Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Пред редакцията на „Шарли Ебдо“ след атентата
09 Януари 2015, Петък


Новата година започна с атентати, щури идеи и разни притеснения


Кървава терористична атака в Париж срещу медия

Най-малко 12 души загинаха в Париж при нападение в редакцията на френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо", съобщи в сряда полицията, цитирана от „Ройтерс”. Сред убитите са четирима от художниците, работещи в изданието. Според очевидец, наблюдавал атаката от съседна сграда в центъра на френската столица, в редакцията на „Шарли Ебдо" нахлули въоръжени с автомати „Калашников“ нападатели. „Няколко минути по-късно чухме много изстрели", разказа той, като добави, че след това терористите са избягали.

Напускайки местопрестъплението, те ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец, бягайки с автомобила.„Отмъстихме за пророка (Мохамед)" и „Аллах“, крещели мъжете, открили стрелбата. Това се чува и на разпространените малко по-късно в сайтовете за видеосподеляне кадри от престрелката.

„Ройтерс“ припомня, че редакцията на „Шарли Ебдо" бе атакувана със запалителна бомба през ноември 2011 г., след като френският сатиричен седмичник публикува карикатури на мюсюлмански лидери и на пророка Мохамед. Френският президент Франсоа Оланд определи атаката като терористичен атентат, отличаващ се с изключително голямо варварство. Той бе цитиран от „Асошиейтед прес”, разкривайки че през последните седмици във Франция са били предотвратени няколко терористични атаки.

Страната стана сцена в последно време на няколко нападения, извършени от хора, потенциално вдъхновени от ислямисти. Властите обаче увериха, че атаките са били извършени от самостоятелно действащи хора, повечето от които с психически отклонения. Британският премиер Дейвид Камерън осъди нападението срещу "Шарли Ебдо", определяйки го като отвратително.

Франция ще затегне мерките за сигурност в религиозните храмове, магазините, медийните редакции и транспорта, съобщи АП, цитирана от БТА. Нападнатото списание „Шарли Ебдо" е сатиричен френски седмичник, силно антирелигиозен и с леви идеи. Публикациите в него представляват жестока сатира над крайната десница, религията, политиката, модерната култура и т.н.

Газетата е част от вековна традиция във френската публицистика, която датира от скандалните памфлети, които заклеймяват Мария-Антоанета в навечерието на Френската революция. „Шарли Ебдо" е основен изразител на тази традиция и решението на редакцията да се пошегува с пророка Мохамед през 2011 г. , макар и може би опасно безотговорно, е в пълно съответствие с историческо право на съществуване на списанието, коментират наблюдатели.

Само ден по-рано, в навечерието на 6 януари, жена камикадзе се самовзриви в полицейски участък в Истанбул. Отговорността за атентата бе поета от турската групировка „Революционен народен фронт за освобождение“. В разпространено в сряда заявление на организацията се казва, че терористичният акт е извършен като отмъщение за смъртта на  15-годишния Беркин Елван, ранен по време на разгонването на антиправителствените демонстрации, на които се е оказал случайно. Тинейджърът почина през март 2014 г. след деветмесечна кома, в която изпадна заради получената травма.


Овце ще „доставят“ безжичен интернет 

Група британски изследователи са предложили да се реализира проект по монтирането на точки за Wi-Fi върху... овцете от фермерските стопанства в Уелс. Проучването на такава възможност се осъществява под ръководството на професора от Ланкастърския университет Гордън Блер, който е убеден, че превръщането на пасящите животни в звено в приемането и предаването на безжичния сигнал може да реши проблема с осигуряването на високоскоростен достъп до интернет в отдалечените селски райони на Великобритания.

Той предлага да се вградят Wi-Fi модули в използваните от фермерите цифрови нашийници, представляващи устройства за наблюдение на придвижването на овцете.
Заради начупения ландшафт в селските местности е трудно да се осигури интернет достъп. Но качествено мрежово покритие на отдалечените райони и наличието на „живи“ датчици може и да помогнат да се преодолеят природните катаклизми и да се повиши ефективността на селското стопанство.

Интересно е да се отбележи, че през лятото на изминалата година британските овце бяха използвани за общото благо, като бяха снабдени с камери за заснемането на колоездачната обиколка „Тур де Франс“, които бяха управлявани дистанционно.


Ердоган размаха пръст на Европа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди във вторник ЕС, че трябва да потуши надигащата се ислямофобия, а не да „дава уроци” на Турция, предаде AFP.
По време на реч пред турските посланици Ердоган заяви, че дипломатите трябва да следват твърда външна политика, която да представлява силната и уверена „нова Турция”.

Eрдоган призова Европейския съюз да „преразгледа политиката си към Турция”, като обвини Европа, че бави кандидатурата на Анкара за членство в ЕС. „Много е жалко, че ЕС се опитва да поучава Турция, вместо да се бори със сериозните заплахи, пред които е изправен”, заяви турският президент, изтъквайки че ислямофобията е една от тези заплахи.
Изявлението бе направено ден след последните антимюсюлмански протести, които бяха проведени в Дрезден.


Отвориха „капсула на времето“, престояла 200 години

В САЩ изровиха „капсула на времето“, вградена преди повече от 200 години в една от стените на сградата на законодателното събрание на щата Масачузетс. Както съобщава телевизионният канал NDTV, тържествената церемония се е състояла на 6 януари в Музея на изящните изкуства в Бостън.
Капсулата представлява неголяма кутия с размери 14 см на 19,5 см и е дебела 4 см. Теглото й е 4,5 килограма. В нея са намерени 24 сребърни и медни монети с различен номинал, като най-старата от тях е от 1652 г., а най-новата – от 1855 г. Тяхната стойност в наше време се оценява на повече от 75 хиляди долара.

В кутията са преживели вековете и пет вестника, сребърна пластина, върху която е гравиран надписът: „4 юли 1795 г., 20-а годишнина от Независимостта на Америка“, медал с изображението на Джордж Вашингтон и печат на Съдружието“, уточнява CBS.
Първоначално се предполагало, че капсулата е изработена от мед, но реставраторите са установили, че е месингова.
Находката вече е обявена за най-старата „капсула на времето“, намерена в САЩ. Тя е била заложена през  1795 г. от тогавашния губернатор на щата Масачузетс Самуел Адамс – един от бащите – основатели на Съединените щати, и от героя от Войната за независимост на САЩ Пол Ревир.

Контейнерът е бил открит при провеждане на ремонтни работи още през 1855 г. и тогава неговото съдържание е извадено за първи път, но след това е било върнато на мястото му, добавяйки няколко нови предмета от това време, което обяснява и наличието на най-новата монета.  
Капсулата отново е „открита“ от водопроводчици през декември 2014 г., които съобщили за находката на сътрудниците на Музея по изящни изкуства, които с помощта на рентгенови лъчи и други съвременни средства са проучили съдържанието на кутията, за да не го повредят при изваждането му.

CBS съобщава, че сред посетителите на церемонията е бил и потомъкът на Пол Ревир.
„Тайм“ отбелязва, че на практика намереният контейнер не бива да се нарича „капсула на времето“, тъй като при него липсва една от определящите я като такава характеристика – а именно указание за датата, на която тя трябва да бъде отворена. Освен това „капсулата на времето“ е изобретена доста по-късно, а влагането на контейнера е по-скоро свързано с ритуали на масоните, към които в частност принадлежи и Пол Ревир.

Съдържанието на контейнера, след като бъде изложено известно време в Бостън, отново ще бъде поставено в капсулата и ще бъде вградено на предишното си място, като евентуално към него се добавят и няколко съвременни предмета. Точно така бе постъпено с намерената през октомври 2014 г. в Бостън друга капсула, поставена през 1901 г. в главата на златната статуя на лъва, украсяващ зданието на Старата Капитолия. След преглеждането й, тя бе върната на мястото си, добавяйки в контейнера няколко послания от журналисти и един айфон.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
je suis
11.01.2015 11:22:04
0
0
je suis ГАРА БУНОВО
je suis БАТАК
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки