Лечение на остеоартрозата с лазер


Лечение на остеоартрозата с лазер
22 Януари 2015, Четвъртък


Интересувам се доколко е надежден и ефикасен методът за лечение на остеоартроза с лазерна терапия.
Борис Петков, Костинброд


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Остеоартрозата (ОА) е хронично ставно заболяване, при което се уврежда ставният хрущял с последващи изменения на костната тъкан. Възпалението на околоставните тъкани е вторично. Това е най-честото ставно заболяване. Явява се главно във втората половина на живота. Засяга повече от половината лица над 60-годишна възраст и е около 50% от всички ревматични заболявания. Мъжете и жените боледуват приблизително еднакво често.

При ОА настъпват промени в ставния хрущял в костите, изграждащи съответната става, както и в другите меки тъкани на ставата. В произхода  на заболяването се очертават два пътя: 1. Под влияние на генетични, метаболитни и други фактори. 2. Под влияние на механично свръхнатоварване, затлъстяване, нестабилност и други.

Най-често в клиничната практика се среща остеоартрозата на колянната става (гонартроза). При разгърната клинична картина главният симптом от страна на колянната става е болката при механично натоварване. Характерен  симптом е и сковаността в засегнатата колянна става. ОА на тазобедрената става  е също често срещана локализация. Засяга по-често мъжете. Може да бъде двустранна или едностранна. ОА на гръбначния стълб е в резултат от дегенеративни промени в гръбнака, които се определят като спондилартроза,  спондилоза и остеохондроза. ОА на малките стави на ръцете води до деформацията им.

Целта на лечението на болните с ОА е да се облекчи болката и дискомфорта, да се повиши подвижността на засегнатите стави, както и да се предотврати прогресирането на заболяването. При активирана ОА трябва да се овладее и съпътстващото възпаление. Общите мерки включват почивка, коригиране на факторите, които водят до ексцесивно натоварване на ставите и ползване на помощни средства. Специфичните мерки се свеждат до медикаментозно лечение, физикално лечение и рехабилитация, а в последно време и лечение с лазер.

Както е известно, лазерът или още оптичен квантов генератор е източник на монохроматично излъчване в оптичен диапазон, въз основа на използването на индуцирано атомно излъчване. Високите монохроматичност и кохерентност, строгото направление на лъча, с нищожно отклонение и възможността при импулсен режим по пътя на оптическо фокусиране да се получи висока концентрация на енергията (мощност от порядъка на мегавати), и то в микроскопично малък обем, обуславят използването на лазера в медицината като надежно съвременно средство за лечение.

При поглъщането на лазерните излъчвания от биологичните тъкани голяма част от излъчената енергия се превръща в топлина, която обаче се отделя в областта на крайно малък участък (от порядъка на няколко микрона) и благодарение на кратковременното си действие (милисекунди) не се разпространява върху съседни тъкани.

Лазертерапията е може би засега единствен метод на лечение, който спира или забавя развитието на ОА. Освен мощното си противоболково и противовъзпалително действие, лазерният стълб намалява драстично скелетномускулните болки. Установено е също така, че лазертерапията стимулира мускулите и нервите на пръстите на дланта при заболяване, известно като „Синдром на карпалния канал“: изтръпване на пръстите, болки при движение, мускулна слабост и атрофия, затруднения в сгъването на палеца.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки