Внимание, трихинелоза


Внимание, трихинелоза
20 Януари 2015, Вторник


Когато ловът на едър дивеч е в разгара си, а селата се проглушиха по Коледа от квичене  в предсмъртна агония, няма как да не се замислим за сигурността на свинското месо.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Пикът на болестта обикновено е около Нова година и малко след нея, когато се консумира в по-голямо количество свинско месо, добито при домашни условия. Ловците добре познават заболяването трихинелоза. За повечето стопани обаче то не значи нищо.
Добре е да се знае, че освен дивите прасета, домашните с пълна сила могат да са носители на трихинела спиралис. Това е името на дребния смъртоносен паразит. Глиганите, язовците и др. дивеч се заразяват чрез изяждане на по-малки животни, най-често гризачи.

Домашната свиня се заразява най-често чрез изяждане на плъхове и мишки. И тъй като тази година е пикова за популацията на гризачите, очаква се и случаите на трихинелоза да ескалират. Човек се заразява при консумация на свинско месо от заразено прасе. В България има немалко смъртни случаи на хора от трихинелоза.

Причинителят се локализира най-често в диафрагмата (мускулната част), езика, междуребрената мускулатура и др. При консумация на инфектирано сурово месо – прясно или във вид на суджуци, наденици, бабеци, пастърми и др, както и недобре сварено или печено месо, човек може да се зарази. Заболяването протича изключително тежко. Дори замразяването не убива трихинелите.  Последните се локализират най-често в междуребрените мускули на човек, което води до болезнено вдишване и издишване, влошаване на общото състояние, схващания и др.

Ловците никога не се доверяват на инстинкта си и винаги предвидливо изпращат проба за изследване на месото от отстреляния глиган. Дивите прасета много по-често са носители на паразита. Изследването е известно като трихинелоскопия и се извършва под микроскоп от ветеринарен лекар. За проба се взема парче месо около 100-200 г от границата между мускулната и сухожилната част на диафрагмата (купола, разделящ гръдната от коремната кухина), добре е също да се сложат парченца от междуребрената мускулатура и езика. Изследването се извършва бързо и при отрицателен резултат месото може спокойно да се консумира.

Абсолютно същата процедура се отнася и за домашните прасета. Всички трупни половинки от месо, добито в кланици у нас, задължително се трихинелоскопират преди да се пуснат на пазара за консумация. Добре е да се знае, че трихинела спиралис не може да се открие с невъоръжено око, така че визуално няма как да се установи дали прасето е носител на заболяването.
Когато правите вкусни трайни домашни специалитети, при които обикновено месото не се обработва термично, информирайте се за произхода на свинското месо и най-вече за това дали е изследвано за наличие на трихинела. Добре свареното и изпечено месо не крие рискове.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки