Професия железничар и как се кара експрес „България“


Професия железничар и как се кара експрес „България“
83-годишният Пеньо Пенев е бил машинист над три десетилетия
24 Януари 2015, Събота


Да си железничар не е професия, а състояние на духа. В това са убедени трима мъже от Горна Оряховица – най-големия разпределителен

Автор: Здравка Христова Снимка: Авторът

железопътен възел за Северна България. Те бяха един до друг на 17 януари на гарата в града, за да защитят бъдещето на железниците от пладнешкия обир.
Със старата си жепейска униформа – спретната, лъсната и не съвсем добре проветрена от нафталина, в който е била съхранявана, на гаровия площад застана и 83-годишният Пеньо Пенев. „34 години съм бил железничар. Бях машинист на товарен влак. Изкарвал съм смени по 34 часа – разказва с треперещ глас полуглухият мъж. Слухът му е намалял от грохота на железниците, където е минал животът му. – Нощем понякога още ги сънувам. Как съм в локомотива, как началникът ми се кара, че не съм отишъл на работа и ще ме уволни, пък аз му давам рапорт, за да види, че съм бил с композицията на другия край на България” – едва реди думите дядо Пеньо.

Според него до сегашната ситуация в БДЖ се е стигнало, защото „политиците от жълтите павета в София не разбират от железници. За тях транспортът е само на четири колелета, а не по релсите. Като няма железници, няма да има и пенсионери от тях”.
Немощният старец стиска листче с надпис „Аз съм БДЖ”. На няколко крачки до него е разпънат плакат „Не на приватизацията на товарни превози. Не на разрухата”! Държат го двама приятели – счетоводител и редови жепеец от Горна Оряховица.

Според счетоводителя Тодор Маринов, който е в железниците от 11 години, спирането на влаковете и въпросът с прословутите недостигащи 40 милиона лева е игра на числа. „Прилича ми по-скоро на задкулисни договорки и заигравка. За държавата не би трябвало 40 милиона лева да са проблем“ – категоричен е той, шегувайки се, че от работа и сметки по ведомостите не е могъл да си намери жена и така си останал ерген.

От другата страна на плаката е Момчил Петков – железничар от 23 години. Той е горд баща на син тинейджър, който все още си играе с детски влакчета. „Политиците трябва да разберат, че БДЖ не е на правителството, а на народа. През 2011 г. пак бяхме на площада пред гарата, защото отново се готвеха съкращения. Сега пак се завърта старата плоча – със старите ни директори, със старите министри. И тъпчем на едно място. Железниците са апетитна хапка и някои хора искат да се облажат от нея – гневи се мъжът и предупреждава: – Бойко Борисов си мисли, че кара експрес „България”, но лошо му предават сигналите. За нас сигурността на движение и железниците са повече от религия. Та добре е премиерът да внимава, защото ще катастрофира”!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки