Голф социологията застроява и „Натура 2000”


Голф социологията застроява и „Натура 2000”
Карта на проекта, известен като „Момчил голф”
24 Януари 2015, Събота


Ново голф игрище край Балчик разбуни духовете на местни хора и еколози.

Автор: Илияна Христова

То ще бъде разположено край вилна зона „Момчил”, на юг в посока курорта Албена – върху степна зона над морето и с прекрасна гледка към него. Зад проекта стоят социологът Кънчо Стойчев и бизнесменът Красимир Гергов. Те имат и други голф комплекси, а това ще е  четвъртото игрище в региона.

Повече от 100 души са се подписали срещу начинанието. Хората не искат околностите да се застрояват, а желаят да ползват вилите си на спокойствие и сред тишина. Според тях зоната е свлачищна, а природата е вече унищожена и от други постройки.
Еколозите от „За да остане природа в България” и международната организаця WWF добавят, че земята е част от „Натура 2000” и е едно от последните местообитания на редки птици.

Обикновено се казва, че голфът е екологична индустрия и не унищожава природата. Но не е така. Защото върви заедно с хотели и частни домове. Така е и в случая. Техническото задание предвижда 700 жилища, хотел до 6 етажа, търговска зона, тенис клуб, административна сграда, стопанска част, винарна, улици, техническа инстраструктура и хеликоптерна площадка. Това е цял град, а местните твърдят, че в района дори няма канализация.

Самото голф игрище ще заеме само половината от терена. Проектът обхваща общо 1500 декара. Общинският съвет в Балчик даде зелина светлина на проекта, но еколозите и местна гражданска група са внесли становища против него.
Предстои оценка за съвместимост. Парадоксът е, че статутът по „Натура 2000” забранява да се разполагат единствено ветрогенератори. Но еколозите са твърдо решени да не допуснат и голф селището.

„Поредното голф игрище край Балчик ще съсипе и последните черноморски степи със застрашени видове птици. Голяма част са безвъзвратно унищожени в съседната защитена зона „Белите скали" поради изграждането на други две голф игрища.
Практиката показва, че естествените местообитания в такива места се заличават напълно и се подменят с изкуствено засадени треви, за които се използват тревни смески. По този начин се възпрепятства придвижването на редките и защитени видове.

Защитена зона „Балчик" е и биокоридор, който свързва други две зони от „Натура 2000” – „Долината на река Батова" и „Комплекс Калиакра", декларират от WWF.
Предстои развитие на казуса. А България е заплашена и от глоби за неспазване на европейското екологично законодателство.


Кънчо Стойчев

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Куку Руку
16.02.2015 18:10:16
0
0
Абе какви степи и птици,там всичко е осеяно със строителни отпадъци и други боклуци.Нито може да се изчисти,нито нищо.По добре да направят нещо,защото след няколко години ще е късно.Аз лично съм обикалял местноста,и съм видял за какво иде реч.Да създадат работни места на хората поне,така или иначе там е приключило всичко с природата.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки