„Голям шлем” в парламента за съдебната ферорма


„Голям шлем” в парламента за съдебната ферорма
Нашата цел не е да вържем ръцете на парламента, заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Христо Иванов
24 Януари 2015, Събота


Правителството прие, но не показа управленската си програма с 423 цели, а президентът обеща референдум за задължителното гласуване

Автор: Анна Александрова

Звучи невероятно, но е факт – недолюбваната от ВСС и много от магистратите актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт получи „голям шлем” в парламента и бе приета със 173 гласа "за", 4 "против" и 18 въздържали се.
Всъщност „голям шлем” е повече игра на думи, отколкото твърдо придържане към правилата на бриджа. Но си струва – дори само заради аналогията с крилатата фраза на президента Георги Първанов за „големия шлем” от енергийни проекти с руско участие. Както е известно, никой от тях не се реализира. И извинете, но това може да се случи и с поредния етап от многострадалната реформа в съдебната власт.

Което обаче не прави по-малък успех подкрепата, която тя получи от всички парламентарни сили, с изключение на „Атака”. Въздържалите се депутати от БДЦ, БСП-Лява България и ДПС по-скоро демонстрираха правото си на лично мнение, отколкото твърдо разграничаване от позицията на мнозинството.

От доста време в магистратските среди, а и в публичното пространство се коментираше, че с тази стратегия вносителите от Министерски съвет целят преди всичко да прекратят предсрочно мандата на сега действащия Висш съдебен съвет и да подменят състава му с удобни на управляващите хора. Както и рязко да редуцират властта му на съдебно правителство, превръщайки го от постоянно действащ орган в двукамерна структура на периодично заседаващи кадровици.

Но в търсенето на наистина широка парламентарна подкрепа, от ГЕРБ проведоха ударни консултации с БСП-Лява България и се съгласиха на поисканите от левицата поправки в текстовете на законопроекта. Което би могло да се тълкува и като правилното послание към Европейската комисия преди излизането на поредния годишен доклад, отразяващ резултатите от мониторинга, наложен ни от Брюксел в сферата на правосъдието и вътрешния ред.

Важно е да се отбележат поправките, поискани от БСП и гласувани от депутатите, защото с тях на практика се избягват (или поне така изглежда) подводните камъни, от които се притесняваха във ВСС.
Така в приетия на първо четене законопроект бе отбелязано, че Народното събрание одобрява стратегията "като основа за законодателни промени, управленски действия и анализ на конституционната рамка за съдебната власт".

По настояване на лидера на БСП и на ПГ на левицата Михаил Миков бе записано, че ще се продължи идеята за постоянно действащ Висш съдебен съвет; ще се засили ролята на Инспектората към ВСС; че ще се завишат изискванията към магистратите, заемащи ръководни длъжности; че няма да се допуска членство на магистрати в организации, които нямат публичен характер".
Последното звучи като „Сбогом на масонството”…

При представянето на стратегията министърът на правосъдието Христо Иванов заяви, че това е опит да бъде представен всеобхватен документ, съдържащ в рамков формат проблемите в съдебната система. Иванов каза още, че тази стратегия всъщност е актуализация от 2010 г. и по нея са работили 5 правителства. Той изтъкна, че неговото желание и това на Министерския съвет е тя да послужи за отправна точка за формиране на консенсус от няколко мерки.

Министърът на правосъдието обясни още, че въпреки малкото време до 28 януари, когато се очаква докладът на ЕК, е взето решение стратегията да бъде внесена в парламента, за да получи подкрепата на най-много политически сили.
"Мислим, че това е национално-отговорният курс. Нашата цел не е да вържем ръцете на парламента. Тази стратегия е само основа за намерение", заяви от парламентарната трибуна Христо Иванов.

ВСС: В стратегията има ялови тези

В Стратегията за съдебна реформа има ялови тези, а нейната основна цел е този състав на Висшия съдебен съвет е да бъде подменен предсрочно, коментираха членове на ВСС. Съдебните кадровици дадоха пресконференция, която буквално съвпадна с обсъжданията в парламента, но формално бе посветена на предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд и качествата на двамата кандидати.
"Аз имам все по-силно усещане, че целта на Стратегията за съдебна реформа е да бъде подменен персоналният състав на Висшия съдебен съвет, да се спази традицията всеки нечетен състав да бъде сменен", заяви членът на ВСС Ясен Тодоров, цитиран от „Правен свят”.

Това „усещане” бе подкрепено и от друг член на ВСС - Каролина Неделчева, която коментира, че е логично да бъде направен изводът, огласен от Тодоров. Неделчева допълни, че ВСС подкрепя 7/8 от идеите в Стратегията, но не и онази част, която предлага структурни промени във ВСС.

Оказа се, че съдебните кадровици са категорично против връщането на стария модел на ВСС като непостоянно действащ орган, както и разделянето му на две колегии. Оказа се, че в съдебното правителство не вярват и на уверенията на министър Христо Иванов, че е против разпускането на този състав на ВСС.
Членовете на ВСС Каролина Неделчева, Милка Итова и Ясен Тодоров напомниха, че в едно демократично общество трябва да се чуват и отчитат различните мнения и възразиха да бъдат възприемани като врагове на реформата и пазители на статуквото.

Валери Симеонов: Един добър ден за българската демокрация

„Днес е един щастлив ден за България, поздравявам ви за големия успех. Искам да благодаря за координираните действия и на останалите групи в правителството. Това показва, че когато има кауза, българите могат да се обединят“.
Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов на брифинг в Народното събрание след приемането на промени в Закона за обществените поръчки. Тяхното гласуване изпревари приемането на актуализираната Стратегия за съдебната реформа, като в същото време даде тон за търсенето на консенсус по важни за страната въпроси.

Поправката в Закона за обществените поръчки беше внесена спешно от ГЕРБ след настояване от страна на премиера Бойко Борисов, за да може максимално бързо да продължи строителството на защитното съоръжение по границата с Турция, възпрепятстващо навлизането на нелегални емигранти в България.
Вносителите от ГЕРБ се обосноваха с ангажимента на страната ни за охрана на външните за Европейския съюз граници и дори заявиха, че бързото доизграждане на оградата би било добър аргумент в полза на приемането ни в Шенген. Изказване в този смисъл направи и депутатът от АБВ ген. Михо Михов. Според него с това защитно съоръжение се отправя послание към Близкия Изток, че България не е разграден двор.

Правителството прие програма за цял мандат

На поредното си редовно заседание министрите приеха Програма на правителството за стабилно развитие на Република България (2014-2018 г.).  Амбициозният документ е разработен в изпълнение на Коалиционното споразумение за съставяне на проевропейско реформаторско правителство за устойчиво развитие на България и се базира на Програмната декларация на премиера Борисов.

За съжаление програмата на кабинета не беше качена на сайта на Министерски съвет, което даде повод да се коментира, че вероятно е в относително суров вид и се търси време за доработването й, преди да бъде внесена за одобрение в Народното събрание.
Информация за съдържанието й разпространи единствено пресцентърът на правителството. В нея се изтъква, че управленската програма цели България да бъде европейска държава, която спазва върховенството на закона и има институции, които работят в интерес на гражданите, гарантират ефективност и прозрачност и създават условия за достоен живот и личностно развитие.
Програмата е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, като отчита необходимостта от решителни и неотложни реформи.

Тя обхваща 21 области, за чието развитие кабинетът набеляза 423 конкретни цели и 1155 мерки. Областите са: външна политика, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селскостопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта. За всяка от областите в програмата са набелязани конкретни приоритети.

С приемането на документа кабинетът застава зад своите ангажименти за насърчаване на прозрачността, борбата с битовата престъпност и корупцията и използване на новите технологии за укрепване на управлението, изтъкват от пресслужбата на правителството.


Това са висшите магистрати, на които Брюксел и цялото българско общество възложи преди три години големи надежди за повече справедливост, отговорност и резултати Ясен Тодоров от ВСС пък имал усещане, че целта на Стратегията за съдебна реформа е да бъде подменен персоналният състав на Висшия съдебен съвет

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
евробългарофил
24.01.2015 16:04:28
0
0
НАЙ РАЗУМНОТО РЕШЕНИЕ Е ИЗЦЯЛО ЛА БЪЛЕ ПОДМЕНЕН СЪСТАВА НА ВСС И В НЕГО ДА БЪЛАТ ИЗБРАНИ ,МЛАДИ,ЧЕСТНИ И ДОБРИ СЪДИИ НЕ ЧЛЕНУВАЩИ В НИКАКВИ ПАРТИИ И ДА НЯМАТ В РОДА СИ БИВШИ НОМЕНКЛАТУРЧИЦИ .ДА БЪДАТ ЕВРОПЕЙЦИ А НЕ РУСО И АМЕРИКАНО ФИЛИ ,А БЪЛГАРО И ЕВРО ФИЛИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки