Валери Симеонов: С вота на недоверие ДПС търси начин да влезе в новините


Валери Симеонов: С вота на недоверие ДПС търси начин да влезе в новините
24 Януари 2015, Събота


Свидетели сме на пошло, деструктивно и разрушително поведение от страна на Местан, казва съпредседателят на ПФ в интервю за Радио „Фокус”


- Г-н Симеонов, учуден ли сте от поведението на лидера на ДПС Лютви Местан, който напоследък измести фокуса на вниманието си от Патриотичния фронт към здравния министър Петър Москов и обяви, че заради него ще бъде поискан вот на недоверие?

- Ангажиментът и целта на г-н Местан е постоянно да произвежда някакви новини, покрай които да бъде споменавано неговото име и това на ДПС. Въобще неуместно ми звучи този въпрос дали съм притеснен от това, че сме изместени от центъра на вниманието на господина. Последната ни грижа е вниманието на Лютви Местан.
Но за пореден път сме свидетели на това пошло, деструктивно, разрушително поведение да се опитва Движението за права и свободи да се представя като представител на циганския етнос.

Както изразихме в нашата декларация от трибуната на Народното събрание от 17 декември, така ще го повторя. ДПС е политическата сила, която има за основна задача противопоставянето на етносите в българското общество и неговото разделяне. И, не дай си, Боже, в перспектива - и разграждането на българската държава. Тъй като тази незаконна политическа партия с нейните действия точно това цели. Така че нищо ново.
Свидетели сме за пореден път и на това как се прави опит „правата“ на етносите да бъдат изцяло узурпирани от ДПС. А една такава политическа линия има много зловещи измерения в бъдеще.


- Може ли един такъв вот на недоверие към кабинета, с подобен мотив, че здравният министър е преекспонирал проблема с битите от цигани лекари, да разклати правителството?

- Абсурд, най-малкото в случая става въпрос за оспорване на една статистика, а не за някакво основателно искане. По-скоро ДПС, пак повтарям, търси начин да влезе в новините. Знаете, че г-н Москов цитира справка на МВР за 217 случая на нападения за една година, от които над 180 бяха извършени в циганските гета и от циганския етнос. Което не подлежи на никакво съмнение. Още повече, че се иска вот на недоверие за прочетени от трибуната на Народното събрание статистически данни.


- Ще подкрепите ли дългосрочната визия за пенсионна реформа на социалния министър Ивайло Калфин, пакета от мерки, който той предлага?

- Първо трябва да видим този пакет, подробно да се запознаем с него и да го обсъдим. Вече имаше опит за увеличаване на пенсионната възраст, на което Патриотичният фронт категорично се противопостави. Не защото се опитваме да се направим на по-различни, а защото така сме го заложили в нашата програма. И нашето схващане е, че, когато на един народ средната продължителност на живота му намалява (както на българския през последните 10 години), то тогава къде е логиката да се повишава пенсионната възраст.

Може би логиката е в това да се постигне разтоварване на държавния бюджет, колкото и цинично да звучи, чрез по-късно даване на пенсии или пък да не се дава въобще пенсия на някои хора, които няма да доживеят до такава възраст. Не виждаме основания в това, но пак казвам, не искам да прибързваме, да бъдем категорични, докато не сме се запознали в детайли с предложението на Калфин. Но като цяло принципно такова е нашето разбиране. Така че по-скоро няма да приемем тези мерки.


- Тоест това, което предлага социалният министър Калфин - увеличение на пенсионната възраст с по два месеца от догодина в дългосрочен период, не ви устройва?

- Това не устройва българските пенсионери, не устройва българския народ. И това сме го заявявали още от времето преди изборите. Смятаме, че с намаляване продължителността на живота, тук трябва да се извоюва малко по-различен модел, отколкото този, който Европа се опитва да ни налага. Но това е въпрос на обяснения, това е въпрос на диалог, въпрос на аргументация.


- Каква ще бъде позицията на ПФ по отношение на вдигане на осигуровките за пенсия с 0.5%?

- Също доста спорен въпрос, защото смятаме, че българският бизнес също е част от българския народ и то тази част, активната, дейната част, на чиито плещи пада отговорността за икономическото възраждане на България. Така че трябва много да се внимава в такива действия. Както и с популистките предложения за повишаване на минимална работна заплата, на прагове и всичко това, което товари безобразно бизнеса. Така че това също ще бъде въпрос на сериозна дискусия.


- Периодично се говори за премахване на ранното пенсиониране при по-специфичните професии като полицаи, военни, пожарникари. Каква е позицията на Патриотичния фронт по този въпрос?

- Тук нашата позиция по-скоро съвпада с позицията на министъра на вътрешните работи, че трябва да се разделят на няколко категории, най-малко на две, служителите във вътрешното министерство. Така че да имат права за ранно пенсиониране тези, които действително са на улицата, тези, които се сблъскват ежедневно със стресови ситуации. И както тези хора са отговорни към обществото, така и обществото трябва да е отговорно към тях. Още повече, че това е доста масова европейска практика, не съществува само в България.


- Как обаче може да се реши въпросът с чиновниците, които работят в силовите министерства, т. нар. „чантаджии“?

- Просто се водят в друга категория, съвсем нормално ще се реши. Това е вече въпрос на разделяне и на преценка по трудовите характеристики, както и на преценка на риска и на отговорността.


- Чувствате ли, че правите компромиси през месеците, в които подкрепяте управлението?

- С нашите основни приоритети не само, че не сме направили компромис, а напротив, направихме така, че те да станат приоритети и на правителството. Естествено имаме дребни компромиси, без които съвместната работа на няколко политически сили с нееднакви платформи е неизбежна. Но сега, ако ме питате по кой въпрос сме направили компромис, за нищо не мога да се сетя. Не, че се гордея с това, не твърдя и че твърдоглавието може да се издигне като положително качество или като добродетел, но за момента не мога да си спомня нещо, с което да сме направили компромис.

Например, категорично бяхме срещу този вариант на пенсионната реформа, ние си изказахме нашите съображения по отношение на бюджета, по отношение на орязването на бюджета на МВР, на образованието - и така и гласувахме, ако си спомняте. Ние също изразихме нашата категорична позиция, че партийните субсидии трябва да бъдат намалени, въпреки че мнозинството си ги гласува.

Ние сме на категоричната си позиция за отстраняването на ДПС от властта - процес, който следим внимателно, анализираме и съответно обсъждаме с нашите партньори. Някак си не мога да си спомня къде сме направили компромиси с предизборните обещания или с ангажиментите, които сме поели пред нашите избиратели. Нашите зложелатели непрекъснато говорят едно и също.

Ето, повтаря се една и съща глупост, лъжа, че ние в предизборната кампания сме казвали, че по никакъв начин няма да подкрепяме ГЕРБ. Това никога не е казвано, никога не сме го твърдели. Напротив, винаги сме твърдели, още от преди изборите, че сме готови да подкрепим всичко добро за България, независимо откъде идва.

Единствено не сме склонни да подкрепяме предложения на ДПС, защото почти винаги в тях има втори умисъл, коварен проект или план. Но по принцип ние подкрепяме всичко, което е добро за България, независимо, повтарям, от коя политическа сила идва. И сме категорично против всичко, което е против нашите принципни убеждения и което е вредно за държавата.



2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
28.01.2015 07:45:56
0
0
ПО ВРЕМЕТО НАЛЕВСКИ БЯХМЕ СЕДЕМ МИЛИОНА И СЕГА СМЕ ТОЛКОВА.
1
аркадаш булгаристан
28.01.2015 07:42:03
0
0
АКО ВСИЧКИ ПАРТИИ ПРАТЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В РАЙОНИ С ТУРСКО НАСЕЛЕНИЕ И ОЬЯСНЯТ НА ТУРЦИТЕ ЧЕ ТЯХНАТА ДПС Е МАФИОТСКА ВХРХУШКА ДПС НЯМА ДА ИМА ПОДРЪДНИЦИ ОТ ТЯХ.САМО ГЛАДНИТЕ ЦИГАНИ СА С ДПС ЗА КЕЬАПЧЕТА.ТРЯБВА СТРОГИ САНКЦИИ ЗА КУПУВАНЕИНАМГЛАСОВЕ И ТО ВЕДНАГА.МВР И СЪЛА НИЩО НЕ ПРАВИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки