В периода на Вълчите празници


В периода на Вълчите празници
Вълк и агне, худ. Жан-Батист Удри
24 Януари 2015, Събота


Народът ги нарича още Мратинци, защото хищниците често нападат стадата и добитъкът мре без време

Автор: Христина Митева

Според различните географски области Вълчите празници се празнуват по различно време през зимата – от Димитровден, та чак до март.
Те траят три дена и в този период се внимава по никакъв начин да не се споменават нито вълците, нито пакостите, които сторват на хората и добитъка. Впрочем някъде наричат тези дни Мратинци – може би това име идва от някой епитет на вълците убийци, заради които някои стопани и домашни животни  мрели без време (в други краища на страната този митологичен период е известен като Вълчляци, Вучляци, Дзверини дни, Вълча Богородица и др., б. р.).

Докато текат тези празници, не се преде, тъче и шие, тъй като така получената дреха – която някога е била изработена от вълна – ще бъде разкъсана от вълците, а човекът, който я обличал, щял да бъде убит и изяден от тях (спазва се също и поверието да се заключва веригата на огнището и да не се изхвърля пепелта от него, тъй като се вярва, че вълците ядат или облизват въглените и така се плодят, б. р.).

Вечер край огнището разказите на млади и стари изобилствали от страшни и кървави истории за нападения от страна на дивите животни. За вълците, приличащи на голямо и яко овчарско куче, добре се знаело, че умеят да бягат много бързо, да чуват много добре и още по-добре да улавят миризмата на мършата, дори тя да се носи от километри.
През деня хищникът обикновено се крие, а излиза на лов нощно време.

Но през зимата, когато натрупа дебел сняг и всичко се е спотаило и смълчало на завет в гората, вълкът излиза да търси плячка и през деня, но вече в компанията на малки или по-големи глутници. Именно тогава той става по-нападателен и по-смел и посяга на хора.
Най-потърпевши от неговите нападения, естествено, са овчарите и стадата им или пък пътници, на които се налага неотложно да отидат до града на пазар или за лекарство за някой близък болник.

Срещата между човека и вълка може да приключи с добър изход, стига представителят на вида хомо сапиенс да успее да надхитри животното. Ако човек пръв съгледа вълка, хищникът се изненадва и стресира – устата му се схваща и той целият се вдървява, без да може да помръдне от мястото си. Затова и не напада.
И обратното – ако вълкът пръв види човека, то той ще се вкочани от страх и изненада. И така се сковава, че не може да помръдне – нито да бяга, нито да се бори за живота си.

В миналото овчарите издебвали къде е вълчата бърлога, за да избият малките вълчета, докато още са безпомощни. Иначе те старателно отбягвали местата с вълчи леговища, но срещата с дивите зверове понякога била неизбежна и често с фатален край.
Но имало случаи, когато човекът се спасявал, хвърляйки хляба си, що носел за изпът. Друг път пък отървавал кожата, в случай че при бягството поясът му се развърже и започне да се влачи по земята след него. Тогава вълкът не го застигал и не му се нахвърлял отзад, защото се боял от разпасания пояс. Случвало се и да се развържат вървите на цървулите на бягащия, което също го спасявало, тъй като те се мятали около краката му и се влачели подире му.

Ала все пак хората вярвали, че най-сигурна защита си осигуряват чрез спазването на вълчите празници.
Народът нарича „Вълче време“ онези дни, през които се спуска тежка и гъста мъгла, та човек тогава е по-уязвим и не може да види навреме врага си. На много места из страната в този период хората избягват да излизат навън след залез слънце.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки