Лечебните качества на карфиола


15 Януари 2015, Четвъртък


Наричат растението “белият рицар срещу рака”


Карфиол всъщност означава „цвят на зеле“ и наистина прилича на голям и пухкав цвят. Някои хора го наричат „цветно зеле“, описвайки приликата му с цвете, а не с някакъв конкретен цвят -  все пак той е снежно бял.

За него се говори като за „белия рицар срещу рака“. Марк Твен пък го наименува „зелето с колежанско образование“ заради отличния му вкус и несъмнените му лечебни качества.
Заедно с броколите и брюкселското зеле, карфиолът оглавява класацията на зеленчуците, които се борят за здравето ни на три фронта: като част от системата за детоксикация, като антиоксиданти и като противовъзпалителни агенти.

Карфиолът съдържа вещества, които активират специфични ензими в тялото, в резултат на което борбата с токсините от обмяната и околната среда става по-лека. Така той ни предпазва от злокачествени заболявания и забавя стареенето. Научни изследвания показват много позитивно влияние на карфиола за профилактика на различни видове ракови заболявания.

Богат е още на холин (витамин В4), който е много важен за паметта и за познавателните способности и процеси на човешкото съзнание
Противовъзпалителните качества на карфиола се дължат на специфични фитонутриенти, които действат на генетично ниво и ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт. Високите концентрации на витaмин К пък са основа за изграждането на костите и ни предпазват от остеопороза.

Карфиолът е определян като като една от най-ефективните храни за предотвратяване развитието на рак. Намиращият се в него сулфорафан препятства способността на раковите клетки да се делят и така те умират.
Друга съставка в карфиола – I3c, се проявява като антиестроген (унищожава естрогена). Много рядката поява на рака на простата в Индия например се свързва тъкмо с голямата употреба на карфиола като храна там.

Отделно от това високото съдържание на витамини и минерални соли в карфиола го правят отлично средство за укрепването на имунната система на човека. Количеството от една чаша нарязан суров карфиол съдържа 27 калории, 2 г протеини, 0,3 г мазнини и 5 г въглехидрати, включително 2,1 г фибри и 2 г захар.
Консумацията на същото количество от зеленчука набавя 77% от необходимото дневно количество витамин C, 20% витамин К, 10% или повече, витамин B-6 и фолиева киселина. В по-малки количества се съдържат и тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий.

Карфиолът  се използва суров (като салата), сготвен (супа или яхния без месо или с месо), попарен, като добавка в различни ястия, а също и подкиселен като зимна салата (туршия). Тъй като е чувствителен, най-добре е да се съхранява в хладилник, така че свежестта му да се запази до няколко дни.
Тъй като съдържа много малко калории, но много полезни съставки, карфиолът се препоръчва при диети и дава усещане за ситост по-дълго време, а е и много полезен и в храненето на бременните жени.

Не се препоръчва да го консумират хора, които страдат от жлъчни заболявания.
Ефективен е при алергии, анемия, артрит, заболявания на дихателните органи, на зъбите, болести на сърцето, на устната кухина и гърлото, при депресии, възпаления, импотентност, множествена склероза, безсъние, нестабилно кръвно налягане, остеопороза, настинка и грип, при проблеми с косата, с метаболизма, с нивото на холестерола в кръвта, синузит, стрес, хемороиди, диабет.
В България най-разпространеният сорт е германският „Ерфуртско джудже“. В Добруджа се нарича конопида, а във Варна е известен като карнабит.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки