В отговор на вашите въпроси


22 Януари 2015, Четвъртък


Интересувам се има ли изпитани рецепти от народната медицина за лечение на синузит.
Мария Божкова, София



Синузитът представлява възпаление на синусите, което може да се дължи на инфекция, алергия или автоимунни заболявания. В повечето случаи, ако симптомите присъстват по-малко от 10 дни се смята, че се касае за вирусен синузит. Ако продължат повече – за бактериален.
Нелекуването му обаче довежда при следващо подобно заболяване до възбуждане на възпалителното огнище.
Фактори, които могат да предразположат към развитие на синузит, са: алергии, структурни аномалии (изкривена носна преграда, малки отвори на синусите, непозволяващи нормален дренаж), носни полипи и др.
Пасивното пушене се сочи като фактор в развитието на хроничния риносинузит.
Максиларен синузит може да се причини и от развален зъб на горната челюст.
Синузитът бива няколко вида, в зависимост от засегнатите синуси:
Максиларен синузит – най-разпространеният. Засяга максиларните синуси, разположени точно под очите в максиларната кост.
Фронтален синузит – причинява главоболие, болка и напрежение над очите, където се разполагат фронталните синуси.
Етмоидален синузит – причинява болка и напрежение между или зад очите и главоболие. Възпалението там е локализирано в няколко дискретни въздушни джоба, разположени в етмоидалната кост, лежаща между носа и очите.
Сфеноидален синузит –  разположен в сфеноидалната кост в основата на черепа, под хипофизата. Причинява болка и напрежение зад очите, но болката може да се излъчи към тила или горната част на главата.
Като симптоми се включват главоболие, запушен нос, тежест в синусите, гъст жълто-зелен секрет, лош дъх и др. Високата температура рядко присъства.
Най-сериозното усложнение е менингитът, който се получава при бактериална инфекция, мигрирала по кръвен път в мозъка. Абцесът е друго усложнение, което застрашава живота и изисква спешна помощ.
С помощта на изпитани рецепти от народната медицина синузитът е лечим.
Рецепта 1 (Пенка Георгиева, Девня): По 1 ч. л. мед и лимонов сок се смесват. Всяка вечер с капкомер се поставят по 1 – 2 капки от сместа във всяка ноздра.

Рецепта 2 (Спас Михайлов, Елин Пелин): Два пъти дневно от двете страни на носа допирайте торбички с горещ пясък в тях или твърдо сварени горещи яйца. Три – четири пъти дневно приемайте през носа и изплювайте през устата топла солена вода или слаба настойка от лайка или живовляк.
По време на лечението пийте големи количества горещи чайове.
На втория ден сварете няколко небелени картофа, излейте водата и след това направете инхалация, като вдишвате горещата пара с кърпа на главата

Рецепта 3 (Людмила Маркова, Русе): В 25 мл боза  се слага 1 с.л. царевично брашно. Разбърква се добре и престоява 24 часа. Болното място (чело или вежди) се намазва с олио и поставената върху памучно парче плат смес се слага отгоре. Лечението продължава една седмица.

Рецепта 4 (Людмила Маркова, Русе): Счукан на кашица пресен хрян се омесва с малко тесто, слага се в марля и с него се налага болното място, предварително намазано с мазнина. Лапата престоява не повече от 10 – 15 мин.

Рецепта 5 (Сия Голошкаркова, Плевен): Взема се захаросан мед колкото грахово зърно и се слага в едната от ноздрите. В същото време на челото се прави компрес от силна ракия, но се внимава да не се засегнат очите. Тази процедура се прави сутрин и вечер, след което болният трябва да остане в леглото в продължение поне на половин час.
В следващите няколко дни носът се промива със слаб меден разтвор. Това ще помогне за известно време да се отстрани проблема.

Рецепта 6 (М. Сараминев, с. Паничерево, обл. Ст. Загора): Взема се обелена скилидка чесън и се счуква в дървено хаванче. Прибавя се оцет, за да се получи гъста кашица. С нея се правят лапи на кърпа, която трябва да покрие по-голямата част от окосмяването на главата (поставя се само на окосмената част, иначе се получава изгаряне). С превръзката се престоява 24 часа, поставя се след това за още 24 часа и се измива главата.

Рецепта 7 (Богдана Кунчева, Габрово): Сваряват се 1 к.ч. ориз, 9 сушени сливи без костилките и 1 с.л. ленено брашно в 200 мл вода, докато стане гъста каша. Слага се на марля и се лепи на мястото, където е най-силна болката. Престоява не повече от два часа. Процедурата се повтаря, докато симптомите изчезнат.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки