Патриотите с идеи за реформи в здравната система


Патриотите с идеи за реформи в здравната система
Д-р Султанка Петрова е основният автор на двата законопроекта на Патриотичния фронт
09 Януари 2015, Петък


Депутати от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ предлагат промени, с които ще се улесни достъпа на инвалидите до ТЕЛК


Един от ключовите приоритети в предизборната програма на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ бе провеждането на решителни реформи в здравната система. Като основни мерки в тази насока бяха набелязани осигуряването на медицински грижи в малките и труднодостъпни населени места и гарантирането на по-добри грижи за хората, ощетени от съдбата с трайни здравни проблеми и загуба на трудоспособност. Верни на своите обещания и принципи, родолюбците предложиха два законопроекта с които това да бъде осъществено на практика. Техни автори садепутатите от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова, Милен Михов, Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

Единият от тях предвижда промени в Закона за здравето, с които се цели да се премахне съществуващата в законодателството пречка пред сформирането на лекарските екипи на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) и окръжните териториални комисии (ТЕЛК), така че те да бъдат попълвани с необходимите им специалисти в нужния срок.

Проблемите се задълбочиха след като кабинетът на Пламен Орешарски премахна специализираните ТЕЛК-ове. Така се стигна до ситуацията да не може да се намерят лекари – специалисти по белодробни и очни болести например, които са готови да напуснат своята практика, за да станат членове на ТЕЛК, следствие на което на множество инвалиди се наложи да чакат с години, за да получат решение за пенсия по болест.

Сега Патриотичният фронт предлага поправки в Закона за здравето, които премахват много от бюрократичните изисквания при формирането на екипите, като по-този начин се дава възможност в комисиите да влязат повече водещи медицински специалисти, а и една ТЕЛК вече ще може да приема годишно три пъти повече пациенти.
Инициативата на родолюбивата коалиция е подкрепена от Парламентарната комисия за здравеопазване и предстои този законопроект да влезе влезе в началото на другата седмица в дневния ред на Народното събрание.

От голямо значение са и промените, предложени от д-р Султанка Петрова и Милен Михов в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти. С тях отново се въвежда статутът на фелдшера, наричан още и лекарски асистент, като пълноправен медицински специалист. Той заема важно място в нашата здравна система и представлява съществено звено за връзка между „Бърза помощ“ и болничните заведения. Новите постановки в законопроекта увеличават възможността за оказване на бърза и навременна здравна помощ в труднодостъпни и рискови региони на България, а също и в малките селища, където няма болница или медицински пункт, и най-вече в училищата и детските заведения.

Поправките, предлагани от патриотите, предвиждат създаване на самостоятелна съсловна организация на фелдшерите. Според сегашната нормативна уредба те не могат да членуват в Българския лекарски съюз, нито в организацията, защитаваща интересите на медицинските сестри и акушерите.
Предвижда се също да бъде създаден и правилник за работа на специалистите. Така българските фелдшери ще се изравнят по права с колегите си от други страни членки на Европейския съюз като Великобритания, Холандия, Германия Литва и Естония.

Един от мотивите на вносителите на законопроекта е, че след уреждането на фелдшерския статут голяма част от тези специалисти ще могат да започнат работа в спешната помощ, откъдето заради ниското заплащане и циганския терор, на който са подложени, вече са напуснали над 35 процента от лекарите.

Реформите в здравната система не са единствените, предложени от родолюбивата коалиция. Още в началото на декември депутатите от Патриотичния фронт внесоха за обсъждане в парламента поправки в Закона за данъците върху доходите за физическите лица (ЗДДФЛ), които да подпомогнат младите семейства в България. Благодарение на тях ще бъде намалена общата данъчна тежест, плащана от българските семейства, което, от своя страна, е един от начините да се стимулира отглеждането на деца.

С предложените промени ЗДДФЛ ще се превърне в действащ механизъм за подкрепа именно на тези семейства, които отглеждат децата си без подкрепа от държавата, а същевременно работят, внасят данъци и осигуровки и така дават своя принос към бюджета. За родители, занимаващи с дребен бизнес, или когато само единият от тях е работещ, годишният налог ще бъде намален с 2400 лв. при едно дете, с 4500 лв. при две деца, а при три и повече дечица – с 6000 лв.

В масовия пример на семейство с две деца ефектът за семейния бюджет ще се равнява на минимум 20 лв. месечно. Подкрепата за трето и следващо дете вече ще бъде с намаляваща интензивност с оглед на концепцията за отговорното семейно планиране.
Промените, предлагани от родолюбците, безспорно са наложителни. Припомняме, че  преди 2008 г., когато бе въведен плоския данък, съществуваше семейно подо-ходно облагане. Тогава облекчението за едно дете беше 360 лв., за две деца – 780 лв., а за три и повече – 1140 лв.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки