Славчо Атанасов: Белодробната болница в Пловдив трябва да остане


Славчо Атанасов: Белодробната болница  в Пловдив трябва да остане
09 Януари 2015, Петък


Икономически интереси стоят зад ликвидирането на едно от най-добрите здравни заведения за лечение на туберкулоза в страната, казва депутатът от Патриотичния фронт

Автор: Интервю на Камен Колев

- Г-н Атанасов, общинските власти в Пловдив заявиха, че имат намерение да преместят Белодробна болница в друго здравно заведение. Какво означава това на практика?

- Белодробната болница е създадена през 1943 г. и до днес поддържа славата си на едно от най-добрите профилирани болнични заведения за лечение на туберкулозни болести в страната. С изключително добре подготвен медицински екип и модерна техника. Това показаха и резултатите от последната проверка на Здравното министерство там.
Общинската администрация и лично кметът Иван Тотев обаче се мъчат да убедят пловдивчани, че условията в тази болница били лоши. Това просто не отговаря на истината.

Първо, болничните стаи са ремонтирани и така уредени, че в тях да се лекуват по не повече от трима пациенти. Това се случи по време на моя мандат като кмет (2007-2011 г., б.р.), затова съм толкова добре запознат със случая.
После, на сегашното си място болницата разполага с един чудесен парк от 47 декара, което е в огромен плюс при лечението на хора с белодробни заболявания, тъй като за тях са много важни ежедневните разходки на чист въздух. Каква ще е съдбата на този парк с преместването на болницата, можем само да се досещаме.

Всъщност, точно освобождаването на този прилично голям терен в иначе презастроения Пловдив е същинската причина за сложната и необоснована процедура по преместването на Тубдиспансера. Поне такава логика се натрапва от действията на общинската администрация.

Какво означава в действителност това преместване? Само едно – ликвидиране на Белодробната болница. Новата база се предвижда да е в УМБАЛ "Свети Георги", т.нар. Университетска болница. Тя обаче се намира на другия край на града, където няма да я има сегашната паркова среда, а болните ще са в досег с други пациенти, което е абсолютно противопоказно при случаи с туберкулоза.


- Ще има ли намаление в броя на леглата, съкращения на медицински персонал?

- От общината се кълнат, че никой от персонала няма да остане на улицата. Но това практически е невъзможно и някой заблуждава хората. Плановете са част от екипа да бъде преместена в МБАЛ "Свети Пантелеймон", а друга част - в "Свети Георги". Дори да бъдат запазени лекарите специалисти, по-нисшестоящият медицински персонал неминуемо ще остане без работа.


- Какво налага това преструктуриране, какви са мотивите?

- Поне този, който се афишира през обществеността, звучи несериозно. Болницата имала дългове за 4 милиона лева! За сравнение УМБАЛ "Свети Георги", която ще й стане база, има над 70 милиона лв. натрупани дългове. По тази логика би следвало да закрием и това здравно заведение. А защо да не закрием тогава и Военномедицинска академия, която пък е с близо 100 милиона дългове?
Пред техните борчове задълженията на Белодробната болница са направо смешни. Да не говорим и че 2,5 млн. лв. от тези четири милиона са дължими от държавата, която не се е разплатила със здравното заведение. И това са средства, които висят от поне 15 години.


- За какво е това задължение?

- Дълга история е, случи се по време на управлението на Иван Костов. Става дума за една актуализация за доплащане на средства на здравни заведения, като Белодробна болница „Кудоглу" по чиста случайност не е включена в списъка. Става
дума за техническа грешка.
Така държавата задлъжня с около 1,5-1,7 млн. лева. Когато правителството на Костов си отиде, всеки следващ кабинет казваше: Ами това не е станало по наше време. И оставяше да се трупат лихви върху този дълг, без да го изчисти.
Като кмет съм имал срещи с четири здравни министъра по този въпрос. Те казват: Да, признаваме си дълга, но не смятаме да го изплащаме, държавата е много зле.


- Тази болница е изцяло общинска собственост?

- Да, така е.


- Какво ще стане сега с активите й?

- Като кмет предложих следното - болницата изцяло да стане държавна, заедно с имота, терена, с всичко.


- Но предложението бе отхвърлено, защо?

- Ще го кажа директно. Защото към болницата има сериозни икономически интереси. Теренът, както вече споменах, е прекрасен, има 47 декара парк. Един апетитен имот, който, убеден съм, ще бъде приватизиран, след като болницата бъде изнесена оттам.


- Кой има интерес да придобие имота?

- Не мога да назова имена, тъй като за това трябват много сериозни доказателства. Но ще видите, дано не съм лош пророк, че само половин година след изместването на болницата, имотът ще бъде обявен за приватизация. Единственото, за което се радвам е, че по мое време вкарах едно решение в Общинския съвет и което бе гласувано. Тогава направихме така, че за разпореждане с терена на болницата трябва разрешение от министъра на здравеопазването. Това на практика означава, че теренът може да се ползва само в системата на здравеопазването.

Така той трябва да е или болница, или аптечни складове, или санаториум, но дейността му да е свързана с медицината. Много се гордея с това решение, защото то ограничава поне донякъде евентуалните нечистоплътни посегателства върху болничния имот. Но така или иначе, има намерения за приватизация.


- Какво предлагате да се направи, за да се реши проблемът с Белодробна болница?

- В тази болница се лекуват хора не само от Пловдив, но и от цяла Южна България. Аз и колегата ми Борис Ячев (също депутат от Патриотичния фронт, б.р.) предлагаме тя да се запази. Съгласен съм, че е трудно тя да се издържа от общината.
Решението е просто - да се вземе старото ми предложение до Общинския съвет, болницата да бъде превърната от общинска в държавна и вече държавата да поеме издръжката й. Защото в момента заради бълхата изгаряме целия юрган. Ликвидацията на тази болница ще е едно от най-пагубните решения за здравеопазването в Пловдив.


- Изглежда нелогично да се затваря болница за лечение на туберкулоза, при положение че през последните години броят на заболелите нараства много.

- Да, заболяването се върна със страшна сила през последните години, туберкулозата е болест на мизерията.
Преди четири години бе издадена европейска директива за приоритетна борба с туберкулозата. А ние дори срещу тази директива тръгваме.
И какво направихме? В УМБАЛ за преустройство и преместване на помещение за туберкулозно болните бяха хвърлени милион и половина лева. Тези пари можеха да се дадат на Белодробна да погаси част от задълженията си и да си стъпи на краката.


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Албена
06.04.2015 18:20:40
0
0
Ами виште нас ни управляват криминални престъпници от виша класа,и деянията им са криминални.Трябва да има нови избури и всеки каквото си е заслужил от закона и постъпките си.То идват на влас чрез фалшификапци но поне управляваите съвесно и нормално Балгария,а то корупция до бога.Ето за това не ви иска народа Кумонисти изедници,само за затвора сте и хамали на пристанището,апсолютно за друго не става от наще управници.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки