Бяха момчета шестнайсетгодишни


Бяха момчета шестнайсетгодишни
19 Януари 2015, Понеделник


„Фактор“ отново на сцена след 10 години

Автор: Веселин Максимов

Паметна ще остане изминалата седмица за един кръг от българските рокаджии, останали до ден-днешен верни фенове на група „Фактор“. На сцената на столичния „Микстейп“ клуб бандата заби всички стари и обичани парчета плюс няколко кавъра. Специален гост беше Георги Марков – барабанист на „Щурците“, а подгряваха младите от „7едем“.
Както по текста на култовата им „Приятели“ („бяхме момчета шестнайсетгодишни“), факторите показаха, че остаряването всъщност е само мисловен процес. И може на 60 години да си, но щом в кръвта ти ври рок, оставаш млад завинаги.

По-възрастните почитатели на българската музика отлично помнят кои са „Фактор“, но следващите редове са за по-младите, като остава да чуят техните песни и да преценят къде в личната си класация да поставят тази банда.
Началото е далеч-далеч, през 1972 година. Поставя го Веселин „Весо Кокала“ Тодоров. След тайно слушане на рокендрол по западни радиостанции, той и по-големият му брат, кипящи от ентусиазъм, решили да спретнат група, като никой от тях изобщо не мислел за име.

Първите изяви, естествено, са по сцени на младежки домове, случайни джамборета и всевъзможни събирания по всякакви поводи на столични гимназии. Сериозният дебют, обаче, е серията концерти в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където младите ги виждат и се влюбват в тях.
До 1974 година, за да бъде допусната до изяви от тогавашното зорко партийно наблюдение, групата съпровожда Емил Димитров в неговата концертна дейност.

Първата малка плоча (тогава още никой не бил чувал думата „сингъл“) идва през 1976 година и съдържа „Китара на перона“ и „Далечна звезда“, двете композирани от Весо Тодоров. Втората е от 1978 година, а албумите са общо шест. След като се утвърждават като група „Фактор“, няколко години работят зад граница -  Германия, Австрия, Швейцария, Сърбия, Русия, Гърция, Чехия.

Официално приключват концертната си дейност през 1991 година, а записаният непосредствено преди това материал така и не вижда бял свят. Членовете се пръсват по белия свят, а гръбнакът на групата – басистът и основен композитор Веселин „Кокала“ Тодоров, основава музикална къща със същото име.

Възраждането е в края на 90- те с група „Елит“, в която от старата формация са той и певецът Огнян „Оги“ Цолов.
Най-големите хитове на бандата са „Приятели“, която всички рокаджии над 35-годишна вързаст у нас знаят наизуст, „Високото момиче“, „Самотният“, „Главната улица“ и „Съседката“.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки