Браншовици поискаха отмяна на промените в ЗДДС за горивата


Браншовици поискаха отмяна на промените в ЗДДС за горивата
20 Януари 2015, Вторник


Някои от най-големите браншови организации в българското селско стопанство настояха за незабавна отмяна на промените в Закона за ДДС, направени в края на миналата година.


Според поправките в чл. 118 на ЗДДС, публикувани на 24 декември м. г., те са длъжни при зареждане на селскостопански машини с течни горива от собствени бензиноколонки да имат нивомери, чиито показания да се отчитат чрез електронна система, свързана с НАП. Промените влязоха в сила в началото на тази година.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов с настояване за незабавна отмяна на тези текстове. „Земеделската общественост е потресена от направените на 24.12.2014 г. тихомълком и без обществен дебат промени в Закона за данък върху добавената стойност, вменяващи невъзможни за изпълнение задължения от страна на земеделските производители“, се казва в писмото, което е адресирано и до финансовия министър Владислав Горанов и министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Според НАЗ монтирането на фискални и нивомерни устройства „е допълнителна ненужна финансова и административна тежест и голяма част от земеделските производители не могат да си позволят подобни извънредни разходи“. „За нагнетяване на допълнително напрежение екипи на НАП още от първите дни на новата година са започнали проверки на земеделските стопанства в различни региони на страната за наличието на такива устройства и съставят наказателни актове. Българските земеделски производители отказват да работят в подобна вредна политико-икономическа среда“, заявяват от НАЗ, обявявайки промените в ЗДДС за скандални и лобистки.

Към становището на организацията на зърнопроизводителите се присъединиха Асоциацията на земеделските производители в България, Националният съюз на говедовъдите в България и Асоциацията на млекопроизводителите в България. „Не ни става ясно какъв ще е ефектът от тези промени, с какво ще се помогне на фермера, възможно ли е прилагането му върху цялата територия на страната. В момента съществуват достатъчно механизми, с които се установява и контролира количеството на използваните от нас горива.

Във време, в което кризата в говедовъдството не само в България, а и в цяла Европа по отношение млекопроизводство и млекопреработка, се задълбочава и вече се правят планове за оцеляване, нашите фермери са натоварени да закупуват нивомери, фискални апарати и др. Оборудването никак не е евтино, а е необходима и непрекъсната поддръжка и сервиз“, се казва в становището на Националния съюз на говедовъдите и Асоциацията на млекопроизводителите до премиера Борисов и двамата министри. Нека да бъдем оставени да работим спокойно, за да преодолеем кризата и увеличим производството на животновъдна продукция, настояват браншовиците. Съюзът на земеделските кооперации в България също се обяви срещу промените в чл.118 от Закона за ДДС.

„Най-смущаваща е липсата на убедителни аргументи, на сериозни мотиви за тези нововъведения. Твърди се, че целта е създаването на механизъм за своевременно проследяване и установяване на съответствието между документално получените, наличните към момента и фактически потребените количества горива. Но земеделският производител не търгува с гориво, а зарежда собствените си трактори и комбайни, при това със закупено гориво и с платен акциз. Какво я интересува държавата колко е разходвал или не всеки ден, колко му е останало и т.н.

Неофициалното обяснение е, че това е начин да се противодейства на контрабандната търговия с горива. За противодействие на тази незаконна дейност обаче отговаря държавата чрез митниците, чрез МВР, прокуратурата, съда и т.н. Ако се признава, че има контрабанда, то да се търсят контрабандисти там, където те са. От къде на къде ще се прехвърлят задължения, като се стоварва финансово бреме върху земеделските производители?! Един комбайн работи около 30 дни, един трактор стотина дни. И при това не зареждат всеки ден. Защо да се правят инвестиции, от които няма полза, а ще има трудови и текущи административни разходи.

У земеделските производители се наслагва съмнението, че промените са лобистки и обслужват доставчиците на нивоизмервателни устройства и електронни системи с фискална памет, както и собствениците на бензиностанции за продажба на дребно, а ефектът за фиска ще е повече от съмнителен“, се казва в становището на Съюза на земеделските кооперации в България.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки