Шуробаджанащината превзема oбщина Велико Търново


Шуробаджанащината превзема oбщина Велико Търново
Председателят на местния парламент Николай Ашиков от ГЕРБ е истинският собственик на фирмата, която печели всички обществени поръчки за доставка на МПС за Общината в старопрестолния град
24 Януари 2015, Събота


Търговското дружество на председателя на великотърновския Общински съвет Николай Ашиков е доставило автомобил на кмета

Автор: Здравка Христова

Политиката на шуробаджанащина сериозно е превзела Общината във Велико Търново и обществените й поръчки. Последният скандал, свързан с този почин, е с купуването на кола за кмета Даниел Панов от ГЕРБ и на втория общински „паяк" за репатриране на неправилно паркираните автомобили в старопрестолния град. След проведени обществени поръчки като фирма доставчик е избрано търговското дружество на председателя на великотърновския Общински съвет Николай Ашиков, също от ГЕРБ.

С Решение № 1009 от 12 февруари 2014 г. местният парламент определя от инвестиционната програма на Община Велико Търново да бъдат похарчени 133 200 лева за закупуването на три моторни превозни средства. През май същата година кметът Даниел Панов прави публична покана за доставка на лек автомобил за нуждите на общинска администрация, което според юристи е опит да се заобиколи закона и да се избегне обществена поръчка, на която могат да се явят и други участници.

В публичната покана е записана прогнозна стойност 62 500 лв. (74 000 лв. с ДДС ) и са обявени условия в нарушение на решението на Общинския съвет. Поканата е към „Авточойс" ООД, която е собственост на семейството на председателя на ОбС Николай Ашиков. На  официалната страница на Volkswagen България, чийто регионален представител за Велико Търново е "Авточойс" ООД, цената на договорения лек автомобил - марка „Фолксваген”, модел Phaeton V6, TDI, 4Motion, е 130 950 лв. с ДДС.
На пръв поглед разликата от 46 625 лв. без ДДС е изключително изгодна сделка за Община Велико Търново, но предизвиква недоумение, защото е всеизвестно, че безплатен обяд няма. Следващата обществена поръчка доказва това.

С Решение № 843 от 26 септември 2013 г. съветниците дават съгласие общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи" ЕООД да купи репатриращ товарен автомобил на стойност до 100 000 лв. без ДДС. Обществената поръчка се печели пак от „Авточойс" ООД. „Паякът" обаче е за 134 408,80 лв. без ДДС. По този начин дружеството е ощетено, а разликата покрива „благородната" отстъпка в полза на Общината от фирмата на председателя на Общинския съвет.

През 2014 г. се реализира и следваща обществена поръчка, която за пореден път е спечелена от „Авточойс" ООД и отново е погазено решение на Общинския съвет относно стойността на единия от автомобилите. Обществената поръчка е за доставка на микробус за Регионалната библиотека „Петко Славейков" и на лек автомобил за строителната дирекция в Общината. Тук нарушението е при доставката на микробуса. Според решението на ОбС за него позволената сума е 38 000 лв., а сключеният договор при доставката е за 40 988 лв.

Председателят на великотърновския Общински съвет Николай Илиев Ашиков е съдружник заедно със съпругата си с по 50 % от капитала на „Авточойс" ООД. При тази фирма е целият автопарк на Община Велико Търново, а повечето общински търговски дружества са на абонаментна поддръжка за десетки хиляди лева годишно.
За скандалните обществени поръчки и неспазване на решения на Общински съвет от страна на Община Велико Търново и „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД през 2014 г. са сезирани Окръжната прокуратура във Велико Търново, Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за защита на конкуренцията и Сметната палата.


Вместо за 100 000 лв. „паякът” на общинската фирма във Велико Търново беше доставен от „Авточойс

В категории: Общини , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
12.10.2015 11:33:20
0
0
Без коментар на поръчкови пред изборни и провокационни клишета от рода на продевите рубрики "Ние пак сме тук"
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки