Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
16 Януари 2015, Петък


Миш-маш от малко политика, малко корупция, малко дискусии и десетина добри места за живот за хората от третата възраст


Коя е най-добрата страна за пенсионерите

Американското списание International living обнародва тези дни рейтинга на най-добрите страни, подходящи за живеене за хора в пенсия. Не за първи път в историята на класацията в челото й застана Еквадор.
При нейното съставяне се отчитат такива показатели като жизнен стандарт, цени на недвижимостите, климат и качество на медицинското обслужване.

Както отбелязва изданието, стойността на живота в Еквадор е два пъти по-ниска, отколкото в САЩ. В тази граничеща с Колумбия и Перу южноафриканска страна може да се живее с 1,5 хиляди долара на месец, включвайки в тази сума и наема за жилище. Посещението при еквадорски лекар струва 10 долара, а за 2,5 долара човек може доволно да се наобядва в изискан ресторант.

Освен това, хората над 65 години получават големи отстъпки за самолетни билети, обществения транспорт и културни мероприятия.
В рейтинга на International living попадат общо 25 страни. Второ място заема миналогодишният лидер Панама, а трето е Мексико. В първата десетка влизат още Малайзия, Коста Рика, Малта, Испания, Колумбия, Португалия и Тайланд. Или общо по две страни от Южна Америка и Азия и по три от Централна Америка и Европа.


Италианският президент по-даде оставка

Единадесетият президент на Италия Джорджо Наполитано подаде оставка в сряда след почти 9 години на този пост, съобщи италианският телевизионен канал RaiNews24. Копие от документа, подписан от 89-годишния политик, чийто мандат на този пост би трябвало да изтече през 2020 г., е предадено на премиера Матео Ренци, който още във вторник заяви, че очаква Наполитано да се оттегли „до няколко часа".
Самият досегашен държавен глава винаги е твърдял, че ще се оттегли преди края на втория си мандат, а преди две седмици заяви, че напредналата му възраст прави все по-трудно за него да изпълнява функциите на своя офис.

Сега премиерът Ренци ще трябва да предприеме деликатно политическо балансиране, за да намери негов заместник, коментира "Ройтерс". Временно изпълняващ длъжността ще бъде председателят на Сената на националния парламент Пиетро Грасо. Президентството има широки, но слабо определени правомощия, които варират от назначаване на премиери и връщане на закони до упражняване на морално въздействие върху политиката на правителството.Неаполитано е първият в историята на страната държавен глава, който е бил преизбиран за втори мандат. След оставката си той ще продължи да служи на родината си в качеството на пожизнен сенатор – длъжност, която по закон се полага на всеки експрезидент на републиката.


Гръцки политик върна пари, получени от „Сименс“

И това доживяхме – за първи път в историята гръцки политик, съден за пране на пари и за взети комисиони, връща пари на държавата, както съобщи в. "Та неа". Това е бившият министър на транспорта на Гърция в правителството на Костас Симитис - Тасос Манделис, който реши да се раздели със сумите, които е получил от черните каси на германската компания „Сименс".


Той ще стори това заедно с другия обвиняем по аферата Атанасиос Цунгранис, който е негов кум.
Отбелязва се, че двамата са изразили тази готовност, след като в Гърция бе приет закон, разрешаващ придобити по незаконен начин пари да бъдат връщани на държавата.
Сумата, за която те са обвинени, възлиза на 230 хил. евро. От тях 174 хил. евро били в блокираната от властите банкова сметка на Цунгранис, а останалите 55 хил. евро щели да бъдат върнати в брой.

Очаква се този техен жест да доведе до получаването на по-леки присъди от обвиняемите, тъй като допреди приемането на този закон за такова деяние се предвиждаха 20 години затвор.
Преди пет години бившият гръцки министър призна, че е взел 200 хил. германски марки от „Сименс" като спонсорство за предизборната си кампания. До това разкритие се стигна след показания пред анкетната парламентарна комисия за скандала с черните каси на „Сименс" на бизнесмена и кум на бившия министър Атанасиос Цунгранис.

През 1998 г. Манделис подписва като министър програмното споразумение със „Сименс" за цифровите центрове на гръцката телекомуникационна компания ОТЕ. Той призна, че малко след местните избори, състояли се през същата година, някой му се обадил от името на „Сименс", за да му каже, че компанията му предлага спонсорство, а след три дни парите вече били преведени по сметката на кума.

Манделис е вторият представител на социалистическата партия ПАСОК, който призна, че е взел пари от гръцкия клон на „Сименс".
През юни 2008 г. Теодорос Цукатос - близък съветник на експремиера Костас Симитис, заяви, че през 1999 г. се е срещал с бившия изпълнителен директор на „Сименс" в Гърция Михалис Христофоракос и е приел от него 1 млн. германски марки от името на ПАСОК.


И в Давос ще обсъждат борбата с екстремизма

Един от дните на международния икономически форум, който ще се проведе за 45-и път в швейцарския град Давос от 21 до 24 януари, ще бъде изцяло посветен на проблемите на борбата с екстремизма, съобщи на пресконференция  в сряда управляващият директор на форума Филир Рьослер. Вероятно това ще бъде петък, 23 януари. По време на тогавашното пленарно заседание изказване ще направи френският президент Франсоа Оланд, след който реч ще държат още кралят на Йордания, премиерът на Ирак и най-накрая държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Също така, в Давос ще се проведат дискусии, посветени на въпросите на вярата и радикалния екстремизъм с участието на представители на различни неправителствени организации (НПО).
В икономическия форум се очаква да вземат участие около 2,5 хиляди бизнесмени, политици, представители на НПО и експерти, включително и около 50 правителствени и държавни глави. В частност участието си в Давос са потвърдили премиерът на Турция Ахмет Давутоглу, китайският премиер Ли Къцян, Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци, президентът на ЮАР Джейкъб Зума и др.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки