Стой, не мърдай! Големият брат е тук!


Стой, не мърдай! Големият брат е тук!
16 Януари 2015, Петък


Какво търсят Кери, Хамънд и Столтенберг в България

Автор: Илияна Христова

Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери създаде огромни неприятности на столичани. Часове преди пристигането му силите на реда започнаха “разчистване” на маршрута – паяци вдигаха паркирани коли, работниците бяха карани да слизат от фасадите. “Но защо отсега? Нали до 18,00 часа уж можеше да паркира свободно”, жалваха се шофьори в сряда. Напразно.

Разчистването бе разпоредено от столичната полиция. Тя изиска да не се отварят балкони, прозорци, да не се спират коли, да се преустановят всякакви ремонти по покриви и фасади - на няколко булеварда по трасето на кортежа.
Указанията бяха разлепени с бележки по жилищните входове. На тях пишеше, че крутите мерки за сигурност важат от сряда. Но както стана ясно, родната полиция се престара, стартирайки “мероприятията” по-рано.

С Кери бе и заместничката му Виктория Нюланд, отговорник по европейските и евразийски въпроси. Но те бяха само част от вип гостите, които се изсипаха в България. Предния ден у нас бяха британският външен министър Филип Хамънд и зам.-председателят на военния комитет на НАТО Марк Шислер. До края на януари се очаква да ни посети и самият шеф на пакта Йенс Столтенберг.
Подобно струпване на височайши гости за толкова кратко време в малката ни страна е твърде притеснително. Истинската цел обикновено се разбира след време, към момента на посещенията може единствено да гадаем. 

Стана ясно, че почти всички от гостите обикалят различни страни и България е една от спирката им. Бе обявено също, че визитите са планирани преди атентата в Париж. В четвъртък сутринта американецът Кери и британецът Хамънд се срещнаха на работна закуска.
“Искаме да се проведе разумна реформа в рамките на ЕС, Съюзът да бъде способен да доставя на своите граждани просперитет, работни места и благоденствие по начин, който подобава на ХХІ век", заяви след срещите с нашите власти Хамънд.

Изказването му е във връзка с желанието на Великобритания да се затегне контролът върху емигрантите в целия Съюз – да не могат да получават щедри социални помощи, както сега. В това той се мъчи да убеди редица европейски столици.
Активността му е свързана с цялостната политика на Великобритания към ограничаване на  пришълците. В Обединеното кралство дори се чуват гласове държавата да излезе от ЕС, ако не се спрат имигрантите.

Хамънд се обяви и за по-строги икономически санкции спрямо Русия във връзка с кризата в Украйна.
Шислер пък, който дойде в България същия ден, разговарял с нашите военни за съвместни учения с НАТО. Очаква се в края на януари шефът му Столтенберг да поиска България да отдели значителни средства за армията си, а не да ги насочва по други пера.
Знае се също, че всички те настояват или ще поискат от България по-круто законодателство спрямо тероризма.

Малко преди Джон Кери да направи изявление за медиите, пресцентърът на президента Росен Плевнелиев разпространи съобщение, от което се разбраха темите на разговор - „преодоляване на зависимостта” в енергийните доставки, „модернизацията” на армията ни и съвместимостта й с НАТО, както и „постигането на работещо споразумение в рамките на трансатлантическото партньорство”.

Много преди да чуят какво точно ще каже Кери у нас, родни анализатори бяха категорични, че истинската причина за посещението на Кери е приемането на повече бежанци, започването на сондажи за шистов газ, подкрепа за Трансатлантическото споразумение и отпадане на забраната за ГМО.
Преди пристигането на Кери българският премиер Бойко Борисов бе категоричен, че няма да вдигне забраната за шистовия газ. Но е възможно след време да каже друго.


Какво каза Джон Кери

*Америка е абсолютно ангажирана със сигурността, просперитета, здравето и силата на демократическите институции на страната.

*Америка е ангажирана за постигането на една силна и суверенна България.

*Едната от областите, в която наистина отбелязахме напредък, е по отношение на колективната сигурност. България и САЩ увеличават и задълбочават своите съвместни учения и прилагаме плана за действие за готовност на НАТО и също така да можем да оптимизираме българските въоръжени сили те да са съвместими с НАТО.

*Обсъдихме и практически въпроси, свързани с увеличаване на енергийната сигурност както в България, така и в цяла Европа. Затова тук, в България, бих искал да подчертая, че е много важно да се постигне диверсифициране на източниците и увеличаване на свързаността със съседите. Затова САЩ се ангажират да подкрепят България в този процес.

*Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на "Южен поток". САЩ подкрепят възможностите за диверсификация и ще изпратят в София експерт, който да подпомогне София в съставянето на една енергийна програма, ориентирана към бъдещето. За да задълбочат двустранното си сътрудничество САЩ и България ще създадат 4 работни групи. 

*За да можем да реализираме потенциала на България като силна, модерна и просперираща демокрация, България също трябва да засили своите усилия в областта на върховенството на закона и да пресече процесите на корупция.


От чуждия печат

The New York Times:
Американският държавен секретар Джон Кери призова България да прекрати почти пълната си зависимост от руските енергийни ресурси и призова страната-членка на НАТО да увеличи усилията си в борбата срещу корупцията, пише „Ню Йорк таймс”. В срещи с президента, премиера и външния министър на България, Кери е разгледал възможностите за диверсифицирането на енергийните доставки в балканската страна, която зависи от Русия за 85% от газовите доставки и за 100% от доставките на ядрено гориво. Американски представители посочват, че скорошното отменяне на руския проект за газопровод „Южен поток”, който трябваше да минава по дъното на Черно море и да достига българския бряг, изостря нуждата от диверсификация.

BBC:
Би Би Си изброява повечето от отговорите на първата част от въпроса какво търсят Кери, Хамънд и Столтенберг в България – газови доставки и война в Източна Украйна. Тук са още и заради международния тероризъм, миграцията - законна и незаконна, както и заради ужасното състояние на българските въоръжени сили.
Медията пише още, че НАТО настоява страната да повиши бюджета си за отбрана до 2 процента от своя брутен вътрешен продукт, като отчита силната зависимост на армията от руски резервни части.

Що се отнася до тероризма, България е една от транзитните държави, прекосявани от искащи да станат бойци ислямисти по пътя им през Турция към Сирия, посочва Би Би Си. Друго главоболие за правителството в София е миграцията в страната на сирийци, афганистанци, пакистанци и иракчани, отбелязва британската медия.


Да приемем повече бежанци и да дупчим земите си за шистов газ – това е истинската причина за височайшите визити на чужди държавни чиновници през последните дни Невижданите мерки за сигурност разгневиха софиянци

В категории: Политика , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
християнин
24.01.2015 07:56:44
0
0
КАТО ПОГЛЕДНЕМ ИСТОРИЯТА ОТ СЕДЕМ ВЕКА,СТИГНАХ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО ЧЕ ХРИСТИЯНИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ НЕ СА ЕДИННИ.КОГАТО ИСЛЯМИТЕ НАПАДАТ ВИЗАНТИЯ,ДРУГИТЕ ХРИСТИЯНИ НЕ И ПОМАГАТ/ДАЖЕ СЕ ОБЪРНАЛИ И КЪМ БЪЛГАРИТЕ .ТЕ СА КАЗАЛИ КОГАТО ДОЙДАТ ЩЕИГИ БИЕМ./МНОГО КРЪСТОНОСНИ ПОХОДИ ДО БОЖИ ГРОБ НИЩО НЕ ПРАВЯТ ,ПАК ЗАЩОТО НЕ СА ОЬЕДИНЕНИ./КАЛОЯН ИМ ПРЕЧИ/.СЛЕД ЦАРИГРАД'МЮСЮЛМАНИТН СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ЕВРОПА.ПАК ПО СЪЩИТЕ ПРИЧИНИ СТИГАТ ДО ВИЕНА,НО ЗАВЛАДЯВАТ СЕВФРИКА И ИСПАНИЯ ПЕТ ВЕКА.И СЕГА Е СЪЩОТО .ИСЛЯМА НАПРЕДВА А РУСИЯ,САЩ ЕВРОПА ПАК НЕ СА ЕДИННИ.ДО КОГА.ЖАЛКОТО Е ЧЕ ПРОГРЕСА НА ЦМВИЛИЗАЦИЯТА СЕ ДЪЛЖИ НА ЕВРОПА.ТАКА НАРЕЧЕНОТО СВОБОДОМИСЛИЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ ДЪРЖАВИ ИМ РПЕЧИ ДА СЕ ОБЕЛИНЯТ.А ФАНАТИЗМА НА ИСЛЯМА , ОБЕДИНЕН.
2
християнин
24.01.2015 07:56:42
0
0
КАТО ПОГЛЕДНЕМ ИСТОРИЯТА ОТ СЕДЕМ ВЕКА,СТИГНАХ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО ЧЕ ХРИСТИЯНИТЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ НЕ СА ЕДИННИ.КОГАТО ИСЛЯМИТЕ НАПАДАТ ВИЗАНТИЯ,ДРУГИТЕ ХРИСТИЯНИ НЕ И ПОМАГАТ/ДАЖЕ СЕ ОБЪРНАЛИ И КЪМ БЪЛГАРИТЕ .ТЕ СА КАЗАЛИ КОГАТО ДОЙДАТ ЩЕИГИ БИЕМ./МНОГО КРЪСТОНОСНИ ПОХОДИ ДО БОЖИ ГРОБ НИЩО НЕ ПРАВЯТ ,ПАК ЗАЩОТО НЕ СА ОЬЕДИНЕНИ./КАЛОЯН ИМ ПРЕЧИ/.СЛЕД ЦАРИГРАД'МЮСЮЛМАНИТН СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ЕВРОПА.ПАК ПО СЪЩИТЕ ПРИЧИНИ СТИГАТ ДО ВИЕНА,НО ЗАВЛАДЯВАТ СЕВФРИКА И ИСПАНИЯ ПЕТ ВЕКА.И СЕГА Е СЪЩОТО .ИСЛЯМА НАПРЕДВА А РУСИЯ,САЩ ЕВРОПА ПАК НЕ СА ЕДИННИ.ДО КОГА.ЖАЛКОТО Е ЧЕ ПРОГРЕСА НА ЦМВИЛИЗАЦИЯТА СЕ ДЪЛЖИ НА ЕВРОПА.ТАКА НАРЕЧЕНОТО СВОБОДОМИСЛИЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ ДЪРЖАВИ ИМ РПЕЧИ ДА СЕ ОБЕЛИНЯТ.А ФАНАТИЗМА НА ИСЛЯМА , ОБЕДИНЕН.
1
уу
21.01.2015 11:25:34
0
0
Просто няма място за коментар. Продажните ни управници, начело с банкянската мутра и т.н. президент са готови винаги да продадат интересите на България.Тях изобщо не ги интересува българския народ, който уж ги избира. Но, нека не забравят, че има Господ и възмездието ще бъде страшно.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки