Политици, не бързайте да отговаряте на Лютви Местан


Политици, не бързайте да отговаряте на Лютви Местан
На традиционния възпоменателен митинг в края на миналата година Местан отново възкреси призрака на „възродителния процес“ и не пропусна пак да поговори на турски. До момента за това има 7 акта за общо 12 680 лева
09 Януари 2015, Петък


След четвърт век лидерът на ДПС отново бие камбаната за преименуването, докато българските политици се държат неадекватно за жертвите на така наречения „възродителен процес”

Автор: Люба Манолова

На митинг в Момчилград лидерът на ДПС заяви: „Дължим на жертвите отговор на въпроса ще се понесе ли наказателна отговорност за т. нар. „възродителен процес“. За ДПС като партия, представляваща жертвите, фактът, че няма нито един осъден, е болка”.
Да си кажем болките, Местане! За да продължим нататък, ще му отговоря аз. От политиците ни или неадекватни приказки, или мълчание се чува в отговор на думите на Лютви Местан.

И той продължава да си прави политиката като защитава циганите, което е, меко казано, неприемлив и циничен ход. Няма как да си в националния парламент, да правиш закони и да толерираш погазването им заради рейтинга на партията си!
„Нашите братя и сестри ромите са пълноправни граждани на България и те затова имат място и ще гласуват за ДПС, убеден съм", заяви от трибуната на възпоменателния митинг за жертвите на "възродителния процес" Лютви Местан.

Пълноправни като крадат ток, като не го плащат с години, пълноправни като бият лекари, убиват?! Какво ще е това пълноправие според евроатлантическите ценности на Лютви Местан не е ясно. Но е ясно, че когато от Франция, Италия, Белгия и Великобритания гонеха циганите заради „пълноправното им поведение”, Местан мълчеше като риба.
Защо ли? То е ясно защо.

Така че за евроценностите сме наясно, що се отнася до атлантическите ценности ще цитирам само едно заглавие от медиите напоследък: „Мултиетническа Америка потъна в расови сблъсъци, а Обама ни натиска да приемаме и интегрираме хора от Азия и Африка”.
Защо Местан не се запита дали в едни Съединени американски щати може да регистрира партия като ДПС? Защо Местан не се запита как така атлантическите му пастроци попечители държат коренното население в резервати, стрелят по чернокожите, нямат новини за милионите латиноамериканци на испански, нямат новини за милионите китайци – на китайски и прочие за всеки един от етносите си?

Така че нека засега Лютви Местан да заключи евроатлантическите си ценности някъде и да не ги вади, защото цитирането им звучи твърде пошло и не на място.
България е единствената страна, която регистрира етническа партия в политиката, без да си даде сметка за прохождането на ДПС. А то е много важно и свети като червена лампа.
Ето факти за това прохождане:

Налагаше ли се да се регистрира ДПС?
100-те български интелектуалци, политици и други граждани от Клуба за гласност и преустройство с отворено писмо до Народното събрание и до средствата за масова информация през юни 1989 г. поискаха да се върнат правата на българските мюсюлмани. За същото прокламираха и Независимото дружество за защита правата на човека, ръководено от Румен Воденичаров, със сбирки, със събиране на подписи под петиции в защита на Меди Доганов (днес известен като Ахмед Доган, б. р.), и всички политически затворници, получили присъди по различни поводи през време на „възродителния процес”.

С решения от пленума на ЦК на БКП от 29 декември 1989 г., целящи да успокоят възбудените политически сили и надигналите се едни срещу други български граждани, бе издействано всеки да може чрез индивидуално „самоопределение" да избере националната си принадлежност, свободно и навсякъде да говори на родния си език.
Това бе не добре обмислен ход според мен и доведе до редица усложнения и грешки. Решенията на пленума далеч надхвърлиха протеста срещу преименуването от 1984-1985 г. В обхвата им попаднаха над половин милион българи и цигани — мохамедани, без да е ясно защо и в името на какво.

Стигна се логично и до появата на първия програмен документ на ДПС, написан и разпространен наскоро след рождената му дата (4 януари 1990 г.), който се именуваше „Програмна декларация на Движението за права и свободи на турците и мюсюлманите в България".
Тази Програмна декларация звучи смехотворно за всеки що-годе интелигентен човек, тъй като в наименованието й бе вписано „турци и мюсюлмани”. Пробутваше се етносът турци и се разграничаваше от религиозното малцинство мюсюлмани!

А имаше ли етнически турци немюсюлмани?
Още в началото на 1985 г. е написан и разпространен призив за стачка от 24 до 31 януари 1986 г., на която не се отзова нито един гражданин. По-късно в някои селища на Толбухинско (дн. Добричко) се появява „канун" (закон) във вид на две четиристишия на турски език от неизвестен автор. Той съдържа упрек, че турският народ в България спи и се отправя зов да се пробуди за борба.

В своята книга  „ДПС в сянка и на светлина” Паунка Гочева цитира и един друг документ –  „Декларация от турците в България"'. Нейни автори са четирима тюркоезични граждани от Толбухинско, които се обявяват за основатели и членове на „Турска национална партия". Декларацията е с дата 15 август 1985 г. В края й са изброени девет фиктивни арабски имена. Първите редове на факсимилето гласят:
„Тази декларация, изготвена от членовете - основатели на създадената в България "Турска национална партия", отразява състоянието, мислите и желанията на тукашния турски народ.

Безкрайни благодарности лично на Вас — президента на Република Турция, от името на турския народ в България, на Вас и на целия народ на Турция за обещанието да бъдете винаги до нас, затова, че няма да пожалите цялата подкрепа, на която сте способни, за да стигне нашето дело до благоприятен край.
Родихме се турци, турци сме и турци ще умрем! Никой не бива да се съмнява в това.
... турският народ ...(не се чете) години мълча за българските насилия, не означава, че той е склонил глава пред тази си съдба.

Този народ се е научил да различава приятеля от врага си... Ние като народ винаги сме се чувствували турци и убедено сме обикнали Турция като своя родина. Няма да изневерим на думите на безсмъртния Кемал Ататюрк: ...Колко щастлив е този, който може да се нарече турчин."
Паунка Гочева публикува и Възванието на Турското националноосвободително движение, в което се казва: „Ей, турски чеда! Произходът и вярата ти са велики! Твоят език е най-хубавият.

Първо задължение: Говори на чист турски език! Този, който не говори на турски, губи своя произход!
Второ задължение: Възпитавай и учи децата си на турски език! Насаждай у тях чувство на турска гордост! Докато свят светува, не забравяй, че ще живее турското!
Трето задължение: Остави настрана разединението и караниците, а се захвани здраво за организацията ни, която върви но пътя на свободата на турчина! Посвети се на нашата борба! Помагай на тези. които се борят!

Четвърто задължение: Не помагай на тази държава, а й вреди! Намали своя трудов принос! Унищожавай, събаряй и пали! Отмъщавай безжалостно на свирепия душманин!
Пето задължение: Не им сътрудничи и не се жени за българи! И да умреш, не издавай тайната! Смърт за този, който прави лошо на турците И върши предателство!
Засилвай нашата тайна борба! Смърт или свобода? Вярвай, че победата ще бъде наша!“
Що се отнася до така наречения „възродителен процес“, то крайно време е да се прочете историята и от двете страни, крайно време е да се почетат и жертвите от атентатите на турското нелегално движение.

Къде са паметниците на жертвите от гара Буново? Къде са честванията на годишнините от тяхната мъченическа смърт, тъй като повечето от жертвите на този взрив бяха жени и деца?
Като подкрепя Лютви Местан за присъди за виновниците на изселването и преименуването премиерът Бойко Борисов го направи заради целостта и по-дългия живот на кабинета си.

А точно това е недопустимо, грозно и пошло: всички жертви, всички документи за нелегалното движение на така наречените турци трябва да бъдат извадени и оповестени. Без гонене на дивиденти.
Мнозинството от българите мюсюлмани научиха турски след 10 ноември. Тогава бяха внесени учители по турски.
Грешка на прехода бе заради религията да се определи и обособи етнос – но така наречените демократи го направиха. И това не им стигна, а вкараха ДПС в политиката... Нещо, което нито европейци, нито американци са сторили в най-новата си история!

Малко отклонение вместо финал
Преди броени дни на един софийски пазар в упор бе застрелян с газов пистолет мъж, за когото съобщиха, че се занимавал с наркотици.
Тогава си спомних за Конференцията на ДПС и как един мъж, наречен Октай Енимехмедов, опря дулото на газовия си пистолет до главата на лидера на ДПС Ахмед Доган и гръмна, но пищовът засече!

Доган оцеля, Доган остана жив, което си е чист късмет. Седмици наред един журналист стреляше по свински мръвки отблизо, за да докаже, че газовият пистолет в упор убива...
Никой не направи извод след този атентат, а самият Ахмед Доган се оттегли, осъзнал, че по-ясен знак за евентуално елиминиране няма да получи.

От подривната дейност до тероризма крачката е една – жертвите, независимо от причините за тяхната смърт, са хора, загубили без време живота си. В смъртта си тези хора не са обособени етнически, те са жертви на безумна борба.
Това ли иска да възкреси Лютви Местан? Това ли кара политици от всички цветове да мълчат и да не споменават жертвите от гара Буново?
Не отговаряйте на Местан веднага – мислете и четете, защото ако се пише история на преименуването – то от нея не трябва да липсва нищо! Нито жертвите, нито причините, нито последиците!

Анализирай това
От подривната дейност до тероризма крачката е една – жертвите, независимо от причините за тяхната смърт, са хора, загубили без време живота си. В смъртта си тези хора не са обособени етнически, те са жертви на безумна борба.
Това ли иска да възкреси Лютви Местан? Това ли кара политици от всички цветове да мълчат и да не споменават жертвите от гара Буново?


В категории: Анализи , Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
евярващ.
15.01.2015 08:12:58
0
0
ФАШИЗЪМЪТ И КОМУНИЗЪМЪТ ИМАТ ЕДНИ СЪЩИ СЗЗДАТЕЛИ.ДА СЕ ТРЕПЯТ И ОТ КРХВТА ДА КАПЯТ ''ДОЛАРИ''ТЕЗА ПРОТИВ АНТИТЕЗА ДАВА ПАРИ. ЕКАЗАЛ ХЕГЕЛ.
7
евярващ.
15.01.2015 08:12:56
0
0
ФАШИЗЪМЪТ И КОМУНИЗЪМЪТ ИМАТ ЕДНИ СЪЩИ СЗЗДАТЕЛИ.ДА СЕ ТРЕПЯТ И ОТ КРХВТА ДА КАПЯТ ''ДОЛАРИ''ТЕЗА ПРОТИВ АНТИТЕЗА ДАВА ПАРИ. ЕКАЗАЛ ХЕГЕЛ.
6
родолюбец
15.01.2015 08:06:58
0
0
НИТО САЩ ,НИТ РУСИЯ ИСКАТ ДА ИМА СИНА ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ.И ЕНИТНЕИ ДРУГИТЕ ПОДКРЕПЯТ ГЛАВАТАРИТЕ НА ДПС.ОВА ''ФИЛИТЕ ИМ СА ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ.
5
не съм бил ашист и комунист./к
15.01.2015 08:00:22
0
0
В БЛИЗКАТА НИ ИСТОРИЯ ОТ ПОЯВЯВАНЕТО НАМКОМУНИСТИТ СТАВАТ САМО ПРОСТОТИИ.ТКЗС,ДЗС ,ТЕЖКА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ ЗА МАЛКА ДЪРЖАВА,ГРАМАДНИ ЗАВОДИ ВСИЧКО ОТ ТЕЗИТЯХНИ МЕРОПРИЯТИЯ СЕ ПРОВАЛИХА.БЕЗ ТЯХ БЪЛГАНИЯ ЩЕШЕ ДА СТАНЕ ЕЛНА НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА.
4
не съм бил ашист и комунист./к
15.01.2015 08:00:16
0
0
В БЛИЗКАТА НИ ИСТОРИЯ ОТ ПОЯВЯВАНЕТО НАМКОМУНИСТИТ СТАВАТ САМО ПРОСТОТИИ.ТКЗС,ДЗС ,ТЕЖКА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ ЗА МАЛКА ДЪРЖАВА,ГРАМАДНИ ЗАВОДИ ВСИЧКО ОТ ТЕЗИТЯХНИ МЕРОПРИЯТИЯ СЕ ПРОВАЛИХА.БЕЗ ТЯХ БЪЛГАНИЯ ЩЕШЕ ДА СТАНЕ ЕЛНА НОРМАЛНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА.
3
zad kulisite na kapitana pe
13.01.2015 16:03:03
0
0
ami balgarskite ideolosi trjabva zaedno s hristianskite ideolosi da namerjat
obshti interesi za ideologisheska borba s mislovni i drugi tendenzii za zloupotrebi na shushdi narodi protiv mirnoto sashitelstvo na narodite .
tova znashi prijatelstvo s vsishki prijateli no pregradki i zeluvki po ustata kato breshnev -honeker ,breshnev-shivkov i sega putin- erdogan sa dopustimi samo za politizi ot tosi rang i meshdu mashe koito ne sa toshno mashe a japonzi i kitajzi i drugi narodnosti dori i ne se rakuvat a samo se poklanjat vsaimno v znak na uvashenie koeto e po zdravoslovno .
2
zad kulisite na kapitana pe
13.01.2015 15:53:10
0
0
ami LUTVI MESTAN e edin krasnoreshiv i umen balgarin s turski proishod i tursko samosasnanie toje neshto kato MITHAT PASHA pres tursko sultansko vreme
i pravi dobra rabota za BALGARIA no pomaga i na turzite i na TURZIA.
toj govori edno misli drugo a moshe bi shelae da varshi savsem drugo no tova go pravjat mnogo politizi .za da njama skrito ili javno sapernishestvo meshdu
grashdanite v BALGARIA e dobre vseki balgarin da e i juridisheski i po mnogo drugi nauki i znania dobre podgotven za da moshe da si otstojava mnenieto vasgledite i interesite pred balgari i nebalgari a tesi balgari koito ne shelajat da imat prijatelstva s turzi i zigani da si tarsjat prijateli pri narodi koito poveshe im dopadat i imat poveshe simpatii i interesi.
i taj kato ne moshe da se oshakva she vseki shivusht v BALGARIA ili izvan BALGARIA e dlashen da bade lojalen na balgarskata darshava to moshe samo da se gleda da ne stavat nesakonni i protivozakonni projavi i dejania i da ne se provokirat i nastrojvat grashdanite kam opredeleni etnosi i lishnosti ,
i da se vavedat zakoni protiv klevetnizite a protiv kljukarite da se vodi kampania na osmivane a tesi koito shetat tova bes moe rasreshenie da se zadalshat da mi platjat 100 hiljadi evro us $ za tasi honorar konsultazia
zashtoto mnogo mi se iska da imam pari i da se izsuhlja po toplite morski kurorti po sveta vmeshto da me zanimavat s problemite na kush tepe deli ormana rod opite i drugi zashtoto moite naj vashni problemi za reshenie sa sobstveni pari i sobstveni ljubimi sheni.
1
Чавдар
12.01.2015 18:50:57
0
0
Възродителният процес беше следствие на всичките ваши зулуми, агалар! Нещо да кажеш по въпроса? Много прав беше Тодор Живков. Който иска да е турчин в България, не може, може да бъде турчин само в Турция.Защото в България не мирува. А ние искаме да има мир, разбирателство и добросъседство. Което за вас е неразбираемо.Вас мирът не ви устройва. Вие само искате да завладявате и да режете глави, което нашият Господ Исус Христос не приема. Вашият Мохамед, когото следвате, ще доведе до нови кръвопролития. Вие за това мечтаете, убийци!
Сега зареждате Родопа планина с оръжие. И плащате на бедните хорица да идват тук и да раждат децата си. После ще ги използвате както сега - циганите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки