Оранжерийните производители ще получат допълнителни средства


Оранжерийните производители ще получат допълнителни средства
20 Януари 2015, Вторник


Оранжерийните производители ще бъдат подпомагани с допълнителни средства по схема de minimis. Субсидията ще бъде по-голяма в сравнение с тази от 2014 г.


В същото време МЗХ предлага да се разработи с ДФ "Земеделие" схема за предоставяне при облекчени условия на кредит от фонда на земеделски стопани - производители на оранжерийна продукция.
Това стана ясно на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й Васил Грудев с производители. Грудев ги запозна с писмо на Европейската комисия, в което тя е загрижена за високия размер на ставката за подпомагане по Схемата за оранжерийни зеленчуци.

ЕК подчертава, че такова високо заплащане няма в нито една държава- членка на ЕС и България поставя рекорд в тази насока. Министър Танева уточни, че в Общата селскостопанска политика на ЕС няма възможност и за намаляване на минималните площи, които ще бъдат подпомагани, и те трябва да бъдат най-малко 5 декара. Тя допълни, че дребните оранжерийни производители, които нямат такава площ, могат да направят обединения и така да кандидатстват за обвързани плащания.

Според МЗХ те могат да се възползват и от възможностите, които дава Програмата за развитие на селските райони. Браншовите организации поискаха да бъде завишен и контролът върху получателите на обвързаните плащания.

В отговор бе посочено, че доказването на продукцията ще се извършва с предоставяне на фактури за продадените количества, както и чрез засилени проверки на място. Очаква се през 2015 г. да бъдат обхванати поне половината оранжерийни производители, които са кандидатствали за обвързаното плащане.
На срещата бе постигнато съгласие предвид спецификата на биооранжерийното производство, което е с по-ниски добиви, да се намалят минималните обеми, които трябва да бъдат постигнати от тях.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки