Зловонията от бунището край минералните извори


Зловонията от бунището край минералните извори
Със случая се ангажираха и представителите на родолюбивата коалиция Данчо Хаджиев, Мария Цветкова и евродепутатът Ангел Джамбазки (от ляво надясно)
24 Януари 2015, Събота


Жителите на разложкото село Баня вече са готови на крайни мерки, за да спрат безумния проект

Автор: Диана Славчева

Оказва се, че в нашата страна боклукът може да подложи добра основа за развитието на перспективен бизнес. Колкото и гнусно да звучи – и в буквален, и в преносен смисъл – той се явява апетитна хапка за властимащите.
Доказва го поредният безумен проект за изграждане на сметище насред едно прелестно райско кътче от родината ни – землището на разложкото село Баня, където бликат над 72 минерални извора. Именно там от 2004 г. битува идея за направата на регионално депо – бунище.

Местните жители, които наброяват повече от 3000 души, са ужасени. Тяхното село се е сгушило в прегръдката на три планини – Рила, Пирин и Родопите, и е щедро надарено с красива природа, минерални извори с дебит, втори в България след Велинград (101 литра в секунда), наличие на археологически и културно-исторически паметници, а в непосредствена близост до бъдещото боклукчийско депо тече пълноводната река Драглишка, изобилстваща от богати рибни пасажи.

Вече шест години тукашното население води неравностойна битка с общината в Разлог, за да спре погубването на родния си край. Местните алармират, че цялата процедура, в това число и документацията за сметището са напълно опорочени от груби  фалшификации, незаконни действия и закононарушения. Но управниците и отговорните институции остават глухи и слепи за нередностите и лекомислено дават зелена светлина на проекта. Само след броени дни се очаква най-безпардонно да започне реализирането.

На отреденото за тази цел крайно неподходящо място вече са разположени фургоните на фирма „Балканстрой“ и се подготвя складовата база на работниците. За да се разчисти теренът, са изсечени стотици над 60-годишни борови дървета. На дневен ред е  рязането на лентичката за официалното откриване на бунището от представители на местната и изпълнителната власт.
Един от водещите изследователи на геотермалните води у нас – проф. д-р инж. Костадин Щерев, е на мнение, че ако вместо сметище тук се направят сондажи, ще бликнат нови минерални извори.

Наши и чужди специалисти са единодушни, че заради безценната си лековита минерална вода България може да се превърне в център на спа туризма на Балканите. И едно от най-значимите места, където това може да се случи, е именно село Баня. Според проф. Щерев по силата на природните условия и процеси толкова пълно съчетание на лечебно-оздравителни и рекреационни фактори, каквито има в изобилие в Баня, не е присъщо на нито един от класическите курортно-лечебни региони в Судетите, Карпатите, Алпите, Централния френски масив и други части на Европа.

Очевидно е, че бъдещето на целия регион е не в друго, а в развитието на курортно-лечебната и туристическа индустрия, отворена за необятния европейския пазар и околното балканско пространство. Но в случай, че бунището бъде изградено, дори и да се приложат най-скъпите и съвременни защитни мерки и технологии, от него неизбежно ще се разнасят зловония, а вредни емисии ще изтичат към атмосферата, речния отток и подземните води.

Освен това, мястото на сметището е избрано непосредствено до шосейния път – навярно за да бъдат откраднати повече пари, спестени от изграждане на инфраструктура – смятат живеещите в района. Те уточняват, че оттук минават хиляди туристи на път към разложкото село Добърско, където се намира уникалният храм „Св. св. Теодор и Тирон и Теодор Стратилат”, изграден през 1614 г., който е паметник на културата, защитен от ЮНЕСКО. И ако сметището стане факт, всички тези поклонници ще запазят като спомен от това си пътуване отблъскващата смрадлива гледка на струпаните край пътя боклуци.

Тези дни по повод проблема с предстоящото изграждане на бунището спешно се срещнаха представители на сдружение „Баненска буна – 2011“, заместник-председателите на НФСБ Данчо Хаджиев и Борис Ячев, членът на Националния политическия съвет на НФСБ Мария Цветкова и заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.
Бе решено да се организира кризисен щаб за начертаването на мерки за справяне с проблема.

Заместник-председателят на НФСБ Данчо Хаджиев заяви, че патриотичната формация ще продължи да защитава справедливата борба на жителите на Баня срещу строежа на депото на това възможно най-неподходящо място. Евродепутатът Ангел Джамбазки пък се ангажира да сигнализира Европейската комисия за нередностите около проекта с искане за замразяването му и проверка на цялата документация на Община Разлог, с оглед на сигналите за нарушения и корупционни практики в хода на реализирането му. След среща на народните представители от Патриотичния фронт Борис Ячев и Атанас Стоянов с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, стана ясно, че ведомството няма правни възможности да спре реализацията на идиотския замисъл. 

Затова представителите на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ започват поредица от срещи с институции на местно, национално и европейско ниво и са готови да подкрепят и гражданските протести срещу необмисленото изграждане на смрадливия обект.
От своя страна, жителите на Баня няма да стоят със скръстени ръце. Още този петък те започват протестни действия пред кметството в селото. За да спрат изграждането на сметището, хората са готови на крайни действия и се заканват да направят жива верига, да разположат палатков лагер и да обявят гладни стачки. „Ако се наложи, ще спрем строителните машини с телата си, но няма да позволим извършването на необратимо екологично престъпление“ - категорични са представителите на сдружение „Баненска буна – 2011“.

Изходът от тази ситуация и реакцията на управляващите на протестните действия на местните жители ще покаже дали грижата за природното богатство и безпристрастното прилагане на законите имат почва у нас. Или България е обречена да бъде тотално превърната в бунище – рай за миризливите и нечистоплътни интереси на хора, облечени във власт, които са готови срещу някой и друг сребърник да разменят сливи за смет в изгода единствено на собствения си джоб.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки