Оригинално ризото с гъби


24 Януари 2015, Събота


По стара италианска рецепта


Продукти:
2 кафени чаши ориз
2 пълни супени лъжици масло
олио
500 г гъби
кашкавал
1 яйце
щипка индийско орехче, куркума, сол, босилек и чесън на прах

Начин на приготвяне:
Оризът се измива добре и се слага в голяма тенджера с поне два литра подсолена вода. Важно условие за хубавото ризото е оризът да не се преварява. Държи се на котлона толкова, колкото зрънцата леко да набъбнат. Прецежда се и се изсипва в подходяща дълбока купа.
Горещият ориз се разбърква с две лъжици масло, прибавя се и олио (или зехтин), щипка индийско орехче и кафяна лъжичка куркума, жълтъкът на яйцето и всичко се разбърква много добре.

Докато сместа изстива, гъбите се почистват, нарязват се на едро и се задушават за кратко време в мазнина. Щом се махнат от котлона, се наръсват с босилек и чесън на прах.
Половината от ориза се разстила в намазнена тавичка така, че равномерно да покрие дъното. Отгоре се разпределят повечето гъби. Покрива се с настърган кашкавал. По същия начин се нареждат останалите ориз и гъби, завършва се с настърган кашкавал. Тези, които обичат да експериментират в кухнята, може да добавят и парченце настъргано синьо сирене.

Ястието се запича в предварително загрята фурна, колкото кашкавалът да хване златиста коричка. Сервира се докато е топло, но и напълно изстинало не губи вкусовите си качества.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки