Големият брат САЩ ни обърна гръб


Големият брат САЩ ни обърна гръб
Нито министърът на отбраната Николай Ненчев, нито дипломацията ни са обяснили защо ученията през 2015 г. са по-малко
09 Януари 2015, Петък


Вашингтон вече гледа много по на изток – към Иран

Автор: Илияна Христова

България е малка държава, това е известно. Тези дни обаче стана ясно, че е незначителна и в геополитически план въпреки стратегическото си географско положение. Какво точно се случи? Нищо кой знае какво на пръв поглед – просто САЩ решиха да изключат България от военните си планове през 2015 г. На втори план обаче има доста обезпокоителни неща.
Новината мина-замина покрай новогодишните празници. Тя гласи, че САЩ няма да разполагат в България танкове и тежки транспортни машини – общо към 150 бойни единици с отбранителни и тренировъчни цели, за които отдавна се знае, че ще бъдат дислоцирани в Източна Европа.

Ще ги приютят Румъния, Полша и Балтийските страни, ако са съгласни. Първоначално се смяташе, че и България ще бъде попитана за съгласие. "Ще обсъдим няколко опции, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в Балтийските държави, Полша, Румъния или България. Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място. При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан", заяви през ноември ген. Бен Ходжис, командир на американската армия за Европа.

„На този етап няма официално запитване към нашата страна, постъпило по военно-дипломатически канали”, отговори тогава нашето Министерство на отбраната. Оказа се, че няма и да има - малко преди Нова година Ходжис направи ново изявление, в което изключи България.
Част от оборудването ще бъде настанена в Германия. Според информационните агенции всички тези действия са с кодовото название Atlantic Resolve и са по отношение на Балтийските държави и Полша. Те целят да успокоят съюзниците от евентуални действия на Русия.

Но не изключването на България е големият проблем в този пъзел. Бедата е, че успоредно с това САЩ не предвиждат съвместни учения с България през 2015 г. – няма техника, няма и тренировки. А липсата на учения се отразява негативно на боеспособността на армията ни, на подготовката на военните ни, на възможността да черпим знания.
През 2015 г. съвместни учения се предвиждат с Румъния, Сърбия, Гърция и Катар. В минали години ученията с янките бяха по десетина на година, затова липсата им сега е прецедент, при това знаков. Но нито Министерството на отбраната, нито дипломатите на България са дали отговор на въпроса защо не са планирани.

Най-вече – как това се отразява на отбранителната ни способност.
Изминалите дни показаха и още един много интересен нюанс в поведението на САЩ –  затопляне на отношенията с Иран. Че враждите вече не са такива, каквито бяха дълго време, се знае отдавна – сближаването на позиции започна с избирането през 2013 г. на президента Рохани, продължи с разговор между него и американския му колега Обама, изявления на държавния секретар Кери и т.н. Но в навечерието на Нова година лично Обама заяви, че САЩ може да отворят посолство в Техеран, ако се стигне до споразумение за ядрената програма на Иран.

Предвид острите с десетилетия отношения, думите на господаря на Белия дом са знак не просто за затопляне, а направо за сгорещяване.
Вашингтон има интерес от сдобряване с Техеран. „Ислямска държава” е проблем в региона, а Иран е предверие към все по-надигащия снага Далечен изток – Индия и Китай. Разбира се, има още много причини, които изискват Вашингтон и Техеран да сътрудничат.
Къде тук е България? Къде е в сложните отношения между две от най-важните столици в света. Няма я, но само на пръв поглед.

Защото в момента правителството ни планира изпращане на посланик в Техеран, след като три години там нямаше такъв. А шефката на Дипломатическия институт Таня Михайлова (структурата е към българското Външно министерство) присъства тези дни на форум в Иран, посветен на борбата срещу насилието и екстремизма. Ние сме съюзник на САЩ, всичко това в политиката има значение. Очевидно светът се променя динамично, а малка България би имала роля в него, стига да е активна и проявява самочувствие. Знаем – в политиката няма нито вечни приятели, нито вечни врагове. Има вечни интереси и всяка държава трябва да ги отстоява.

По-малко лед
Затоплянето на отношенията на САЩ с Иран не може да се разглежда без другото емблематично сдобряване – възстановяването на дипломатическите отношения с Куба след половин век вражда. “Изолацията не проработи с Куба. Ние всички сме американци”, обърна се Обама към кубинците в средата на декември. Хавана му отвърна със сходни любезности.  Отношенията между САЩ и Русия може да са хладни, но пък се размразяват контактите с десетилетните врагове – още едно доказателство за бързо променящия се свят.


Морските тренировки със САЩ бяха важни мероприятия за армията ни в миналите години

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
12.01.2015 13:41:48
0
0
ami na svetovnata sila USA ne i pasvat selskite shmekerii na njakoi balgari i moshe bi ne shelajat da si gubjat vremeto s nedohodonosni sajusnizi ,
i dori varianti kato TRIUMVIRATA GESHEV PESHEV MESHEV ne sa tova za koeto si meshtajat USA sajusnizite te moshe bi predposhitat da badem dori amerikanisirani balgarski patrioti samo i samo da ne satrudnishim na tehni neprijateli .
i nie kato bivshi verni sajusnizi na IMPERIALNA GERMANIA posle na SAVETSKATA IMPERIA i sega ame v sajus v NATOVSKATA USA IMPERIA trjabva da saumeem da se pasarim prepasarim dospasarim za nashia prinos za uspehite pri novite ni sajusnizi
MNOGO SA NA MNENIE SHE E DARSHAVATA E DOBRE DA SE PASARI ZA DARSHAVNI INTERESI
A LISHNOSTA DA SE PASARI ZA SOBSTVENITE SI INTERESI I SOBSTVENOTO SI SHTASTIE .
I ZATOVA IM TRJABVAT I PRAVNI JURIDISHESKI I DRUGI ZNANIA V ZASHTITA NA SOBSTVENI MNENIA VAZGLEDI INTERESI I DORI TESI NA RODNINI I PRIJATELI
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки