Болестни изменения на езика


22 Януари 2015, Четвъртък


В последно време езикът ми е постоянно напукан и твърде грапав, а също и болезнено чувствителен.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

На какво може да се дължи това?
Геновева Василева,
Каспичан

Не може да се каже, че измененията на езика са редки и малобройни. Те се срещат често при инфекциозни заболявания, анемии, левкози, витаминен недостиг и т.н. В настоящата консултация ще разгледаме образуването на набраздявания (рагади) на езика.
На първо място те се появяват в резултат на вроден дефект при т. нар. скротален език. Набраздена е задната му повърхност. При лоша хигиена в браздите се развиват възпалителни промени и езикът става болезнен.

Болестни изменения на езика се наблюдават и при редица заболявания на вътрешните органи. Такива са заболяванията на кръвотворната система. Така например при пернициозната анемия проявите в устната кухина могат да се открият месеци или дори години преди другите симптоми на болестта. Болните се оплакват от щипане, парене, сърбеж или силна болка в езика. В по-късни стадии той се набраздява, със засилено чувство на болка при определени храни и напитки.

Приложено самостоятелно, локално лечение може временно да намали оплакванията. При желязодефицитната анемия също се появяват разязвания, които предизвикват болка. Образуват се и цепнатини (рагади) по ъглите на устните. Като причина за тези прояви при желязодефицитната анемия се обсъжда недостатъчност на витамин В6 (пиридоксин). При левкоза се наблюдава склонност към кървене и разязвания с некрози поради намаления на тромбоцитите и отслабване на имунната защита. Измененията при левкозата могат да бъдат болезнени.

Витаминна недостатъчност може да се получи при различни заболявания. При недоимък на витамини от групата В се получава зачервяване на езика, последвано от разязване на повърхността му, придружено с подуване и парене. Появяват се и т. нар. рагади на милиметри от устния ъгъл. При тежък дефицит на витамин С пък също се получава кървене, подуване и язви по езика.

Кандидозата е заболяване, причинявано от гъбичката Кандида албиканс и нейни подвидове. Появява се при нарушено имунобиологично равновесие, при и след тежки и изтощителни заболявания (туберкулоза, злокачествени заболявания и други). Тя протича като смесена инфекция с бактерии, спирохети, вируси и др.  
Кандидозата започва с изсушаване и зачервяване най-често по гърба на езика, придружено с появата на разязвания, които постепенно се разширяват. Болните имат чувството, че езикът им е уголемен, храненето е болезнено, оплакват се от сухота и парене в устата.
Специфични възпаления, към които принадлежат туберкулозата и сифилисът.

Туберкулозните поражения на езика се наблюдават като вторичен процес при белодробна туберкулоза. Първичните туберкулозни язви често са разположени в края на езика. По дъното и краищата им се образуват жълтеникави или сивкави възелчета. Язвите биват единични или множествени. Те са болезнени и затрудняват храненето и говоренето. Те обаче трябва да се отличават от сифилистичните язви. При сифилис се откриват и увеличават лимфни възли в подчелюстната и шийната област, които са плътни, но не болезнени.

Що се отнася до лечението на пораженията на езика главното и основното е да се изясни точно причината за тяхната поява, т.е. диагноза на основното, първичното заболяване. Безспорно водеща в лечението трябва да бъде именно терапията на първичното заболяване. Освен това, локално се препоръчва дезинфекция чрез жабуркане с отвара от лайка, намазване на рагадите с пчелен мед, разтопен на водна баня, а също така и физиотерапия с ултравиолетово облъчване, а също и съвременни антиинфекциозни средства. Задължително, в интерес на заболелите, е лечението да се провежда само от опитни лекари-специалисти.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mariq
11.03.2018 19:30:32
5
2
Zdraveite,imam problem s ezika koito mi pre4i da vodq normalen na4in na jivot, nemoga da se celuvam 6tipi me kakvo da prava?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки