БДЖ тръгна по пътя на БГА „Балкан”


БДЖ тръгна по пътя на БГА „Балкан”
Старият локомотив от години е символ на гарата в Царева ливада. Скоро и тя самата ще стане символ - на разсипията
16 Януари 2015, Петък


38 влака бяха спрени, предстоят още 90 да отидат в небитието

Автор: Илияна Христова

Когато в края на 90-те години затъналата в дългове БГА “Балкан” започва да съкращава полети, никой не вярва, че ще се стигне до нейното закриване - та нали това е националният въздушен превозвач, съществува от десетилетия, част е от националната сигурност и т.н. Как една държава ще остане без граждански самолети?! Българите не допускат, че наистина може да се стигне до ликвидация. Но през 1999 г. “Балкан” е продадена на израелеца Гад Зееви, а през 2001 г. фалира. Днес само възрастните си спомнят, че въобще е съществувала.

Сега държавната БДЖ е тръгнала по същия този път. Затънала е в дългове, съкращават се влакове, ударно се говори за приватизация. Призракът на БГА “Балкан” оживява. Но паралелите не спират до тук.
През 1990 г. авиокомпанията е раздробена на няколко по-малки фирми, за да може да се окраде и продаде по-лесно. БДЖ също ударно се раздробява – през 2001 г. инфраструктурата и обслужването бяха разделени, а през 2007 г. превозите се разчлениха на три - товарни, пътнически и депо. След 1990 г., докато я имаше, “Балкан” бе управлявана с една единствена цел – да премине в частни ръце. 

Същото е и с холдинг БДЖ сега – единствената печеливша негова фирма “Товарни превози” ЕООД е заложена в стратегията за приватизация, защото е печеливша. Чува се, че и губещата “Пътнически превози” трябва да се продаде. Този път… защото е на загуба. Печалба, загуба… нямат значение. Важното е да се продава.

Новината

Тя дойде още в края на миналата седмица. Стана факт в понеделник – 38 влака бяха ликвидирани, а на други 10 - маршрутите орязани. Повечето са пътнически, ползвани от ученици, пенсионери, работници. Пострадаха хора от цяла България. Но това не е всичко, защото други 90 са планирани за закриване от 1 февруари. Сред тях е първата у нас - Русе-Варна, Барон-Хиршова железница. Има ли по-голям символ за затриването на целия отрасъл? Но и това не е всичко – предстоят съкращения на 1500 железничари. Не е ли това истински геноцид?

“Няма с какво да ходя на училище. Отивах с влака, връщах се пак с него. Ако часовете бяха намалени, пак влак ползвах – пътуваха доста линии, удобно. Какво ще правим сега? Ще се изнасям на квартира в града? Или пък ще се тъпча в маршрутките, които струват два пъти повече и са препълнени?”, проплака по телевизията момиче от село Царева ливада, което учи в Габрово.

Същото казаха и хора от Видинско, Сливенско, Хасковско. Спасението на давещите се е оставено в ръцете на самите давещи - единственият изход е да продължат да учат и работят и семейният бюджет да се натовари тройно. Ще станат още по-бедни, селата още повече ще се обезлюдят, едва кретащият местен бизнес ще затъне още повече.
“Треперим – това е. Нямам друга работа, няма как да намеря. Безработицата е голяма. Децата са ученици, направо не знам как ще ги издържам”, изплака работник от гарата в Горна Оряховица. Думите са излишни…

Оправданията

Говорят обаче началниците. На поразия.
“БДЖ не е приоритет на държавата от години. Орязаха субсидията с 40 млн. лв., трябва да съкращаваме. Няма какво друго да се направи”, заяви шефът на холдинга Владимир Владимиров. Което е истина, но наполовина. А всяка непълна истина е лъжа. Защото субсидията на БДЖ наистина е намалена, но “орязаните” 40 млн. лв. отиват за погасяване на дълговете. С една дума - държавното финансиране за БДЖ не е свито. Какви ги приказва Владимиров? Защо?

Пък и кои са “тия”, които уж свили субсидията на Владимиров? И от колко точно “години” БДЖ не е приоритет? Та нали самият той управляваше холдинга и в първия мандат на ГЕРБ?  А субсидията му е гласувана не от друг, а пак от началниците му от ГЕРБ. Но къде е министърът на транспорта Московски? Крие се, както и патронът им Борисов. Когато се реже лента е на първия линия, когато се прави панихида го няма.
Къде са да покажат стратегия за развитието на БДЖ? Умишлено или нарочно, те просто съсипват компанията.

Утре в Карлово, Горна Оряховица, а вероятно и на други места ще има голям железничарски протест. В Габрово, Видин и Сливен се събират подписи, гражданска блокада за кратко имаше вече в Карлово.
Хората се вдигнаха срещу този геноцид, кметове правят опити да спасят влаковете в общините си. Ако на 1 февруари ликвидираните линии са по-малко от планираните 90, то ще е защото някой кмет на ГЕРБ е ходил и се е примолил, та да не му се провалят местните избори.

В тази ситуация прави впечатление неадекватността на  синдикатите. За съкращенията се знаеше отдавна, вече трябваше да са развели знамената. Няма ги. Да не би да са в съюз с палачите? Много от синдикалните лидери са в бордове на държавни фирми.

Вариантите

За четири дни ръководството на БДЖ излезе с четири различни варианта как да компенсира спрените влакове. С което потвърди, че “реформата” е на парче, няма идея какво точно да направи.
Най-напред бе лансирана идеята общините сами да субсидират критичните направления – но, естествено, не чрез влакове, а автобуси. После се появи вариантът “шинобус”. Това са единични мотриси, приличащи на автобус, които обаче се движат по железницата. Експлоатацията им излизала по-евтино. Но БДЖ тепърва ще ги търси, не е ли това нова далавера? От кого ще бъдат купени?

Третият предложен вариант бе  умопомрачителен – държавата да дава субсидия на общините, а те да я пренасочват към БДЖ, но само за влакове, от които има нужда. Не стана ясно защо общините трябва да се намесват, не може ли правителството да прави същото и без тях. Четвъртата идея е концесия или приватизация – евъргрийн, заради който, както споменахме, бе ликвидирана БГА “Балкан”. 

А бъдещето най-вероятно е тривиално – линиите ще бъдат закрити без никаква алтернатива. Пътниците на БДЖ просто ще бъдат принудени да се ориентират към личен транспорт или автобусен – кой както може. И друг път са закривани линии, винаги печелят автопревозвачите. Който и да питате по гари или влакове, ще ви каже, че убийството на БДЖ е именно с цел облага на автобусните фирми. Те имат силно лоби във всяко правителство и май това е главната причина железницата да се съсипва.


Вече са история

Най-засегнати са направленията на изток и запад от Карлово, както и в Габровска област. Спрени бяха 10 влака от и за подбалканската гара, вкл. и 4 за София. 22 линии в Габровска област спряха да действат – почти всички между областния град и Царева ливада, както и важните през Стара планина, свързващи Северна и Южна България.
Ликвидирани бяха влакове до Сливен, Пещера, Стара Загора, Стамболийски, Зимница, Тулово, Чирпан както и 9 в Северозападна България – засягащи гарите Лом, Мездра, Враца, Видин, Бойчиновци, Брусарци. И това е само част от статистиката.

Макар и да не са обявени официално, знае се, че сред 90-те влака, предвидени за спиране от 1 февруари, са по два бързи между София и Пловдив, Бургас и Карнобат, София-Благоевград и Варна – Русе.  Също и теснолинейката за Добринище.


Синдикати пред Патриотичния фронт:
Цели се фалит на „Пътнически превози“

Депутатите от Патриотичния фронт Искрен Веселинов, Борис Ячев и Милен Михов се срещнаха в парламента с представители на синдиката на транспортните работници към „Подкрепа“ и синдиката на железничарите към КНСБ. Темата на разговора, който протече в сряда, 14 януари, бе за ситуацията в Българските държавни железници и закриването и намаляването на влакови линии.

Според синдикатите субсидията за БДЖ не е такава, каквато се оповестява в публичното пространство – намалени са средствата единствено за пътническите превози. Те смятат, че българската железница трябва да продължи да изпълнява социалната си функция, свързана с транспорта на гражданите, и да печели от други дейности.
Представителите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ призоваха ПГ на Патриотичен фронт да се запознае с исканията им за незакриване на влакове и да ги подкрепи.


Не може всички данъкоплатци да плащаме десетина души да се возят във влакове от по 100 тона. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос по време на парламентарния блиц контрол за назряващата криза в БДЖ

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки