Обвинен в тероризъм остава в хасковския арест


Обвинен в тероризъм остава в хасковския арест
Фриц-Жоли Жоасен се криеше от журналистите, докато течеше съдебното заседание
16 Януари 2015, Петък


Само няколко дни след кървавата касапница в Париж стана ясно, че българската полиция е арестувала съратник на братята атентатори Куаши.

Автор: Янко Георгиев

Вестта за задържането на 28-годишният Фриц-Жоли Жоасен бе добре пазена от властта. Според запознати, заповедта да се мълчи по случая дошла от Върховна касационна прокуратура. 
Навръх Нова година, около 3.30 ч., на ГКПП - Капитан Андреево пристига  автобус, в който е Жоасен с 3-годишния си син, своя позната и още двама души, негови приятели. Те декларират, че пътуват за Турция.

При проверката обаче става ясно, че Фриц-Жоли е търсен от Интерпол. В Париж неговата бивша съпруга е подала жалба в полицията, след което е издадена европейска заповед за арест. Тя е на прокуратурата в град Бобини, по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Три дни по-късно окръжният съд в  Хасково по искане на прокуратурата му налага мярка за неотклонение „задържане под стража”. Съпругата на Фриц Жоли Жоасен сигнализирала, че има опасения, че детето им Абдел Рахман ще бъде отведено в Сирия, за да бъде възпитано и обучавано в радикален ислям. Тя обяснила, че бившият й съпруг от 15 години се посветил на исляма, а от 2 години  се радикализирал.

Първоначално момченцето било настанено в социален дом, а преди няколко дни - предадено на рождената му майка, родом от Тунис, в присъствието на хора от френското посолство. „Не съм ислямист. Не съм и боец. С приятелката ми планирахме екскурзия до Турция, докато съпругата ми бе с по-малкото дете в родината си”, заяви пред хасковския окръжен съд Фриц Жоли Жоасен.

Междувременно на 12 януари, в прокуратурата в Хасково постъпи втора заповед за арест срещу Жоасен. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с тероризъм, както и за подготовка на терористични актове. Под сурдинка бе казано, че той се познава добре с братята Куаши, които окървавиха френската столица и разстреляха 12 души при нападението си в списание „Шарли ебдо“. 

Във вторник следобед съдът постанови за втори път най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на чужденеца. По време на заседанието Жоасен не отрече, че се познава с убийците. В документа, пристигнал от Франция, е записано, че службите са засекли контакти между него и Шериф Куаши. Той обясни, че не вижда нищо лошо в това, че има приятели от детство. По думите на задържания, ако е искал да участва в терористичен акт, в което е обвинен, той не би напуснал Франция.

„Правосъдие ли е това, че ме задържат само защото имам приятели. Това са глупости”, каза още обвиняемият. На заседанието стана ясно, че съдът в Париж не е уточнил дали има информация за конкретно подготвяни атентати. Максималното предвидено наказание за това е 10 г. затвор. Фриц поиска да бъде задържан под стража и по най-бързия начин да бъде екстрадиран във Франция, за да се изяснят нещата по повдигнатите му обвинения. Делото за екстрадиция ще бъде гледано най-рано след седмица.

Сегашният процес в Хасково премина при изключителни мерки за сигурност. Полицаите, които го охраняваха, бяха въоръжени с автомати и бронежилетки.
Първоначално се смяташе, че двете заповеди за арест могат да бъдат обединени в едно дело. Това обаче не се случи. Това че Жоасен е пожелал по първата мярка да бъде екстрадиран, не означава, че искането му ще бъде уважено, тъй като около първата заповед има много неясноти, най-малката от които е, че в българския Наказателен кодекс няма текст за отвличане на дете от родител, за което майката на 3-годишния им син обвинява 29-годишния французин с хаитянски произход, коментират юристи.


Съдия Милена Петева остави в ареста французина с хаитянски произход

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки