Ще стане ли училището „Направи си сам”?


Ще стане ли училището „Направи си сам”?
Бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова е един от авторите на скандалния законопроект
09 Януари 2015, Петък


Преподаватели очаквано скочиха срещу домашното образование

Автор: Илияна Христова

Проектозаконът на ГЕРБ за промени в образованието очаквано изправи на нокти учителското съсловие. С остра позиция срещу него през тази седмица излезе председателката на училищния синдикат Янка Такева, а се очаква това да сторят и работещите в университетите. Общата причина – законът не е обсъждан с гилдиите.
Както “Десант” писа, ГЕРБ предлага революционни промени, които обаче няма да доведат до нищо добро.

Най-спорният момент е въвеждането на т.нар. домашно образование, при което всеки родител ще може да обучава детето си вкъщи, то няма да получава текущи бележки, а ще стъпва в училище едва в края на срока за годишна оценка.
Няма ограничения за упражняването на това безобразие, т.е. всеки, който пожелае, ще може да издейства “домашно образование” на малчугана си. Ученето в къщи може да започва още в 1-ви клас,  което означава, че детето може да вземе диплома дори без да стъпи в класна стая.

Всичко това още повече ще подкопае качеството на образованието и ще е “бонус” за ромите, защото най-после ще могат да “изучават” децата си без да ги пращат на училище.
Образованието има за цел не просто да формира знания у подрастващите, но и да ги социализира, да ги научи да живеят в общност. Изолирането им у дома е обратно на всичко това – но явно е убягнало на образователните корифеи на ГЕРБ, начело с бившия зам.-министър Милена Дамянова. 

“Няма как, когато детето е затворено между четири стени и с него се занимават майка му, баща му, баба му или дядо му, то да се социализира и да научава всички принципи и ценности, които са изключително важни за едно общество. Ние съзираме в домашното образование не много добри неща и затова предлагаме този член от проектозакона да отпадне. Очаквам да се направи дискусия. Натрапвам, че освен образователна, имаме и възпитателна функция. Този проектозакон ме връща в ХVІІ век, когато образованието е било домашно. Ако нямате образование, как ще обучавате детето си в къщи.”, заяви гневно Такева.

Тя разкритикува и друга готвена промяна – “никъде в европейските страни основно образование не се завършва в 7 клас”.
Каква е точно позицията на образователния министър Тодор Танев обаче не се знае. Той, известно е, е зает да громи ту Лумоносов, ту Жолио-Кюри, ту Наполеон. За преките си задачи няма време.

“По отношение на домашното обучение трябва да сме гъвкави, което значи, че то трябва да се приеме при дадени условия. Например известен образователен ценз на родителите, на които държавата "аутсорсва" образователни права. Те трябва да имат и задължения и да търпят контрол. Иначе е слободия. Но домашното обучение има и електронни форми, дадени сайтове трябва да са изготвени и да са защитени, други да са недостъпни... Трябва да се действа най-внимателно", заяви той пред в. “24 часа”.

Т.е., май не е много съгласен с идеите на Дамянова, ама няма кураж да премахне вредното нововъдение. Набърква и електронните форми някак, но не споменава, че каквато и защита да имат сайтовете,  никой не може да спре от дистанция друг човек да пише домашното на ученика.
Домашното образование го има в някои западни държави, другаде липсва. Там, където съществува обаче, на съответния човек, който ще обучава детето вкъщи (родител, баба, друг) се дава лиценз след проверка.

Провалили се детото на изпита в края на годината, съответният настойник губи лиценза и практически домашното образование прекъсва завинаги - т.е. има стриктна система за контрол.
Танев споменава за такава, но всъщност в закона не е вписан никакъв контрол – няма лиценз за образователния настойник или друго изискване към него. Има пълна свобода, т.е. “Направи си сам”.
Дано разумът надделее и учителското съсловие успее да събори готвената вредна промяна.


Председателят на училищния синдикат Янка Такева излезе с остро позиция срещу готвените промени в българското образование

В категории: Образование , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Тео
10.04.2015 07:12:00
0
0
Най-голямото недомислие е "разфасоването" на гимназията на две части!
1
10.04.2015 07:09:02
0
0
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки