Една дата – няколко празника


Една дата – няколко празника
14 Януари 2015, Сряда


На 14 януари почитаме св. Нина и избитите в Синай и Раита свещеници, а ромите, както и някои източноправославни страни, отбелязват Нова година


Света Нина се родила в Кападокия и била единствената дъщеря на знатни и благочестиви родители. В превод от асирийски името й означава „царица“. Нейният баща – римският военачалник Завулон, бил роднина на свети великомъченик Георги, а майка й Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх.

На дванадесет години Нина дошла с родителите си в Йерусалим. Тук баща й, горейки от любов към Бога и желаейки да Му служи с монашески подвизи, се посъветвал със съпругата си и приел благословия от блажения Йерусалимски патриарх. После се простил със сълзи с невръстната си дъщеря и като я поверил на Бога, той се оттеглил в Йорданската пустиня.

Съдбата обаче отвежда Нина в земите Иверия (дн. Грузия) където тя заживяла благочестиво и целомъдрено, проповядвайки Евангелието и призовавайки християните и друговерците към покаяние.
Когато пристигнала по тези места, синът на персийския цар Хозрой и родоначалник на династията на Сасанидите в Грузия – цар Мириан, бил ревностен идолопоклонник.

Но, благодарение на християнското си смирение и вяра, св. Нина му помогнала да приеме Христовата вяра. Така цар Мириан станал за Грузия това, което бил Константин Велики за Гърция и Рим. Затова света Нина се счита за покровителка и просветителка на тази страна.
В деня на светицата празнуват всички, които носят името Нина, но Нина празнува имен ден и на 6 декември, когато църквата отбелязва Никулден. В българския език името Нина се среща по-често като кратка форма на името Николина.

На 14 януари православната църква почита и преподобните отци, избити в Синай и Раита. Тяхната история датира от ІV в., когато по източния бряг на Червено море живеели много отшелници в строго въздържание. Скоро те били нападнати от сарацинско племе, което избило всичките 40 монаси в Синайския манастир.

През V в. бедуините разрушили напълно Синайската обител. Те предали на смърт много иноци, а други отвлекли в робство. Трогнат от мъжеството на тези верни на Христовата вяра мъже, Юстиниан Велики още в първата година от своето царуване построил в планината Синай прочутия манастир „Св. Екатерина”. Там и до днес се съхраняват два забележителни старобългарски пергамента – Синайски псалтир и Синайски требник.
Денят 14 януари е много важна дата в някои източноправославни страни като Русия, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Македония, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна, където на тази дата се празнува Старата Нова година, както е било по Юлианския календар.

Празникът Василица (или още ромската Нова година) също се чества на 14 януари. Това е най-големият празник на циганите от всички вероизповедания. Празненствата започват още на 13 и продължават до 15 януари, през което време ромите отбелязват Бъдни вечер, Василица и „патерицата”. А на 14 януари почитат своя светец – покровител, наричан от тях Банго Васил.
На Василица по стар обичай се коли курбан – най-често гъска или пуйка. А на третия празничен ден – „патерицата“, циганите се отдават на взаимни гостувания у близки и приятели, при които се подреждат пищни трапези и се вдигат големи веселби.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки