Тракийците в Кърджали се обявиха за спешен конгрес


Тракийците в Кърджали се обявиха за спешен конгрес
Паметникът на Димитър Маджаров в Кърджали не остава без цветя и поклон
24 Януари 2015, Събота


Те са възмутени, че организацията прекомерно се обвързва с политически кампании, което противоречи на устава й

Автор: Златина Стоянова

Осем от тракийските дружества в Кърджалийска област спряха плащанията си към централата на организацията и настояха за спешно свикване на конгрес. Решението за това е било взето на заседание на Регионалния съвет на тракийските дружества, състояло се в областния град.

Председателят Яни Янев заяви, че структурите в Кърджали, Момчилград, Крумовград, Златоград и селата Кирково, Аврен, Припек и Черничево временно спират да превеждат пари в касата на Съюза на тракийските дружества в България. Според местните тракийци организацията прекомерно се обвързва с политически кампании, което е в тежко противоречие с устава й.

„Ангажираността на централното ръководство от 1990 г. насам в почти всички избори за президент, за национален и европейски парламент, за кметове на населени места, на страната на определена партия и използването на вестник „Тракия“ за трибуна на политиката на тази партия, са в разрез с изискванията на чл. 1 от Устава, който гласи: „Съюзът на тракийските дружества в България е независимо, непартийно, неправителствено обществено-патриотично доброволно сдружение“. 

Тракийско дружество ,,Димитър  Маджаров”  в Кърджали нееднократно е изразявало своето несъгласие с воденето на тази политика на Съюза и ще продължи да настоява за промяната й“, подчерта местният лидер Яни Янев. Като причина за финансовия бойкот той посочи и факта, че централното ръководство на Съюза не изпълнява заложените в програмите си за последните 3 г. основни задачи за развиване на дейности в Кърджалийски регион.

Цялата тежест по организацията и финансирането на тази дейност се поема от местните тракийски дружества и основно от това в Кърджали, отбеляза Янев.
Друга основна причина за нестандартното решение е позицията на Регионалния съвет за липсата на контрол от страна на Върховния комитет на СТДБ по дейността на Управителния съвет, в т.ч. и на финансовата му дейност.

„Върховният комитет като орган, който управлява и ръководи работата на Съюза, на практика не може да извършва този контрол, защото и двата органа се председателстват от един и същи човек и членовете на ВК са и членове на УС. За да се извършва нормално този контрол, необходимо е в Устава на СТДБ да има промени и в него да залегне изискване, което да не допуска едни и същи лица да са в управлението и на двата органа“, подчерта още Янев.

Той допълни, че ръководствата на тракийските дружества в  Кърджалийско не приемат текстовете на устава на организацията, които допускат подмяна на целите и принципите, залегнали при създаването на Съюза. Според Янев вотът на хилядите членове в тракийските дружества е приравнен на гласа на членовете на Върховния комитет, които представляват по няколко души, и на физическите лица в него, които представляват само себе си, а това не гарантира неговия тракийски характер.

Регионалният съвет на тракийските дружества в Кърджали се обърна към сродните структури в страната за общи усилия за свикването на конгрес на Съюза. В случай на провал дружествата в региона ще бъдат призовани на следващите им общи събрания през 2016 г. да преразгледат участието си в организацията.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки