Шинобусите – нова мега далавера?


Шинобусите – нова мега далавера?
Така изглежда шинобусът
24 Януари 2015, Събота


БДЖ смяташе да ги купува  и през 2013 г. Тогава струваха… 120 млн. лв.

Автор: Илияна Христова

Бъдещето на БДЖ влиза във все по-умопомрачителни сценарии. Миналата седмица правителството реши да не ликвидира влакове от 1 февруари и да върне част от спрените. Кои точно ще възстанови не е ясно, тъй като някои били “технически негодни”. Но това е част от проблема. Същинският е какво смятат да правят управляващите с БДЖ.
Както “Десант” писа, “реформата” в железницата удивително върви по стъпките на фалиралата БГА “Балкан”. Изявленията на “отговорните фактори” потвърдиха опасенията, че се цели съсипване. Дори се издаде един от начините – чрез т.нар. шинобуси, представяни иначе за панацея.

Шинобусът е мотриса с купе на автобус, пътува без вагони. Побира около 80 пътника, експлоатационните му разходи са по-ниски. Именно това “чудо” бе лансирано като заместител по ненатоварените линии.
За шинобуси веднага след спирането на влаковете заговори зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, БДЖ потвърди. Близки до властта медии излъчиха тържествени репортажи колко удобно и евтино ще пътуваме с тях.

Колко обаче струва въвеждането на шинобуси? БДЖ няма такива, ще ги купува.Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че едно возило струва най-малко 1 млн. Нужни били поне 20-30 такива. 1 млн. лева или евро – не стана ясно. Но няма нужда да изясняваме. Московски спести факта, че инвестицията въобще не изисква само покупка на мотриси. А и още множество скъпи дейности.

Всъщност шинобусите са стара идея на БДЖ. Компанията смяташе да се сдобие с тях още през 2013 г. И нещо не беше съвсем наред. Мъчим се да си припомним, ето -  “Закупуването на тези автобуси на релси ще доведе до последващ проблем, защото за тях трябва да има тактов график. А и не е ясно какви ще са разходите, свързани с това”, заявява Християн Кръстев, изпълнителен директор на БДЖ, през 2013 г.

Все пак сметката е направена. Изчислено е колко пари ще отидат за новата технология. И БДЖ обявява най-официално през 2013 г., че смята да инвестира 120 млн. лв. в 30 машини. Но до покупка не се стига, защото компанията се ориентира към намаление на дълговете и не поема нови разходи.
Правилно разбрахте – 120 млн. лв. А обявените тогава 30 шинобуси са точно толкова, колкото смята сега да купува Московски. С една дума – фалиралото и едва кретащо БДЖ ще изръси 120 млн. лв. за “евтина" техника.

А откъде ще дойдат парите? Най-вероятно от преструктуриране на дълга или от нов заем. И двете означават повече пари. Евтини ли са наистина шинобусите?
Да припомним, че сега БДЖ смяташе да спре цели 120 влака заради орязана с 40 млн. лв. субсидия. А при новите придобивки говорим за трикратно повече. 120 млн. лв. са страшно много пари, те са почти една четвърт от общите дългове на БДЖ в момента. Но това не е проблем за управляващите, които и да са те. Колкото повече се инвестира, купува, поема дълг или преструктурира, толкова повече се увеличават възможностите за източване на компанията.

Разбира се, твърде е възможно “шинобусите” да са прах в очите, с който правителството ни залъгва, че нещо прави, че търси алтернатива. И в крайна сметка пак да не се купят. Но и така да е, длъжно е да ни каже, че те струват много пари, с които БДЖ сега не разполага.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки