Хаосът в бургаския трафик става все по-голям


Хаосът в бургаския трафик става все по-голям
Строежът на т.нар. „централна автобусна спирка“ вече от четири месеца блокира целия пътен трафик в Бургас
16 Януари 2015, Петък


Новата концепция за движението в морския град се посреща на нож от местните жители

Автор: Георги Ваташки Снимки: Авторът

Свлизането на България в Европейския съюз публичните обсъждания на всякакви държавни и общински начинания станаха задължителни – те трябва да се удостоверят с подписи на  граждани и обществени организации, за да може проектът да получи зелена светлина за финансиране от еврофондовете. Често обаче тези обсъждания се провеждат колкото да се отбие номерът.

Подобно бе и представянето на 9 януари пред бургазлии на новия генерален план за организацията на движението в централната градска част и квартал„Възраждане“. Това са едни от най-проблемните зони в морския град по отношение на трафика. Районите са прекалено застроени, улиците са тесни, а места за паркиране се намират изключително трудно. Ситуацията се допълва от разбитата улична настилка и паркираните по тротоарите леки коли, които правят придвижването на майките с колички и хората с увреждане по тротоарите почти невъзможно.

Самото провеждане на обсъждането не бе съобразено с обществото, за което бе предназначено. То бе насрочено в твърде ранен час и затова малко от работещите жители на Бургас успяха да научат за намеренията на кмета Димитър Николов (ГЕРБ) и хората му. Тези граждани, които въпреки студа проявиха интерес, обаче не чуха истински решения за транспортните проблеми на своя град.

Вместо това на данъкоплатците бе представен абсурден проект за нов подземен паркинг, поставяне на светофари почти на всяка пресечка и най-вече превръщането на двупосочни улици в еднопосочни и обратно без разумни мотиви.
Екипът специалисти, водени от Димитър Алексиев, началник на отдел „Устройствено планиране“ към бургаската община, както и инженери от София, начело с архитект Диана Стефанова, представиха своето виждане за предстоящата мащабна реорганизация на трафика. То е разработено по проект „В подкрепа на инвестиционната програма на община Бургас 2014-2020“, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“.

В плана са предвидени поставянето на четири нови светофарни уредби на една от най-натоварените улици в Бургас – ул. „Христо Ботев“.
Идеята обаче не се понрави на десетките бургазлии, които се включиха в обсъждането.  Според тях и в момента светофарите на тази възлова пътна артерия и без друго са много. Допълнителни уредби със сигурност още повече ще затруднят движението и ще доведат до нови задръствания в града и най-вече ще обезсмисля изцяло новоизграждащата се от известно време подземна улица. Тя придоби печална слава като предния абсурден проект на местната власт. Строежът й бе финансиран с кредит от два милиона лева.

Останалите пари трябва да бъдат осигурени по оперативна програма „Регионално развитие“. По време на излелите се над града това лято поройни валежи обаче подземната улица се превърна в „подводна“ и тепърва ще се търсят решения как да се предпази от заливане с дъждовни води.
Проектът за новата организация на движението в морския град предвижда и редица досега еднопосочни улици да станат двупосочни и обратно. Оправданието на специалистите е, че така щяло да се създадат по-добри условия за паркиране и щяло да се даде възможност за използване на част от пътното платно за паркиране, което пък щяло да намали задръстванията.

За сметка на това пък целият автомобилен трафик ще навлезе пълноводно в комплекс „Възраждане“, което резонно разгневи жителите му.
„Предпочитаме да обиколим целия комплекс, за да стигнем до дома си, вместо да се вкарва целия трафик във „Възраждане“. Заради паркиралите навсякъде коли улиците така или иначе са превърнати в еднопосочни. Разминаването на два автомобила е невъзможно. След реализацията на проекта ще има само начертани паркоместа, без да се разреши проблемът” - категорични са бургазлии.

Те бяха подкрепени от общинския съветник от „Национален фронт за спасение на България“ Ангел Божидаров, който от 20 години живее в този район на града. Той запита екипа от специалисти как ще се извършва движението по булевард „Сан Стефано“ в района около Бургаски свободен университет (БСУ), след като бъде пусната в експлоатация така наречната „централна автобусна спирка“. Въпросното съоръжение е едно от начинанията на Димитър Николов по неговия „любим“ проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“, финансиран по ОП „Регионално развитие“. Строежът на спирката вече от четири месеца блокира целия пътен трафик в центъра на града. В пиковите часове на „Сан Стефано“ и околните улици се образуват километрични задръствания, а алтернативни маршрути липсват.

След като на изграждането на спирката вече му се вижда краят, за всички стана очевидно, че тя трайно ще затрудни трафика и в бъдеще, тъй като „захапва“ част от пътното платно на булеварда, който и без това точно там се оказва достатъчно тесен, за да пропуска спокойно движението.

„Безспорно с въвеждането на бърза автобусна линия и подземна улица през площад „Тройката“ транспортната структура на централната градска част сериозно се променя, но това не е достатъчна причина автомобилният трафик силово да се вкарва в жилищния квартал", заяви представителят на Съюза на архитектите в Бургас арх. Костадин Христов. Той е депозирал до екипа на проекта становище, което съдържа и конкретни предложения. Според него трафикът между двете срещуположни части на града трябва да се разпредели между улиците „Княз Борис I“ и „Сливница“ и предлага също въвеждането на зони, в които да се кара с 30 км/ч. Но инициативата му не бе приета от специалистите.

Друг архитект - Събин Попов, който живее от години в квартал „Възраждане“, пък посъветва членовете на екипа, изготвил транспортните схеми, да се разходят по улиците, че да не вземат смешни решения.

Основните критики на обществеността за транспортната концепция обаче бе липсата на адекватни решения за най-сериозния проблем във „Възраждане” - липсата на места за паркиране. Живеещите тук от години недоволстват от факта, че изключително трудно намират къде да оставят колите си. Именно по темата с паркирането се разразиха най-горещите спорове в залата, което провокира един от общинските експерти – арх. Стоян Ханджиев, случайно да изпусне, че се готви предложение за изграждане на подземен паркинг под единствения парк в квартала – „Борисовата градина“.

Работният проект скоро ще бъде  представен на обществеността. Въпросите на присъстващите журналисти и граждани за него обаче бързо бяха отклонени, под предлог че тепърва щяло да се търси финансиране за проекта и той „не бил на дневен ред“. Шефът на експертния екип към Община Бургас Димитър Алексиев дори скастри колегата си Ханджиев с думите: „Мисля, че казахте нещо, което не трябваше да споменавате.“
Реакцията на общинаря е обяснима – бургаските данъкоплатци имат горчив опит от подземни паркинги. Най-старият бургаски храм  „Св. св. Кирил и Методий“ се разцепи заради изграждането на подобно съоръжение на едноименния градски площад.

Заради нехайството на кмета и хората му пукнатини се появиха и по стените на намиращите се в близост сгради на училище „Св. св. Кирил и Методий“, градската филхармония и околните жилищни кооперации. Ако се осъществи идеята за паркоместа под Борисовата градина, възможно е намиращият се в непосредствена близост Младежки културен дом да последва съдбата на църквата, а целият парк да се окаже недостъпен за жителите на „Възраждане“ с години.

Като цяло се видя, че управата на „най-добрия град за живеене“ предпочита да провежда обществените обсъждания без широко присъствие на хората от обществото – може би, за да не им стане ясна поредната далавера на местната власт с евросредства по съмнителни проекти. Такива като новия генерален план за движението в Бургас, който обрича курортния морски град на тотален транспортен хаос не само през летния сезон, но и в останалото време на годината. А все пак туристите минават и заминават – и да покъсат малко нерви в задръстванията, то ще е за кратко, докато постоянно живеещите тук ще трябва целогодишно да стискат зъби, когато им се налага да мръднат от едно място до друго, най-вече из централната градска част.


Ледът в ОбС-Бургас май се пропуква

По време на заседание на Постоянната комисия по обществен ред, сигурност и безопасност на движението на Общинския съвет в Бургас в сряда бе разкрита нова корупционна схема. По признание на самия председател на ОбС Константин Луков, той и най-малко още един общински съветник са получили между 200 и 300 лева, за да гласуват по определен начин. Става дума за решение, свързано с развитието на бизнес на точно определени хора в региона.

На същото заседание е регистриран за пръв път от 8 години насам пробив в монолитното гласуване на герберското мнозинство. Това касае изискваната от общината за плащане такса за практически едно и също нещо – 30 лева за разглеждане документите на кандидата за започване на дребен бизнес и още 30 лева, за да си получи човекът документите.
Внасяната вече за шести път от НФСБ докладна за отмяна на второто плащане вече е получила одобрението на комисията. Което, разбира се, не гарантира, че промяната ще мине и на сесията на Общинския съвет в Бургас на 27 януари 2015 г.

Всичко това, разбира се, не може да се разглежда извън смисъла на известната поговорка, че вълкът козината си мени, но нрава си – не. По всяка вероятност от София е получена секретна инструкция решенията на герберското мнозинство в Бургас да не се налагат вече така нагло и безцеремонно, както досега.


Новата транспортна схема в бургаския квартал „Възраждане“ обърква още повече движението Екипът специалисти, начело с общинаря Димитър Алексиев (пред микрофона), са сътворили твърде необмислен план за движението в морския град

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки