчита на това, че управляващата партия в Турция, която се готви за съдбоносни парламентарни избори през юни 2015 г., ще играе съмнителни игри с „мечката“, която е решила да премете „своята“ територия, забравяйки какво има наоколо – много отдавна това не е тайга, а съвременен мегаполис“ - пише украинският посланик.

Неотдавна Евросъюзът се изказа скептично относно идеите да се пренасочи транзитният поток към Европа от украинско в турско направление. Преди броени дни от пресцентъра на „Нефтогаз“ пък подчертаха, че ултиматумът напълно да се прекрати транзитът през Украйна към ЕС при отказ на Евросъюза да закупува руски газ през Турция е лишен от икономически смисъл. „Принуждаването на европейските страни да купуват руски газ на границата между Турция и Гърция, вместо да използват съществуващата през Украйна инфраструктура, е отказ от прекрасно функционираща и надеждна система в полза на милиардни инвестиции, които в крайна сметка ще легнат на плещите на домакинствата и бизнеса в Европа“ - се казва още в прессъобщението на „Нефтогаз Украйна“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки