Изчезването на резидента


Изчезването на резидента
Агент на Гестапо следял Гриневич, което говори за изключителния интерес към англичанина. Ролята на жената срещу него гестаповци не са подозирали
14 Януари 2015, Сряда


73 години преди Петко Сертов яко дим се „изпарява” шпионин, търсен от шест тайни служби

Автор: Борис Цветанов

Ако някой си мисли, че изчезването на Петко Сертов (не казвам шеф на българското ФБР, би било унижение за американските братушки) е нещо ново невиждано и нечувано, да си спомним „Еклесиаст": „Нищо ново под слънцето!"
73 години преди Петко Сертов яко дим изчезва, за последно видян на гара София пред влака на заминаващите от страната служители в английската легация, началникът на паспортното бюро Владимир Гриневич.

Той е руснак, женен за англичанка, живееща в България, и сдобил се заради това с английско поданство. Службата му в легацията е прикритие за дейността му на резидент на „Сикрет сървис”.
Следен от българското разузнаване, той още е апетитен обект за Гестапо, за ГПУ (НКВД), за белогвардейското разузнаване, за Толстоевия фонд (разузнаването на Ватикана) и за японския шпионаж в България.

Случаят „Гриневич”, без да вдига сегашния много шум за нищо, предизвиква специализиран интерес, който трае пет години. И Богдан Филов е отбелязал аферата в дневника си, но като неспециалист той се задоволява с общите фрази: арестуван от българската полиция и предаден на немците.

Това няма нищо общо с действителността. Близкият до Гестапо разследващ журналист Алфред Герик пише за случая в „ГПУ на Балканите" в „Берлинер баобахтер" през 1943 г. С изчезването на Гриневич се занимават през 1945 г. и два състава на Народния съд. А през 1946 г. от Москва идва и специалистът от НКВД Владимир Пудин, който също се интересува от белогвардееца.

Според Герик, с английският резидент, за когото в Берлин имало съмнение, че работи и за руснаците, на гарата разговаряли колеги, които му се присмивали на цинцарлъка да не даде малко повече пари и да пътува като тях в първа класа, а намерил място в последния второкласен вагон. С жена си в това време Гриневич е в мъгляв конфликт и тя с децата вече е напуснала страната.
По данни на полицията, на агента на Гестапо на гара Свиленград и началника на паспортната служба там Борис Николаев Гриневич бил свален от влака заради нередност в документите.

За англичаните всичко свършва до тук и на 11 март 1941 г. на прощалната аудиенция при цар Борис ІІІ пълномощният министър на Великобритания Джордж Рендел остро повдига въпроса пред българския държавен глава: „Моят помощник, началник на паспортния отдел, беше брутално отвлечен при заминаването му в Истанбул. Англичаните, Ваше Величество, са сантиментален народ, в нашата богата история имаме случай, в който страната ни е обявила война на друга държава за отвлечен наш сънародник..."
Царят само обещава да разпореди разследване и Рендел заключава в мемоарите си „Мечът и маслиновото клонче": „Разделихме се тъжно и студено".

Надникването зад завесите започваме с покаянието на Христо Димитров, полицейски началник на Хасковска област, пред Народния съд: „От Пловдив ми се обади полицейският началник Борис Михайлов: „Отиваш на гара Свиленград, там има задържано лице, което с колата, по заповед на директора на полицията Христо Драголов, ще откараш в София". Пътувах с четириместна кола „Мерцедес Бенц"... Поех лицето... Колкото пъти се опитах да заговоря лицето, което поех, като Владимир Гриневич, той не ми отвърна нито с дума, нито с жест..."

Гриневич е предаден в София на началника на отделение Б към Дирекцията на полицията Андрей Праматаров. Пред Народния съд той казва: „Разпитан от мой служител, Гриневич направи пълни признания за своята дейност. Беше изготвена преписка и предадена от мен на началника на Държавна сигурност Павел Павлов. Той я задържа, напомних му след 5-6 дни, той каза: „Ще ви повикам!". Чак след 15 дни инспекторът Добри Ценов получил нареждане да предаде лицето на германците. Гриневич бил предаден на Болман, който впоследствие го изпратил с аероплан за Виена".

Малко отклонение – в обвинителния акт на Праматаров се посочва, че Болман бил секретар на германския пълномощен министър в София Адолф Хайнц Бекерле. Това говори за пълна некомпетентност на обвинителите и съдиите – Бекерле поема длъжността четири месеца след изчезването на Гриневич.
Кашата е толкова объркана, че вдигането на ръце от случая е напълно основателно. Но през 1947 г. се появява ярък лъч в светлината.
По това време началник на военното разузнаване е генерал Петър Вранчев и за него вече сме писали в „Десант”, разказвайки за секскапана, устроен от ЦРУ на генерал Владимир Стойчев.

Една от първите акции на Вранчев е създаване на агентурна група Х 11. Тя е ръководена от полковник Петър Петров. Нейната задача е да проникне сред емиграцията ни в Австрия и Италия. Така наш агент попада на изключителна находка – бившия началник на ДС Павел Павлов. Той отказва сътрудничество, но предлага сделка – да даде на нашите хора документация от архива, който успял да изнесе зад граница, срещу гарантирани грижи за семейството му в България.

Като анонс разказва следното: „Още като видях отвлечения от нашите хора Владимир Гриневич, разбрах, че срещу мен стои двойник. Някой ни беше изпързалял. Казах това на Ото Делиус – полицията не поддържаше връзки с Гестапо. Тогава Делиус отишъл при един от шефовете на службата на Калтенбрунер в София – Фабер. И му се присмял за допуснатия гаф, уж следили всичко, пък каква станала... Абверът и Гестапо бяха съперници и често си правеха номера... Фабер изпросил от Делиус да си мълчи за гафа и съобщил в Берлин, че българската полиция била преметната и арестувала приличащ на Гриневич човек..."

Стигнахме до още по-голямо объркване.
По пътя на най-лекото съпротивление може да се приеме, че английският резидент е подменен от руснаците, които най-много се интересували от него. Може да се допусне и това да е сделка между „Сикрет сървис” и НКВД, които от края на 1940 г. работят в тясно сътрудничество и си подаряват един другиму агентура – така например матерния шпионин Геме Димитров, баламосващ англичаните, че подготвя държавен преврат, е даден за временно ползване и от руснаците. А Гриневич е връзка между Геме и една английска шпионска група, действаща по Черноморието.

Никола Гешев, впечатлен от големите успехи на колегата си Андрей Праматаров в борбата му с английския шпионаж, вмъкнал в английската легация петима свои агенти и директно тършувал касата на главния резидент на „Сикрет сървис” Александър Рос, решава да внедри свой агент сред заминаващите си английски дипломати, повечето от които щели да останат в английската легация в Анкара. Той слага картите на масата пред Гриневич, като срещу спасяването му резидентът трябвало да вмъкне една млада жена в легацията, уж изживявайки с нея любовен роман – нещо, към което сантименталното младо семейство Елеонора и Дъглас Бъск проявило романтично разбиране. Гешев и в този случай гледал далече напред – бременната Елеонора имала нужда от помощничка, а Дъглас бил обещаващ дипломат (скоро той става секретар на посолството в Анкара).

Агентката на Гешев, чието име никога няма да узнаем (предполагаме, че се е казвала Мария или Марина), е радушно приета не само от семейство Бъск, но и от всички в легацията, особено от жените. Тя трябва да е била добра актриса и изиграла ролята на безутешна Жулиета по загадъчно изчезналия Ромео.
В резултат на което след време в бюрото на Никола Гешев ще се появяват сведения, които нямат цена. Включително и протоколите от тайната среща в Техеран на Сталин, Чърчил и Рузвелт.

Накрая можем да си помислим дали пък появилите се тук и там сведения за забелязан Петко Сертов не са нещо от рода на историята с двойника на Гриневич.
Николай Колев-Босия вече твърди, че Петко Сертов е някъде из Сърбия при Цветан Василев. Ние ще допълним, че може би си играят на американската игра „един картоф, два картофа" в нов вариант: „едно милиардче, две милиардчета".


В резултат от шпионски игри на бюрото на Гешев се появяват и протоколите от тайната среща в Техеран на Сталин, Чърчил и Рузвелт Андрей Праматаров

В категории: История , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
тател
15.01.2015 07:34:29
0
0
БЪЛГАРИЯ НИКОА НЕ ИМАЛА ТАКЪВ УМЕН ПРЛИЦАЙ,КАКТО ГЕШЕВ.И СЕГЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ''ГО Е ХВАНАЛ И КЪДЕ Е БИЛ.ГОВОРЕШЕ ,ЧЕ Е КАЗАЛ ,ЧЕ НЕГО ЧОВЕК ЩЕ УПРАВЛЯВВА БЪЛГАРЯ МНОГО ГРДИНИ.НЯКОИ НАМЕКВАТ ЗАМБАЙ ТОШО УЖ ЧЕ БИЛ НЕГОВ ОВЕК''.ДАЖЕ В В-К ''НАД 55 ''ИМАШЕ СНИМКА НА АЙ ТОШО С ОФИЦЕР .А БЕ ШПИОНЛЪКА Е ГОЛЯМА РАБОТА.
2
ot targoveza kapitana pe
15.01.2015 07:24:40
0
0
na tasi tematika ima mnogo knigi edna ot tjah e knigata na sabetsko-ruskia spion agent pisatel targovez NARASHNIK PO ,,,kojto opisva kak njakoi negovi kolegi ot istashnia blok i savetskia sajus rusia sa polsvali tehni znania i materiali i zloupotrebjavali s vlasta unishavali isnudvali splashvali iverbuvali otvlishali krali ,obirali , nasilvali i pravili mnogo drugi protivozakonni dejania osven tova se opisvat i davat saveti kak moshe da se isgradi zashtita samootbrana ohranitelna dejnost protiv prestapnizi i protiv podobni zloupotrebi s vlasta na njakoi tehni kolegi az se nadjavam she az i rodnini i prijateli ne sa bili podlagani na podobni prestapni dejania i ako ima podobni prestapni dejania to da se otkrijat i isdadat ,rasoblishat inakashat prestapnizite koito sa sram za tehnite poshteni kolegi koito se nadjavam da sa mnosinstvo a ne malzinstvo
a tesi koito shetat i usnajat za tova bes moe znanie i saglasie da se zadalshat da mi pripishat ot 5 % do 55 % ot tehnite pari zashtoto shiveja pod existenz minimuma na grashdanite na EVROPEJSKIA SAJUS i KANADA USA AVSTRALIA JAPONIA
I DRUGI ZIVILISOVANI BOGATI STRANI i ne moga da dam na prijatelite si v BALGARIA i po zjal svjat pari i ljubov zashtoto mi gi otkradnaha .i verojatno prodalshavat da mi gi okradvat njakoi si verojatno kradlivi lashlivi falshivi klevetlivi balgari i nebalgari
1
ot targoveza kapitana pe
14.01.2015 16:31:53
0
0
ami malka korekzia vestnika se kasva NE BERLINER BAOBACHTER A BERLINER BEOBACHTER KOJTO E SRODEN NA VOELKISCHE BEOBACHTER.
a shto se otnasja do spionite mnogo ot tjah dori i ne znajat she sa spioni
naprimer ot nad milion shushdi grashdani i nebalgari shivushti v balgaria dori i ne podosirat she gi njakoi gi polsvat i kato spioni sashtoto se otnasja i za shivushti v shushbina .na tasi tematika ima hiljadi filmi knigi i drugi materiali
i az kato honorar konsultant ne shelaja da se mesja v podobni istorii zashtoto obisham da sam zdrav ,bogat ,silen potenten fertilen bezpartien s balgarski proishod i da imam ljubovni istorii kato julius iglesias ,adriano chelentano ,pedro infante i mnogo podobni balgari i nebalgari . bez shushdi vmeshatelstva
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки