Президентът се отчете и обеща референдум през есента


Президентът се отчете и обеща референдум през есента
А отношенията се запазват същите...
24 Януари 2015, Събота


„Инициирах референдум за промяна на изборните правила в подкрепа на пряката демокрация.

Автор: Анна Александрова

Искам гласът на народа да бъде чут, а не купен. Над 570 хил. подписа бяха събрани от граждански инициативен комитет само за няколко седмици. За съжаление, управляващите в 42-то НС се направиха, че тези граждани и този референдум не съществуват. Ще продължа и ще доведа докрай инициативата си за национален референдум”. Това каза на пресконференция по повод три години от встъпването си в длъжност президентът Росен Плевнелиев.

Той обяви, че ще настоява пред 43-ото Народно събрание да се произведе национално допитване за промяна на изборните правила. Темата ще бъде поставена по време на месеца на политическите консултации, който традиционно държавният глава провежда с парламентарните групи в началото на годината.
„Аз съм екипен играч – не налагам референдум заради това си право, а защото народът го иска и смята темата за смислена“, заяви Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. И изрази надежда националното допитване да се произведе заедно с местните избори тази година.

По думите на държавния глава „3 години от мандата преминаха през най-тежка икономическа криза в ЕС от неговото създаване досега, бяха поставени под въпрос основни ценности на Съюза”.
Плевнелиев каза в отчета си, че България преминава през политическа, демографска, икономическа и социална криза. Той оцени 2013-а като година на гражданската енергия, а 2014-а като година на политическа нестабилност, банков фалит, спрени еврофондове, тежки аварии, катастрофи. И допълни: „Да се надяваме, че кризата на тежко политическо противопоставяне е зад нас.“

Плевнелиев каза още, че като президент работи за по-силен и интегриран ЕС. По думите му  "България може и е длъжна да добави стойност към ЕС, а не да седи безмълвно в ъгъла”.
Държавният глава оцени и годините на прехода като цяло.
„Българският преход в очите на хората е провал именно защото не казахме никога истината – за ДС, комунизма, приватизацията, подмяната на стойност. Ако се повтори 1996 г., заметеният преход ще продължи още едно поколение”, прогнозира Плевнелиев.

Той беше категоричен, че цялата истина за трезора на Цветан Василев трябва да излезе наяве – контрола върху държавни средства, медии, обществени поръчки и политици, а моделът КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен.
В тази връзка Плевнелиев съобщи, че ще направи обръщение пред Народното събрание в средата на март след месеца на политически консултации, една от темите в които ще са „Досиетата КТБ”.

„Оттук-нататък ще следя ще има ли осъден и колко пари ще се върнат от откраднатите над 3 млрд. лева“, заяви той. Държавният глава апелира да не се замитат следите по случая и предупреди, че това крие риск от повторение на банковата криза през 1996 г.
Помолен да коментира отношенията си с правителството на Борисов,  Плевнелиев каза, че работи много добре.
Всъщност темата за отношенията между президента и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов стана за пореден път актуална, след като в неделя, на общото събрание на ГЕРБ-жени председателят на партията заяви: "Защо да не се напънем да сложим жена за президент?"

Във вторник, в изказването си пред участниците в деветата годишна среща на бизнеса с правителството, Борисов коментира, че това било шега, а говоренето, че той ще се кандидатира - спекулация, която стеснява хоризонта на действие на правителството. Премиерът подчерта, че няма война с държавния глава Росен Плевнелиев.
"Правителството е стабилно и работи ли – въобще не ме касаят мене президентските избори, но се удивлявам колко анализатори има – какво аз съм мислил да кажа... Аз само се шегувам. Само се шегувам – просто ей така пред една аудитория само от жени", обясни Борисов казаното от него.

От такова обяснение би трябвало да има доста обидени дами, при това не само в ГЕРБ. Но Борисов неведнъж е демонстрирал малко странно чувство за хумор…


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки